Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2013,
14.30

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept Teksas Mehika tortilje

Petek, 15. 2. 2013, 14.30

8 let, 2 meseca

Brezmesni ponedeljek: Tortilje tex-mex

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker se zima še kar noče umakniti, bodo zvitki s fižolom, zelenjavo, sirom in konkretno dozo čilija pravi pripomoček, da ogrejete telo.

Skovanka tex-mex označuje značilno kuhinjo ameriške zvezne države Teksas, v kateri se prepletajo mehiški vplivi in ameriška živila. Tako se v teh jedeh pogosto znajdejo sestavine, ki jih Mehičani ne uporabljajo, nekatere jedi tex-mex pa so celo popolnoma nove oziroma jih mehiška kulinarika ne pozna. Chili con carne je na primer ena od jedi, za katere smo sveto prepričani, da so avtohtono mehiške, v resnici pa so izum Američanov, ki so naselili območja blizu meje z Mehiko.

Za kuhinjo tex-mex je značilna uporaba obilnih količin nastrganega sira, svinjine in govedine, fižola in močnih začimb v različnih kombinacijah s tortiljami. V njej se pojavljajo tudi začimbe, ki jih Mehika skorajda ne pozna – recimo kumina, ki je prišlek iz indijske kulinarike.

Mi smo se tokrat odločili za zvitke tex-mex, le da bodo, kot se za rubriko spodobi, brez mesa. Glede na to, da so polni fižola in sira, pa mesnega dela tako ali tako ne boste pogrešali.

Tortilje tex-mex

400 gramov kuhanega fižola (lahko iz konzerve) 100 gramov kuhane koruze v zrnu sok 1 limete sok 1 pomaranče 1 čebula 2 stroka česna 1 zelena ali rdeča paprika pol čajne žličke kumine sol in čili v prahu po okusu 100 gramov pretlačenega paradižnika 100 gramov nastrganega sira 4 tortilje rastlinsko olje

Dodatki salsa kisla smetana

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

V multipraktiku zmešajte fižol, sok limete in pomaranče ter kumino, čili in sol, da dobite fižolov pire. Mešanici dodajte koruzo in nasekljane čebulo, česen in papriko.

Razgrnite tortilje, nanje razdelite zmes fižola in zelenjave ter na vsako dodajte še malo salse in nastrganega sira. Nadevane tortilje zvijte in jih položite v namaščen pekač, premažite z oljem in pekač prekrijte z aluminijasto folijo. Pecite 45 minut, potem pekač odkrijte, tortilje potresite z nastrganim sirom in pecite še pet minut. Postrezite s salso in kupčkom kisle smetane.

Ne spreglejte