Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2015,
15.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recikliranje

Sobota, 29. 8. 2015, 15.35

6 let, 1 mesec

Ko s celjske ulice stopiš v Berlin (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Na Gosposki ulici v Celju se končuje prvi festival v Sloveniji, na katerem so se skupaj predstavili ustvarjalci, ki z raznovrstnimi predelavami zavrženim predmetom dajo nov dizajn in namen.

Ena od opuščenih stavb v središču knežjega mesta Celje je za štiri dni spremenila svoj namen. Trije kuratorji so se odločili, da neuporaben prostor preuredijo in mu vsaj za nekaj dni vdihnejo nov duh.

Festival RECI:DESIGN, podobe recikliranja si je za okvir vzel recikliranje, a dal poudarek dizajnu, vrhunsko oblikovanemu, estetsko dovršenemu izdelku.

Ustvarjanje z zavrženimi stvarmi Kuratorji osrednjega festivalskega prostora Miha Kaučič, Nuša Komplet Peperko in Miha Peperko so s svojo razstavo k obisku pritegnili ljubitelje tovrstne umetnosti iz vse Slovenije.

"Širši javnosti smo ponudili vpogled v ustvarjanje z odpadnim lesom, plastiko, predelavo oblačil ter jih s predavanji, delavnicami in projekcijami nagovorili, da tudi sami najdejo navdih v zavrženih stvareh," je o sami vsebini povedala soorganizatorka Nuša Komplet Peperko.

Kako so prišli na idejo, ki je nekaj novega v slovenskem prostoru?

Na glavnem festivalskem prizorišču na Gosposki 15 je nastal prostor, zasnovan kot stanovanje iz recikliranih in unikatno oblikovanih kosov. "Za prodajno razstavo nismo hoteli, da je kot muzejska postavitev, ampak da bi se obiskovalci sprehodili po njej in imeli občutek, da hodijo skozi različne prostore stanovanja. Tako je nekje s podobnimi stvarmi narejena dnevna soba, bralnica, igralnica, šivalnica," je dodal arhitekt Miha Peperko.

Lestenec iz plastenk? V novem stanovanju je tako mogoče videti lestence, narejene iz prestenkov, predelane kredence, ženske obleke, skrojene iz moških srajc, preprogo iz starih gum, zofi iz stare banje in še marsikaj zanimivega.

Prazen prostor, preurejen v razstavo, je že na dan odprtja navdušil veliko ljudi, pa tudi tiste, ki so prišli preostale dni. "Ljudje prihajajo in veseli smo njihovih spodbud. Ena od njih je bila, da bi bilo treba zapreti Gosposko in narediti umetniško četrt. Ko nas je toliko podobnih ustvarjalcev na kupu, ti je lažje in imaš občutek, da lahko res kaj spremeniš. A trenutno potrebujemo malce oddiha, čez kakšen mesec pa gremo naprej. Najlepša pohvala pa je bil obiskovalec, ki je rekel, da se počuti, kot da s celjske ulice stopi neposredno v Berlin," je pogovor sklenila Nuša.

Ne spreglejte