Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2016,
3.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

ocena gostilne Ljubljana ocenili smo top 10 top gostilne

Sobota, 3. 9. 2016, 3.16

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2016 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Odprta kuhna | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vse več je ljubljanskih lokalov, ki goste – predvsem turiste – v svoje prostore lovijo z burgerji, tapasi, lignji in narodnimi nošami. Mi smo vendarle našli deset takšnih, ki so vredni naziva najboljši.

Zadnjič mi je po nogometni tekmi v Brdih eden od najboljših, če ne kar najboljši slovenski vinar zaupal, da v Ljubljani gostilne vse bolj šepajo, ker so se prepustile trendu bolj ali manj hitre prehrane, ki jo diktirajo turisti. Jasno, obiskovalci iz tujih držav in celin ne hodijo k nam na moderno ali celo ustvarjalno kuhinjo, ampak jih zanimajo burgerji, lignji, ocvrt krompirček in kar je še tega hitrega odnosa do hrane. 

Ljubljana je torej turistično središče Slovenije, ki bo moralo premisliti, kakšen odnos do hrane naj ima. Da ne bodo novinarji vse svoje pozornosti posvečali Odprti kuhni, vinskim festivalom ter gostovanju mednarodnih kuhinj na osrednji ljubljanski in BTC-jevi tržnici.

Lahko bi naštevali, koliko lokalov se je v zadnjem letu ali dveh povsem podredilo turistični kuhinji, a življenje gostinca ni lahko, posel, kot ga imajo pri Tomiju Kavčiču ali pri Ani Roš, zahteva veliko časa, preden obrodi sadove. V Ljubljani se ob JB, Maximu in Cubu nekje v svojem vesolju s turisti bori še Čompa, predvsem majhni lokali pa so se v svoji tapas maniri povsem priklonili zahtevam turističnih gostov.

Restavracija JB v Plečnikovih prostorih na Miklošičevi | Foto: Bor Slana Restavracija JB v Plečnikovih prostorih na Miklošičevi Foto: Bor Slana

1. (1.) Restavracija JB

Če bi jim pri JB uspelo vsaj še malce izboljšati vinsko karto, bi bili s svojimi kulinaričnimi stvaritvami v prenovljenih jedilnicah ena najboljših restavracij v državi. Ostajajo zvesti tradicionalnim avtorskim prebliskom Janeza Bratovža, ki vas bodo v najboljšem meniju stali okoli 80 evrov. Brez vina, seveda.

2. (-) Restavracija Maxim

Kako neverjetno je napredovala restavracija v pasaži Maxija, potem ko so z novimi močmi prilagodili tako ustvarjalne menije kot natančno vinsko ponudbo s šampanjcem na kozarec (morda jim uspe nekoč predelati tudi vrt). Kuhar Kuhar se zdaj dobro počuti v Velenju, mladi mož, ki se je izučil pri njem in še prej pri Bratovžu, pa ne bi smel razmišljati o (študijskem) odhodu v tujino. Pri sebi imejte vsaj 50 evrov na osebo.

Mercatorjev prestiž: restavracija Maxim v pasaži Maxija na Trgu republike | Foto: Ana Kovač Mercatorjev prestiž: restavracija Maxim v pasaži Maxija na Trgu republike Foto: Ana Kovač

3. (4.) Restavracija Cubo

Boštjan Trstenjak je v zadnjih letih v Cubu spet naredil red, potem ko so ga v središču Ljubljane poskušali izkoristiti sodobni poslovneži. Ob več kot korektni vinski karti naših in tujih vin ter šampanjcih na kozarec ponuja ne pretežka kosila in večerje v mediteranskem slogu. Ne toliko avtorska kot do skrajnosti natančna priprava jedi. Najedli se boste že za kakšnih 30 evrov na osebo.

4. (6.) Sushimama

Najboljša in najprestižnejša azijska restavracija v Sloveniji, za mnoge pa tudi ena najboljših tovrstnih v Evropi. Pripravljajo, seveda, japonsko hrano, od zvitkov do tempur, juh, rib in govedine wagyu. Cene brez alkohola so celo pod 25 evri na osebo, če pa ne pazite, je lahko vse skupaj nekajkrat dražje. Pestra vinska karta domačih in tujih vin in, kar gre ceniti: vedno ohlajen šampanjec na kozarec.

Sushimama na Wolfovi ne popušča, za nekatere je najboljša azijska restavracija daleč naokoli. | Foto: Matej Leskovšek Sushimama na Wolfovi ne popušča, za nekatere je najboljša azijska restavracija daleč naokoli. Foto: Matej Leskovšek

5. (3.) Gostilna As

V Asu je vedno kaj novega. Od kosil do prestižnih vrst mesa, od ponudbe za klasične turiste do tistega, kar si želi bolj motivirano občinstvo. Imajo izjemno teraso za poleti in solidna, razmeroma poceni kosila (21 evrov na osebo). Bolj kot ne mediteranska kuhinja z vinsko karto svežih in starejših vin, brez šampanjcev na kozarec.

6. (6.) Okrepčevalnica Čompa

Dobro uležane mesnine in nekaj sezonske zelenjave na žaru, pa tudi hladne mesnine, redko sladice. Kljub temu je to najbolj prijazna gostilna v Ljubljani, lokal, ki je skoraj vedno razprodan in ki je poleti pogosto zaprt, čeprav bi lahko debelo služil s turisti. Hrana vas bo stala 25 evrov po glavi, vinska ponudba kraških in vipavskih vin pa je vsak dan popolnejša.

Tipičen prizor iz Čompe na Trubarjevi | Foto: Miha First Tipičen prizor iz Čompe na Trubarjevi Foto: Miha First

7. (2.) Restavracija Strelec

Ko smo se nazadnje mudili na Ljubljanskem gradu, se je za hip zazdelo, da je ponudba ostala v času, ko so v svetu zmagovali prah, pene, pireji in zrak. Igor Jagodic, morda eden tehnično najboljših kuharjev pri nas, ponuja kuhinjo za okoli 40 evrov na osebo in simpatično vinsko karto naših in nekaterih tujih avtorjev.

8. (7.) Vander

Restavracija hotela iz verige Design Hotels v stari Ljubljani je letos zabeležila dve spremembi: zamenjali so francoskega kuharja Benjamina in povečali obseg svojih prostorov. Za prvo rešitev nisem prepričan, da je ravno najboljša, druga gotovo pomaga, ker jim daje prostor na bregu Ljubljanice. Šampanjec natočijo tudi na kozarec, sicer pa je celotna vinska karta povsem solidna. Kosila so že za deset evrov, večerja pa kakšnih 40 evrov na osebo.

Najnovejša ljubljanska pridobitev: lokal TV-kuharja Bineta Volčiča | Foto: Miha First Najnovejša ljubljanska pridobitev: lokal TV-kuharja Bineta Volčiča Foto: Miha First

9. (9.) Sorbara

Vsako mesto mora imeti močno mesno restavracijo in to je v našem primeru Sorbara. Steakhouse na najvišji ravni se nahaja na desnem bregu reke. Ob solidni vinski karti mojstri iz Špajze bazirajo na najboljšem mesu z daljnih celin. Cene so zelo odvisne od teže in vrste mesa, burgerji so že po šest, težji kosi mesa tudi več kot 50 evrov.

10. (-) Monstera 

Bine Volčič je sredi leta odprl lokal na Gosposki in takoj pokazal, da gre za človeka, ki pozna kuharski posel. Kosila so po 18, večerje po 50 evrov. Lokal je urejen, vsaka jed je natančno premišljena, pri vinski karti pa bi se dalo še kaj postoriti. Morda šampanjec odpreti na kozarec in se dvigniti na lestvicah.

Ne spreglejte