Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
7.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Eta Kamnik

Foto: Thinkstock, Bor Slana

Natisni članek

advertorial Eta Natureta recept

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 7.41

2 meseca, 1 teden

Popolna ideja za kosilo: slastna slovenska pojedina

Vsebino omogoča Eta Kamnik

Foto: Thinkstock, Bor Slana

pojedina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jesen je že potrkala na vrata, njene tople barve so že močno zaznamovale našo okolico, jedi na mizi dobivajo drugačno podobo. Da, prišel je čas za pravo slovensko kosilo!

Se še spominjate omamnega vonja, ki je tako drzno in vabljivo uhajal iz kuhinje vaše babice? Oživite spomine na tiste dni in si pripravite pravo domače kosilo.

Jesen je čas za ozimnico

Da bi si olajšali jesensko in zimsko kuharijo, morate poskrbeti za dobro ozimnico. Uredite police svoje shrambe in si pustite dovolj prostora za nujne zimske zelenjavne zaloge: zelje, repo, kumarice in rdečo peso. Vložena zelenjava mora biti vedno pri roki, slovenske sestavine se predpogoj za odlično slovensko kosilo – tudi čez teden, saj je kosilo, pripravljeno z vloženo zelenjavo, hitro,  predvsem pa okusno, kot bi ga pripravila babica.

Kakšne so glavne prednosti vložene zelenjave?

Eta | Foto:

• Uživanje zelenjave vsak dan v letu, tudi ko ni sezona;

• uporabnost zelenjave si zagotovimo s primernim tehnološkim postopkom;

• pri pasterizaciji živilo hermetično zapremo in ga segrejemo do 100 stopinj Celzija;

• toplota živilo zmehča in uniči mikroorganizme;

• zelenjava ohrani visoko hranilno vrednost, izgubijo le nekaj vitaminov, občutljivih na toploto.

Nedeljsko kosilo z veliko začetnico: kmečka pojedina z zeljem in repo

Temperature bodo kmalu tiste prave – čisto dovolj nizke, da se ogrejete s pristno hrano, ki bo spravila v dobro voljo tudi vaše brbončice.

Dušeno zelje

Kislo zelje: z domačim kruhom, žganci ali celo brez vsega. Odlična popestritev za vsak dan. | Foto: Thinkstock Kislo zelje: z domačim kruhom, žganci ali celo brez vsega. Odlična popestritev za vsak dan. Foto: Thinkstock Sestavine:

Vloženo kislo zelje natureta, 530 g
košček slanine,
cel česen
olje
sol
poper v zrnu

Postopek:

Na olju prepražimo na koščke narezano slanino, dodamo kislo zelje natureta in dobro premešamo. Dodamo še strok česna, poper, malo soli in dolijemo vodo. Kuhamo približno pol ure.

Ali ste vedeli?

Zelje vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin.


Dušena kisla repa

Sestavine:

Vložena kisla repa natureta, 530 g
žlica svinjske masti
1 čebula
ocvirki

Postopek:

Na masti prepražimo na drobno narezano čebulo in ji dodamo kislo repo natureta. Dobro premešamo, zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Postrežemo z ocvirki.

Ali ste vedeli?

Repa vsebuje veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, hkrati pa je bogat vir kalcija, magnezija, železa, kalija in fosforja. Vsebuje tudi folno kislino in številne antioksidante.


Hrustljavo pečena pečenica

Pečenice so odlične hrustljavo vorče ali pa hladne s kislimi kumarami. | Foto: Bor Slana Pečenice so odlične hrustljavo vorče ali pa hladne s kislimi kumarami. Foto: Bor Slana

Sestavine:

Dva para domačih pečenic

Olje

Postopek:

Pečenice najprej za 5-10 minut prekuhamo v vodi, nato jih zlato popečemo v ponvi.

 

 

Osnovo za pravo slovensko pojedino imate, lahko jo dopolnite s kuhanim krompirjem v kosih, z ajdovimi žganci in slastim matevžem.

Zelenjava naj bo vedno na vaših krožnikih – tudi ko se mudi

Zelenjava je ključno živilo uravnotežene prehrane, v zimskih mesecih je še toliko pomembneje, da poskrbimo za zadosten vnos vitaminov in mineralov. Da bi si nekoliko olajšali pripravo obrokov, si pomagajte z okusnimi vloženimi zelenjavami natureta. Vložena rdeča pesa je lahko odlična priloga k hitro pripravljenim testeninam, kumarice pa so najboljši sveži dodatek k vašim malicam.

Ali ste vedeli?

Rdeča pesa  vsebuje veliko betaina, ki znižuje raven homocisteina, naravne aminokisline, ki naj bi ob povečani prisotnosti v telesu lahko pripomogla k tveganju za infarkt, možgansko kap in druge žilne bolezni. Betain v rdeči pesi naj bi blagodejno vplival tudi na počutje in razpoloženje, saj tako deluje tudi na organizem.

Prav tako je dokazano, da je rdeča pesa dobra za kri, saj je bogata s folno kislino, ki pomaga preprečevati slabokrvnost, in železom, ki je pomemben pri nastajanju rdečih krvničk, te pa telo oskrbujejo s kisikom. V rdeči pesi je tudi veliko kalija, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, srčnega utripa in odvajanju odvečne vode iz telesa.

 

Kuharski namigi za slastne obroke

jota | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Vloženo repo in zelje lahko uporabite za pripravo prave primorske jote. Iz repe in korenja lahko pripravimo osvežujočo solato, kislo zelje pa lahko popestri okuse naših sendvičev.
     
  • Vložene kisle kumarice lahko vmešate v francosko solato, liptaverjev namaz, jih dodate v sočne burgerje, v mesne omake ali sveže solate.
     
  • Rdečo peso lahko dodate vmešate v zeleno solato, primešate nekaj jabolčnih krhljev in kock edamca.

 

Nagradna igra: Katera je vaša najljubša zelenjava?

Nagradna igra je končana. Srečni nagrajenec je Borut Kmetec.

Čestitamo!

 

 

Ne spreglejte