Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2014,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marina Abramović performans London

Sreda, 11. 6. 2014, 11.32

8 let

Marina Abramović s performansom 512 ur v Londonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ena ključnih umetnic 20. stoletja Marina Abramović od danes gostuje v galeriji Serpentine v Londonu.

Občinstvu se 67-letna umetnica tokrat predstavlja s performansom, ki ga je naslovila 512 ur. Abramovićeva, ki sicer živi v New Yorku, bo v galeriji do 25. avgusta prisotna šest dni v tednu po osem ur dnevno.

Obiskovalci, ki jo bodo želeli videti, bodo morali pred vstopom v galerijski prostor odložiti vse svoje stvari, vključno z mobilnimi telefoni, da se bodo lahko popolnoma prepustili dogajanju. "Umetnica želi izključiti stalno prisotnost pametnih telefonov in drugih naprav ter z obiskovalci vzpostaviti pristen stik," je povedala predstavnica za stike z javnostmi v galeriji in obljubila performans, ki bo tako ekstremen, kot so bili tudi drugi performansi v Srbiji rojene umetnice.

Abramovićeva je leta 2012 preživela 12 dni v steklenem paviljonu, pri čemer ni ne jedla ne govorila. Pila je le mineralno vodo in se trikrat dnevno oprhala pred očmi gledalcev.

V Londonu se namerava umetnica spontano odzivati na srečanja z obiskovalci, fotografiranje in snemanje je prepovedano.

Abramovićeva, rojena leta 1946 v Beogradu, je s svojim delom preoblikovala performativno umetnost. Javnosti je kot njen prvi perfomans znan projekt "Rhythm 10" iz leta 1973, pri katerem je uporabila 20 nožev, ki si jih je zabadala med razprte prste na rokah. Že leto kasneje je nase opozorila s projektom "Rhythm 0", ko je sodelujočim pri perfomansu ponudila 72 predmetov, ki so jih lahko uporabili na njenem telesu. Odzivi so bili raznoliki, nekateri so pokazali, koliko potlačenega nasilja se skriva v ljudeh.

Za eno najpomembnejših obdobij na njeni poti velja 12-letno sodelovanje z nemškim umetnikom Ulayem, s katerim sta bila tudi v intimni zvezi. Umetniško in ljubezensko obdobje sta sklenila leta 1988 z znamenitim performansom "The Lovers", ko sta vsak s svojega konca krenila na pot po Kitajskem zidu, na sredini sta se srečala ter poslovila.

Ne spreglejte