SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neodvisne knjigarne tožijo Amazon

2

termometer

Tri ameriške knjigarne menijo, da pogodbe med Amazonom in drugimi knjigarnami nerazumno omejujejo prodajo elektronskih knjig.

Knjigarne Book House, Fiction Addiction in Posman Books tožijo Amazon in še šest velikih založb – Random House, Penguin, Hachette, Simon & Schuster, HarperCollins in Macmillan – zaradi monopolnega položaja na trgu elektronskih knjig.

V tožbi piše, da Amazon s tem, ko za elektronske knjige uporablja svoj sistem digitalnih pravic, ki preprečuje brezplačno posojanje in kopiranje knjig, kupce sili, da knjige berejo na njihovih napravah. Ker šest toženih založb za zdaj še ni podpisalo pogodb z nobeno neodvisno knjigarno, da bi prodajala njihove elektronske knjige, morajo kupci za branje knjig teh založb uporabljati Amazonove naprave.

Tehnične omejitve in dominanten položaj Amazona na trgu elektronskih knjig neodvisnim knjigarnam onemogoča prodajanje elektronskih knjig v ZDA. To ne samo, da zmanjšuje izbiro bralcev, temveč tudi povzroča izgube manjšim knjigarnam. Amazon zdaj po njihovem mnenju nadzira cene in manjša ponudbo.

Tožniki zdaj od sodišča zahtevajo preprečitev uporabe sistema, ki omejuje branje elektronskih knjig na Amazonovih napravah, in da neodvisnim prodajalcem knjig omogočijo prodajo elektronskih knjig z alternativnimi digitalnimi zaščitnimi sistemi.

Tožba neodvisnih knjigarn pa je samo zadnja v seriji poskusov omilitve vpliva velikih podjetij na trg elektronskih knjig. Pet največjih založnikov in Apple so pred kratkim prejeli tožbo zaradi dogovarjanja o cenah, a samo Apple ni pristal na zunajsodno poravnavo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin