SiolNET. Trendi Kultura
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Niso vedeli, da imajo na podstrešju 120 milijonov evrov

0,75

termometer

Izgubljeno sliko Caravaggia z naslovom Judita obglavlja Holoferna so našli na nekem podstrešju v Franciji, družina, ki je tam prebivala, pa se ni zavedala, da ima doma 120 milijonov evrov.

Če gre res za delo Caravaggia, bi zanj lahko iztržili med 120 in 136 milijoni evrov. Če gre res za delo Caravaggia, bi zanj lahko iztržili med 120 in 136 milijoni evrov. Foto: Reuters

Francoski preprodajalec umetnin je ta teden potrdil, da je delo Judita obglavlja Holoferna, ki so ga našli v bližini Toulousa leta 2014, res delo renesančnega slikarja Caravaggia. Neimenovani lastnik je sliko našel za zaklenjenimi vrati na podstrešju, potem ko je skušal zakrpati luknjo, skozi katero je puščala voda. Lastnikovi družinski člani so potomci Napoleonovega oficirja, na podlagi česar sklepajo, da so do slike prišli v Španiji v 18. stoletju.

Slika je zdaj v pariški galeriji, njeno vrednost pa ocenjujejo med 120 in 136 milijoni evrov, poroča New York Times.

Francoski strokovnjak Stephane Pinta z rentgenskim posnetkom slike. Francoski strokovnjak Stephane Pinta z rentgenskim posnetkom slike. Foto: Reuters

Da gre res za Caravaggia, pa je za nekatere strokovnjake še vedno vprašanje. Raziskave o pristnosti so med drugim potekale tudi v francoskem Louvru, kjer pa dokončnega odgovora, ali gre res za Caravaggia, niso dali.

Tudi zato so strokovnjaki francosko vladno agencijo prosili, naj delo zaščiti in tako omogoči nadaljnje raziskave. Marca je francosko kulturno ministrstvo za 30 mesecev prepovedalo izvoz slike.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin