SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ni nemogočih poti Tomaža Humarja (foto)

1

termometer

Danes, na dan, ko bi Tomaž Humar dopolnil 41 let, je luč dneva zagledal okrepljeni ponatis njegove knjige Ni nemogočih poti.

Dopolnjena izdaja vključuje pregled pomembnejših Humarjevih vzponov od leta 2002 naprej in dve novi besedili plezalskih mojstrov Carlosa Carsolia in Reinholda Messnerja. Knjiga je bogata v vseh pogledih – natisnjena je v velikem, izrazitem formatu, v šestih barvah in v, za slovenske razmere, drzni izdaji 4.000 izvodov.

"Humar je eden največjih alpinistov na svetu, njegov vzpon čez južno steno Daulagirija pa ocenjujem kot največje dejanje v zgodovini himalajskega plezanja," se glasi citat Reinholda Messnerja na zadnji platnici knjige.

Nova in dopolnjena izdaja knjige je darilo avtorjev Tomažu, ki je o njej tudi sam že razmišljal, a je vse skupaj ostalo zgolj pri želji, ki je čakala na pravi trenutek med številnimi vzponi in potmi in tako ostala neizpolnjena. Življenjsko in alpinistično pot Tomaža Humarja je novembra 2009 grobo prekinila nesreča med vzponom na Langtang Lirung.

Vse spremljajoče video materiale je pripravilo podjetje Planet9 d.o.o.

Avtobiografija brez izvirnega avtorja je izjemen izziv Ponovna izdaja knjige Ni nemogočih poti je predstavljala nemajhen izziv za založbo, avtorje in podpornike, kajti ustvarjati avtobiografsko knjigo brez prvega avtorja je zahtevno in odgovorno opravilo; toliko bolj, če želiš knjigo spremeniti in dopolniti, so prepričani snovalci, ki dodajajo, da je bilo še težje, ker so rane odprte, ker je veliko ljudi, tesno povezanih s Tomažem, katerih občutje je pri spremembah potrebno upoštevati in spoštovati.

"To sploh ni knjiga o hribih, hribi so le kulisa. To je Tomaževa iskrena izpoved o sebi, o življenju in nazorih, ki jih je uprizoril na deskah gorskega amfiteatra," je ob tej priliki povedal Humarjev prijatelj Zoran Hajtnik.

"Prvotni skupek besedil, iz katerih je nastalo dodatno besedilo, so zbrali in prispevali Humarjevi sorodniki, prijatelji, plezalski kolegi; vsak je pomagal, kjer je lahko," je poudarila urednica knjige Ana Duša. "Delo je potekalo gladko in usklajeno; ves čas smo se trudili, da bi dopolnilo sledilo smernicam, ki so bile začrtane že v prvotni izdaji."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin