Neža Mrevlje

Petek,
26. 10. 2018,
16.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

Natisni članek

Ljubljana Jože Plečnik Osnovna šola Valentina Vodnika

Petek, 26. 10. 2018, 16.27

5 let, 6 mesecev

Ljubljanska osnovna šola, na kateri so vero spremenili v vedo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

5

Osnovna šola Valentina Vodnika | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vodnikova cesta 162 v ljubljanski četrti Šiška je naslov Osnovne šole Valentina Vodnika, za katero je načrte naredil arhitekt Jože Plečnik.

Leta 1925 so sprejeli odločitev, da v Zgornji Šiški zgradijo novo stavbo za ljudsko in bodočo meščansko šolo. Za njeno zasnovo so se obrnili na Jožeta Plečnika, ki pa je k projektu povabil svojega učenca Emila Navinška.

Načrt, kot v svoji knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani piše Andrej Hrausky, je predvidel, da bi v prihodnosti šolo lahko povečali še z enim traktom, ki bi ovil telovadnico.
Osnovno šolo Valentina Vodnika so odprli leta 1929, nastala pa je po načrtih Jožeta Plečnika, ki je pri tem projektu sodeloval s svojim učencem Emilom Navinškom, ki je leta 1926 ravno na sveže diplomiral. | Foto: Ana Kovač Osnovno šolo Valentina Vodnika so odprli leta 1929, nastala pa je po načrtih Jožeta Plečnika, ki je pri tem projektu sodeloval s svojim učencem Emilom Navinškom, ki je leta 1926 ravno na sveže diplomiral. Foto: Ana Kovač

Šola s teraso

Plečnikova šola, ki deluje še danes in je ime dobila po Valentinu Vodniku, ki je živel v bližini na Vodnikovi domačiji, je bila oblikovana s 16 učilnicami za 30 učencev z velikim oknom na levi strani.

Glavni vhod na desnem vogalu stavbe je poudarjen z nadstreškom, kjer stoji s stebri podprta terasa.

Leta 1925 je občinski zbor Zgodnje Šiške odločil, da zgradijo novo stavbo za ljudsko in bodočo meščansko šolo. Leta 1935 je bila Zgornja Šiška priključena Ljubljani.  | Foto: Ana Kovač Leta 1925 je občinski zbor Zgodnje Šiške odločil, da zgradijo novo stavbo za ljudsko in bodočo meščansko šolo. Leta 1935 je bila Zgornja Šiška priključena Ljubljani. Foto: Ana Kovač

Stanovanja, kopalnica in prostor za zdravnika

Desno od glavnega vhoda je bil predel z nižjimi stropi, kjer so bila štiri stanovanja za upravnika, ravnatelja in učitelje. V stavbi pa je bila tudi kopalnica za učence, risalnica in prostori za zdravnika. Zaradi takratnega pomanjkanja cerkvenih prostorov v Zgodnji Šiški je Plečnik hodnik v drugem nadstropju namenil zasilni cerkvi in vanj postavil oltar, o zasnovi objekta tudi piše Hrausky.

"Hodnik dimenzije 6 x 50 metrov naj bi lahko, po nekoliko pretiranem poročanju medijev, sprejel 1.200 vernikov. Tako širok hodnik, ki je bil v bistvu avla, je Plečnik zasnoval tudi v Uršulinski gimnaziji v Šubičevi ulici," je tudi mogoče v knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani prebrati o verskem predelu v izobraževalni ustanovi.

Arhivske fotografije šišenske šole iz arhiva Slovenskega šolskega muzeja

OŠ Valentina Vodnika | Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej
OŠ Valentina Vodnika | Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej
OŠ Valentina Vodnika | Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej Foto: Arhiv Slovenski šolski muzej

Slomškove besede na fasadi

Na šolski fasadi tik pod streho je Plečnik na šolo umestil besede Valentina Vodnika, Martina Slomška in slovenskih pregovorov.

Slomškov citat "Vera bodi vam luč" so po drugi svetovni vojni spremenili, in sicer z zamenjavo ene črke. R so zamenjali z d in tako na javni ustanovi sporočilo spremenili v naslednje: "Veda bodi vam luč."

Po osamosvojitvi so napis vrnili v prvotnega in tako osnovna šola spet nosi religiozno vsebino.

Slomškove besede "Vera bodi vam luč" so v času socializma spremenili v "Veda bodi vam luč", po osamosvojitvi pa nazaj v prvotni napis. | Foto: Ana Kovač Slomškove besede "Vera bodi vam luč" so v času socializma spremenili v "Veda bodi vam luč", po osamosvojitvi pa nazaj v prvotni napis. Foto: Ana Kovač

Del šole tudi sadni vrt

Šišensko šolo so odprli leta 1929, v njej pa so za vzgled mladim in občanom uredili tudi sadni vrt. V drugem nadstropju je bila tudi posebna terasa za meteorološka opazovanja.

V letnem poročilu šole, kot to v zgodovini te ljubljanske šole navajajo v Slovenskem šolskem muzeju, so o stavbi zapisali: "Novo šolsko poslopje (...) se odlikuje po svoji lepi razporeditvi šolskih in uradnih prostorov, razsvetljavi in higienskih napravah."

Osnovna šola Valentina Vodnika | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Osnovna šola Valentina Vodnika | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Navidezno manj pomembna stavba

Poznavalec Plečnikovega dela Andrej Hrausky pa je za ta arhitektov objekt zapisal, da navidezno manj pomembna stavba prinaša kar nekaj novosti. "Zaradi raznolike vsebine je Plečnik prostore organiziral na izviren način. Stopnišče zasebnega dela s stanovanji je ločil od javnega."

Višji nivo ulice je izkoristil tako, da je klet le delno okopana. V pritličju in prvem nadstropju je oblikoval veliko avlo, v drugem nadstropju pa je želel prostor odpreti za kapelo. Tja zato ni umestil stebrov, stopnišče med prvo in drugo etažo pa je ločil od avle.

Preberite še:

Trendi Kaj pomenijo simboli, ki jih je Jože Plečnik vpletel v svoje načrte?
Trendi Veste, kaj pomeni napis J. J. Naglas sredi Ljubljane?