SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kobariška mešanica dobre kuhinje in umetnosti

4

termometer

Tradicionalni Jestival je po novem gastro-art fuzija.

Kakšna mešanica nastane, ko ustvarjalnost v kuhinji in na platnu združita svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš in eden najvidnejših slovenskih filmskih režiserjev Jan Cvitkovič, ki že ima beneškega leva in novo nagrado za najboljšega režiserja pri nas? Lokalna turistična organizacija Sotočje (Kobarid – Tolmin) je 3. izdajo Jestivala, Festivala okusov in umetnosti, nadgradila z inovativnim in še bolj privlačnim programom, ki bo 3. oktobra od jutra do novega dne potekal na glavnem trgu v Kobaridu v dolini Soče. Glavna zvezda bo še zmeraj kobariški štrukelj, vendar bo obiskovalce letos poleg kulinarične tradicije navduševal pravi vrtiljak kuhinje in zabave z umetniškim pridihom. Še dobro, da bo kalorije mogoče takoj unovčiti tudi na tradicionalnem Festivalu pohodništva, ki poteka od 18. septembra do 4. oktobra po najlepših pohodniških poteh s pogledom na najbolj smaragdno reko sveta.

Lokalni kuharski mojstri in umetniki bodo na Jestivalu skupaj ustvarjali, razstavljali in si podajali navdihe. Kreativne delavnice, projekcije filmov, pogovori in razstave bodo dopolnjevali ponudbo odličnih jedi, lokalnih izdelkov in pridelkov, kakršne so vajeni ljubitelji Jestivala iz vse Slovenije. "Letošnji Jestival bo pošten užitek za vse. Ne glede na to, od kod prihajamo, vsi ljubimo vse, kar je dobro, lepo in zabavno. V Kobaridu smo ponosni, da se bo 3. oktobra zgodila velika fuzija lokalne gastronomije in umetnosti, filma in glasbe, čopiča in kuhalnice. Veselimo se, da bomo skupaj proslavili slovensko kulturno izročilo, umetniške presežke in kulinarične dobrote," ne skriva navdušenja Tatjana Humar, vodja turistično informacijskega centra Kobarid.

Kobarid bo na prvo soboto v oktobru preplavljen z ustvarjalnostjo in predpasniki vseh vrst. "Nonin birtoh" ali babičin predpasnik je tista rdeča nit, ki bo povezala domačine, obiskovalce, sodelujoče in organizatorje na letošnjem Jestivalu. "Vedno se je lepo spomniti naših non in njihovih receptov. Zato bo letošnji Jestival tudi dan vseh babic, njihovih nasvetov in topline, ki jo izžarevajo. Babice marsikdaj poosebljajo to, kar so vedeli že stari Rimljani: De honesta voluptate et valetudine! Pošten užitek in dobro zdravje je vse, kar potrebujemo v življenju. In to bomo slavili v Kobaridu." pripoveduje Tatjana Humar.

Mestece ob smaragdni Soči, ki je bila letos oklicana za najlepšo reko na svetu, ima na tako majhnem prostoru največjo gostoto odličnih gostilnic in restavracij v Sloveniji. Na Jestivalu se bodo predstavili kuharski mojstri iz Hiše Franko (Ana Roš in Valter Kramar), restavracije Kotlar (Debora von Kastelmur) in restavracije Topli val (družina Hvala&Marksl). S tradicionalno lokalno kuhinjo bodo postregle domače gostilne in turistične kmetije, kot je Jelenov breg pod Matajurjem. Lokalna društva bodo prinesla hišne pridelke in izdelke. Sire in mlečne izdelke bo mogoče okusiti na stojnici butične mlekarne Planika. Da bosta pošten užitek in dobro zdravje - tudi tisto mentalno - res povezana, bodo poskrbeli režiser, scenarist in igralec Jan Cvitkovič, ki zna vsakdanje zgodbe mojstrsko prenesti na filmsko platno. Skozi njegov pogled bomo obujali utrinke iz preteklosti (film Kruh in mleko). Umetnost v barvah, kamnu in lesu bodo predstavili umetniki, kot so Rudi Skočir, Stanka Golob, Damijan Kracina in Vasja Kavčič. Družbo jim bodo delali Posoški ustvarjalci. V svet mode bo obiskovalce popeljal modni oblikovalec Borut Šulin. V njegovih delih se prepletajo tradicija, utrinki iz narave in brezmejna domišljija.

Do 2. oktobra lahko tako na TIC Kobarid pošljete svoj "nonin birtoh" in sodelujete v nagradni igri. Vsi prispeli predpasniki bodo razstavljeni in predstavljeni z babičinim imenom. Obenem bo gastronomski in umetniški preplet povezoval jestivalski predpasnik, ki ga bodo obiskovalci na delavnicah lahko po svoje popackali in predelali s kuhalnico ali barvami. Domačini obiskovalce vabijo, da se jim pridružijo za ves vikend, ne le za en dan, saj v dolini Soče v tem času poteka tudi tradicionalni Festival pohodništva, ki na organiziranih izletih in pohodih z izkušenimi vodniki povezuje lepote narave in spomine na burno preteklost iz časa 1. sv. vojne in soške fronte. Dobrodošli v dolini Soče, ki znova dokazuje, da ni le ena najboljših destinacij za aktivnosti v naravi v Evropi, ampak tudi festivalska dolina z močno ustvarjalno energijo.

Več na: www.jestival.si, www.dolina-soce.com

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin