Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

Natisni članek

Domžale okolica Ljubljane ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 16. 2. 2017, 4.04

6 let, 4 mesece

Gostilna Repanšek: kosilo pod Gostičevo sliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33
Ocena gostilne: Repanšek | Foto Miha First

Foto: Miha First

Med množico gostiln, ki so v okolici Domžal pred leti hranile goste, jih je ostalo le še nekaj. V Homcu je lokal, kjer kuhajo najbolj običajna nedeljska kosila, in to počnejo dobro.

Med boljšimi in slabšimi domačimi ali kmečkimi gostilnami pri nas je pravzaprav samo ena razlika. Boljše se lahko pobahajo s sledljivimi, lokalnimi sestavinami, slabše komaj vedo, kam so šli kuharji po nakupih, da bi v lonec vrgli najcenejše. Posel je seveda posel in oštirjem ni lahko. Konkurenca narekuje boj za vsak grižljaj, a jasno je, da brez dobre vinske karte, kakršnih je pri nas res malo, ni prave gostilne in podobno je z dobavo lokalnih jedi. Večina gostiln, ki imajo nastavke, da bi se z nekaj popravki uvrstile med najboljše, je v okolici naših treh, štirih največjih mest in večina jih zna konec tedna goste zadovoljiti s poceni kosili in večerjami.

Kar nekaj takšnih gostiln je v okolici Ljubljane, tudi proti Domžalam in Kamniku. Repanšek je ena starejših med njimi in v soboto, ko je Peter Prevc spet poletel in ko je odpadel smuk, smo se popoldne odpravili v Homec.


Gostilna Repanšek
Bolkova ulica 42, 1235 Radomlje
Telefon: 01 7227 950


Ocena gostilne: Repanšek | Foto: Miha First Foto: Miha First

Pristali smo v urejeni jedilnici, ki jo krasi kotiček Jožeta Gostiča (1900-1963), opernega pevca iz Stare Loke, ki je večji del življenja prebival v Homcu. No ja, kadar ni gostoval na Dunaju, v milanski Scali, Londonu, Berlinu, Pragi, Zagrebu … Eden najboljših slovenskih tenoristov, ki ga gostilna Repanšek slavi s slikami in časopisnimi zapisi.

Na zvočnikih se vrti nekaj drugega. Prepoznali smo Nino Pušlar, Jana Plestenjaka, Kingstone, Lidijo Bačić (s skladbo Viski oziroma Ako ti nisan zgodan, ništa, vjeruj mi/nakon pola litre bit ću zgodniji), ansambel Nika Zajca … Mešano, daleč stran od legendarne vloge Midasa v Straussovi Danajini ljubezni, ki jo je premierno pel Gostič z dunajsko državno opero na salzburškem festivalu leta 1952.

Ocena gostilne: Repanšek | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kam smo zašli … Pri Repanšku slovijo po neproblematičnih kosilih za 11,50 evra, kadar v njih sodeluje svinjina, in po 12,50 evra, kadar se občinstvo odloči za teletino. Že na začetku se je izkazalo, da bomo nekaj zahtevnejši od preostalih gostov. Zaželeli smo si namreč narezka. Natančnejših pojasnil o tem, kaj smo dobili na mešanih krožnikih, nam niso zaupali. "Vse je domače," je zatrdila natakarica, ki se je pozanimala v kuhinji.

Prekajena šunka, dve domači klobasi, ena suha, druga kuhana, kocke sira s papriko, rezine dimljenega sira, močan hren, kumarice, olive in feferoni. Meso je bilo izjemno, pri siru in spremljavi, še posebej pri kruhu, pa bi še lahko kaj postorili.

O narezku pravijo, da je v njem vse domače. | Foto: Miha First O narezku pravijo, da je v njem vse domače. Foto: Miha First

V hiši ponujajo govejo in gobovo juho iz mešanih gob. A se pri goveji ne zadovoljijo z rezanci, ampak so jo v našem primeru oplemenitili z zdrobovim cmokom in mesnim žlinkrofom. Prijazno.

Ob jedeh smo tisto sobotno popoldne pili Kupljenov chardonnay, verjetno največ, kar smo lahko iztisnili iz vinske ponudbe, zapisane v jedilnem listu. Ob srebrni penini, Isteničevi Barbari, Fabjanovem cvičku, Čokovem refošku, vipavskem belem iz Dornberka, malvaziji Vina Kras in Valdhuberjevem Svečinčanu. Vsa vina so po devet evrov za liter, kar ni drago, je pa vprašanje, če ne bi s kakimi perspektivnejšimi kapljicami ujeli tudi kakšne izbirčnejše goste.

Telečji dunajski zrezek, ki ga je pravzaprav sestavljalo več manjših kosov | Foto: Miha First Telečji dunajski zrezek, ki ga je pravzaprav sestavljalo več manjših kosov Foto: Miha First

Jedi, ki so jih tisto kislo popoldne pripravili kot glavne, lahko namreč zadovoljijo tudi najbolj izbirčne. Mehka in okusna svinjska pečenka s praženim krompirjem, ki ga polijejo s pečenkino omako, in ocvrt - telečji, kot se spodobi - dunajski zrezek s pomfrijem sta bila veliki finale in dokaz, da pri Repanškovih znajo kuhati. In ker človek več kot toliko spet ne more pojesti, smo marsikaj izpustili. Že v začetku žolco, vse vrste jetrc, golaž, obaro, kopico zrezkov in seveda ocvrto perjad. Za občutek, da res niste v predragi gostilni, je treba vedeti, da so bifteki po 12, telečji zrezki po 9 in cel piščanec po 21 evrov. Ugodno.

Tako kot solidne palačinke z marmelado, ki smo jih pomalicali za slovo. Domača grmada z rumom je bila, za naš okus, preobilna in neprepričljiva.

Palačnike - solidne, a nič več kot to | Foto: Miha First Palačnike - solidne, a nič več kot to Foto: Miha First

Povzetek

Gostilna iz serije Ljubljana-okolica, ki gradi na vrednotah kosil z govejo juho in konkretnimi mesninami. Pri mesninah in juhah so dobri, na drugih področjih pa bi se še dalo napredovati v smeri, ki smo jo poudarili v uvodu sestavka.

Vinska ponudba ni pestra, je pa zelo poceni in zvesto zasleduje ponudbo jedi. V prihodnosti ne bi bilo slabo ponuditi še kakšne boljše steklenice, ki bi podčrtala hišne recepte.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte