Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
14.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

post

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 14.10

7 let, 12 mesecev

Nekaj kulinaričnih idej za postno obdobje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S pepelnico se začenja postni čas in tudi obdobje, ko je treba konkretno spremeniti naše jedilnike. Kaj kuhati in kako pripraviti postne jedi, vam bodo prikazali kuharski mojstri v Grand Hotelu Union.

Po čem bo od srede naprej dišalo v vaši kuhinji? Post zahteva nekaj odrekanj, vsaj vsak petek, ko na vaših krožnikih ne bo prostora za meso. In če ste med tistimi, ki si zelo težko predstavljate obroke brez mesa, potem bi vam prav prišel nasvet največjih kuharskih šefov, ki vam bodo pokazali, kako pričarati slastno in zelo okusno brezmesno jed.

Naj zadiši po morju! V Grand hotelu Union bodo na pepelnično sredo pripravili razstavo in pokušino raznovrstnih dobrot. Tradicionalna Slanikova pojedina bo potekala v znamenju rib in vrhunskih morskih dobrot.

Ne samo pokušanje, na Slanikovi pojedini bo potekalo pravo kuharsko tekmovanje. Kuharski tekmovalci bodo pripravljali morske jedi, sladice in kulinarične artistike na temo Slanikove pojedine (iz ledu, soli, testa, sadja, zelenjave, sladkorja, marcipana). Kuhali bodo v živo in pod budnim očesom žirije, ki jo sestavljajo tudi člani nacionalne kuharske reprezentance. Na tekmovanje so se prijavili številni odlični kuharji in slaščičarji iz vse Slovenije in okoliških držav.

Kaj lahko jemo med postom? S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje. Pepelnica ali pepelnična sreda namreč za pripravo na največji krščanski praznik, to je veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post.

V praksi to pomeni, da so od srede naprej vsi petki rezervirani za brezmesne jedi. Poleg mesnega posta pa je priporočljivo tudi bolj širše čiščenje od največjih vsakodnevnih razvad – sladkarij, kajenja in alkohola.

V tem obdobju veljata dva najstrožja postna dneva – pepelnica in veliki petek: takrat je poleg prepovedi mesa še zaželeno, da se samo enkrat v dnevu lahko najeste do sitega.

Ne spreglejte