SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Meso za žar najprej marinirajte v pivu

1

termometer

 | Foto:
Sezona piknikov in pečenja mesa na žaru se bliža, da pa bo prehranjevanjem z mesom čim manj škodljivo, kemiki priporočajo, da ga pred pečenjem marinirate v pivu in tako zmanjšate kancerogenost mesa.

Med pečenjem mesa na žaru se tvorijo policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki so povezani s povečano verjetnostjo obolevanja za rakom na črevesju, želodcu in dojkah. Ti nastajajo tako ob neposredni izpostavljenosti mesa ognju ali ko maščoba iz mesa ali rib odteka na vroče oglje in kamen, PAH pa se prek dima in hlapov absorbira nazaj v meso.

Izogibajte se mastnim kosom Da bi nastajanje PAH omejili, znanstveniki priporočajo uporabo klešč namesto vilic, podlago iz aluminijaste folije in izbor čim manj mastnih kosov mesa. Precej učinkovito naj bi bilo tudi mariniranje v sestavinah, ki imajo veliko antioksidantov (kis, limonin sok, olivno olje, zelišča in začimbe), ali kot so ugotovili britanski znanstveniki, v pivu.

Pravilno mariniranje uničuje kancerogene snovi Kot so zapisali v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, marinada iz piva bistveno omeji nastajanje PAH. Med testiranjem količine PAH na mesu, spečenem na žaru, je imelo nemarinirano meso večjo vsebnost PAH, kot jo dovoljujejo evropska določila o varnosti pri hrani. Če je bilo meso marinirano, so vrednosti padle pod mejo, kar pomeni, da je mariniranje v pivu učinkovita strategija za zmanjšanje vsebnosti kancerogenih snovi na žaru pečenega mesa.

Odličen izgovor za nakup temnega piva Najbolje se je v testih izkazalo temno pivo, ki je vsebnost PAH zmanjšalo za 53 odstotkov, brezalkoholni pilsner le za 25 odstotkov, običajno pivo pa samo za 13. Znanstveniki razliko pripisujejo večji vsebnost antioksidantov v temnem pivu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin