Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
7.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept sladica piškoti sivka

Petek, 12. 7. 2013, 7.25

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: Ko v piškotih vonjaš poletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vonj sivke je vonj po poletju in Sredozemlju, v kuhinji pa se (presenetljivo) dobro sklada tako s sladkimi kot slanimi okusi.

Če niste eden tistih, ki jih vonj sivke čisto preveč spominja na babičino omaro, ampak vam je všeč oziroma kakšen grmiček celo gojite na svojem balkonu ali vrtičku, jo poskusite še v kulinarični obliki.

Sort sivke je precej, obstaja v različnih barvah in oblikah, vse so užitne (če seveda niso škropljene oziroma obdelane s kemikalijami), a se njihova aroma lahko precej razlikuje. Nekatere imajo veliko bolj intenziven vonj in ostrejši okus, zaradi česar niso primerne za sladice z nežnimi okusi oziroma jih je treba uporabljati v majhnih količinah. Zato pred uporabo svojo sivko preizkusite – odtrgajte cvet, ga pomencajte med prsti in povohajte, potem pa tudi poskusite, da ugotovite, kako intenzivno aromo ima. Po intenzivnosti okusa in vonja se razlikujejo tudi sveži in suhi cvetovi – suhi so močnejši.

Nekaj zamisli za uporabo sivke v kuhinji:

– Peščico suhih cvetnih vršičkov vmešajte v sladkor in za teden dni zaprite v posodo, potem pa sladkor presejte oziroma poberite cvetove iz njega. Sladkor se bo medtem navzel nežnega vonja sivke. – Če recept za sladico vsebuje mleko, ga najprej prekuhajte s sivkinimi cvetovi in precedite. Podobno jih lahko za kakšno uro vmešate v segret med ali limonin sok. – Sveži ali suhi cvetovi, zmešani z limoninim sokom in oljčnim oljem, bodo odlična marinada za svinjino ali jagnjetino. – Sveže cvetove lahko uporabite za večino slanih jedi, ki se sicer ujemajo z rožmarinom. – Če pečete na žaru, zadnjih nekaj minut, preden je mesto pečeno, na oglje vrzite svežo sivko – cvetove skupaj s stebli in listi. Eterična olja, ki izhlapevajo iz sivke, bodo mesu dala prav poseben okus.

Sivkini piškoti 170 gramov masla (sobne temperature) 70 gramov sladkorja 1 jedilna žlica drobno sesekljanih sivkinih cvetov (svežih ali suhih) pol jedilne žlice sesekljane sveže mete 150 gramov moke 30 gramov koruznega škroba (gustina) ščepec soli

Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija.

Maslo, sladkor, sivko in meto s kuhinjskim mešalnikom zmešajte v lahko in penasto zmes. Potem vmešajte še moko, škrob in sol. Testo rahlo sploščite, zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik, dokler ne postane čvrsto.

Na pomokani podlagi testo razvaljajte na dober centimeter debeline. Iz njega izrežite okrogle piškote s premerom okoli štiri centimetre. Prenesite jih na s papirjem za peko obložen pekač. Med njimi naj bo vsaj dva centimetra razmika. Vsakega nekajkrat prebodite z vilicami.

Pecite jih okoli 20 ali 25 minut oziroma dokler niso zlatorumeni (ne rjavi). Ko se rahlo ohladijo, jih lahko potresete s sladkorjem, aromatiziranim s sivko.

Ne spreglejte