Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
12.52

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

beli tartufi tartufi

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 12.52

10 mesecev

"Tartufov ne nabiramo, ampak jih lovimo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Začenja se sezona najbolj cenjenih, belih tartufov, ki jih boste lahko v prihodnjih tednih v obilju okušali v osrčju slovenske Istre.

"Beli tartufi letos nekoliko zamujajo. Vidite, listje hrastov je še zeleno, sezona belega tartufa pa se začne, ko se listje obarva," nam je Vinko Šavle, predsednik Društva tartufarjev slovenske Istre, eno od tartufarskih skrivnosti razkril ob predstavitvi festivala belega tartufa, ki ga v slovenski Istri prirejajo prihodnja dva konca tedna. Stanje k sreči ni kritično, temperature padajo in z njimi tudi listje, zato ni skrbi, da bi letošnja že šesta ponovitev festivala ostala brez osrednjega zvezdnika.

Da bi odgnal dvome, je Šavle odvil krpo in razkril aromatični zaklad v njej – peščico belih tartufov, ki so med vsemi gomoljikami najbolj cenjeni, v Sloveniji pa jih letno ulovijo tja do 500 kilogramov. Ja, ulovijo – tartufe se namreč lovi, ne nabira, je poudaril Šavle. "Lani so se cene belih tartufov gibale med 700 in 1500 evri za kilogram, trenutno, ko jih je še malo, pa kilogram doseže ceno tudi do tri tisoč evrov," je še pojasnil najvidnejši predstavnik slovenskih tartufarjev, ki s tem dragocenim blagom zalaga vrhunske restavracije tako v Sloveniji in Italiji kot tudi recimo v Avstriji.

Festival belega tartufa v Belvedurju

Prihodnja dva konca tedna, torej 17. in 18. ter 24. in 25. oktobra, pa se bo največ slovenskih belih tartufov steklo na prizorišče festivala belega tartufa, v Belvedur, gostilno sredi istoimenske istrske vasice, ki že leta slovi po dobrotah s tartufi in je vsekakor ena najbolj pristnih istrskih gostiln – domačini tam še vedno igrajo moro, igro, ki se nepoučenemu zazdi kot začetek gostilniškega pretepa.

V času festivala bodo seveda v ospredju jedi z belimi tartufi, ki jih bo Sandi Tripar iz gostilne Belvedur strgal tako na fuže kot na zorjeno meso z žara in celo na sladice (vsekakor poskusite njegovo biskvitno sladico s figami, namočenimi v žganju, in belim tartufom), ob tem pa bodo na dvorišču gostilne okoliški pridelovalci ponujali sire, med, vina in druge domače dobrote.

Ne spreglejte