Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
12.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept čokolada kokos torta

Petek, 1. 2. 2013, 12.00

7 let, 12 mesecev

Ljubezenski grižljaji: Čokoladno-kokosova torta v obliki srca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sladkosnedi se za valentinovo posladkajte z okusno torto v obliki srca!

Kokos ali cocos nuciferia je sadež, ki človeka preskrbi s svojim sadnim mesom, mlekom, sokom in oljem – prav zaradi svoje izredno hranljive in uporabne vrednosti je v nekaterih tropskih predelih še danes pomemben del vsakodnevne prehrane. Bogat je z vlakninami ter vitamini in minerali, njegovo olje pa pogosto uporabljajo za zdravljenje marsikaterega medicinskega stanja.

Sadež, ki je bil Evropejcem še pred nekaj stoletij popolna neznanka, so prvi portugalski in španski raziskovalci poimenovali cocos ali spačeni obraz. Zakaj? Zaradi značilnega ovalnega sadeža z rjavimi dlakami in tremi golimi krogci.

V tradicionalni medicini uporabljajo kokos za zdravljenje vrste različnih zdravstvenih težav, ker je bogat z antioksidanti in ščiti telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo prezgodnje staranje. Preprečeval naj bi gubice, visečo kožo in starostne pege, pripomogel pa naj bi tudi k zdravim lasem.

Po vrhu vsega vsak sladkosned prav dobro ve, da je ena najokusnejših sestavin pisane palete sladkih dobrot. Še posebno okusen je v kombinaciji s čokolado!

Sestavine Biskvit:

4 jajca 20 dag sladkorja 25 dag moke 1 pecilni sladkor 1 vaniljev sladkor 1 dl olja 1 dl radenske 7 žlic kakava ali čokolade v prahu (oziroma po okusu)

Krema:

2 lončka kisle smetane kokosova moka (približno deset žlic) sladkor v prahu rum

Obliv:

1 tetrapak sladke smetane 200 gramov čokolade

Postopek: Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Penasto vmešajte jajca in sladkor ter vaniljev sladkor. Dodajte moko, zmešano s pecilnim praškom, ter olje, radensko in kakav oziroma čokolado v prahu. Maso vlijte v namaščen pekač v obliki srca in pecite okoli 30 minut. Vzemite iz pečice in ohladite. Ko je biskvit ohlajen, ga prerežite na pol.

Kislo smetano zmešajte s kokosovo moko – količino kokosa prilagajate, naj ne bo ne preredko ne pregosto. Po okusu sladkajte s sladkorjem v prahu in dodajte tudi rum.

Premažite spodnjo polovico biskvita in čez maso položite zgornji del biskvita.

Obliv naredite tako, da na nizkem ognju segrejete smetano in vanjo razdrobite 200 gramov čokolade. Počakajte, da se ta dobro stopi, in vse skupaj temeljito premešajte. Nato odstavite z ognja in nekaj časa pustite, da se obliv malce shladi in s tem zgosti. Ko je dovolj gost, z njim premažite torto in ga ohladite.

Ko je obliv popolnoma ohlajen, lahko torto še dodatno okrasite.

Ne spreglejte