Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recepti brazilska hrana

Torek, 24. 6. 2014, 13.41

4 leta, 4 mesece

Brazilski prigrizki za vroče nogometne boje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S prijatelji si privoščite sproščen večer pred televizijskim zaslonom, a pustite pivo v hladilniku in čips v shrambi. Čas je za okusne brazilske prigrizke!

Poznate kakšno značilno jed brazilske kulinarike? Ne? Naj vam pomagamo z nekaj preprostimi recepti za jedačo in pijačo, s katerimi boste prepričali domače in prijatelje ter zasloveli kot najboljši gostitelji ogleda nogometne tekme. Malo za šalo malo zares, tu je nekaj receptov za tipične brazilske jedi.

Sirovi kruhki 3 skodelice tapiokine moke 3 jajca skodelica mleka ¾ skodelice rastlinskega olja žlička soli ¾ skodelice nastrgane mocarele ¼ skodelice nastrganega parmezana

Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Pekač za mafine naoljite (sestavin je dovolj za dva pekača z 12 vdolbinami). V kuhinjskem mešalniku zamesite testo iz moke, jajc, mleka, olja in soli. Ko nastane homogena masa, jo s kuhalnico prestavite v večjo skledo in nežno vmešajte še obe vrsti sira.

Testo razdelite na dva dela, oba oblikujte v svaljka in vsakega narežite na 12 kosov. Razporedite jih po pekaču in posujte s sirom. Pecite od 20 do 22 minut, da se kruhki napihnejo. Postrezite še tople.

Ocvrtki polenovke (Pasteis de Balchau) kilogram polenovke dve skodelici mleka 4 srednje veliki krompirji velika bela čebula, nasekljana dva stroka česna, nasekljana pest nasekljanega svežega peteršilja pest nasekljanega koriandra dve veliki jajci sveže mlet poper, sol, rastlinsko olje za cvrtje limonine rezine za serviranje

Dan pred cvrtjem pripravite polenovko. Če uporabljate soljeno in posušeno ribo, jo morate namreč vsaj 12 ur namakati v hladni vodi, vsakih nekaj ur pa vodo zamenjati, da ribo razsolite. Ko je to narejeno, ribo prestavite v večjo ponev, dodajte mleko in toliko vode, da ravno prekrije ribo. Če ribo kuhate v mleku, ostane sočna. Tekočina naj nežno vre 20–25 minut, da se riba zmehča. Nato tekočino odcedite, ribo popivnajte s papirnatimi brisačkami in odstranite morebitne luske in kosti.

Medtem ko se riba kuha, lahko že pristavite vodo s krompirjem, ki ga kuhajte kar celega in v olupku. Ko se krompir zmehča in malce ohladi, ga olupite in pretlačite.

V veliki skledi zmečkanemu krompirju dodajte zdrobljeno ribje meso, nasekljano čebulo, česen, zelišča, sol in poper ter jajci. Vse skupaj zmešajte v homogeno zmes, iz nje pa oblikujte polpete ali kroglice.

Ocvrite jih v rastlinskem olju, med cvrtjem pa jih obračajte, da se enakomerno zapečejo. Ocvrtke odlagajte na papirnate brisačke, da odstranite odvečno maščobo.

Postrezite z avokadovo omako ali majonezo, zraven pa servirajte še limonine krhlje.

Brazilska limonada (limonada brasileña) sestavine za štiri kozarce:

dve limoni pol skodelice sladkorja 3 skodelice vode 3 jedilne žlice sladkanega kondenziranega mleka

Limoni dobro operite pod tekočo vodo. Vsako narežite na osem rezin. Limoni skupaj z drugimi sestavinami in dvema skodelicama ledu stresite v mikser. Večkrat na kratko prižgite strojček, da se sestavine zmeljejo, okusi pa premešajo. Precedite čez cedilo in postrezite z rezino limone. Za malce drugačen okus lahko namesto limon uporabite limete.

Caiprinha za en kozarec:

pol limete, narezane na četrtine čajna žlička belega sladkorja merica cachace skodelica ledenih kock

Kozarec napolnite z ledom. Vanj iztisnite krhlje limete, dodajte žličko sladkorja in merico cachace. Dobro premešajte, da se led malce raztopi, in uživajte v osvežilni pijači.

Brazilski čokoladni bomboni (Brigadeiro) dve pločevinki sladkanega kondenziranega mleka četrt skodelice nesladkanega kakava dve žlici masla pol skodelice nasekljanih pistacij pol skodelice nasekljanih mandljev četrt skodelice kokosove moke četrt skodelice čokoladnih mrvic

Pekač prekrijte s papirjem za peko in postavite na hladno. V kozici z debelim dnom segrejte kondenzirano mleko, kakav in maslo. Ves čas mešajte s kuhalnico. Ko tekočina začne nežno vreti, znižajte temperaturo in med stalnim mešanjem pustite kuhati od 10 do 15 minut. Ko se zmes zgosti in dobi lesk, maso zlijte v pekač in ohladite v hladilniku ali zamrzovalniku.

Ko se zmes strdi, jo zajemamo z žlico ali lopatko za sladoled in oblikujemo v kroglico. Posujemo jo z izbranimi oreščki ali mrvicami in odlagamo na pladenj. Oblikovane kroglice spet ohladimo, nato pa postrežemo.

Ne spreglejte