Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
8.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

Natisni članek

AMC filmi advertorial Halt and Catch Fire Fargo Humans filmska glasba

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 8.31

2 meseca, 1 teden

Vloga glasbe v filmski industriji: filme ter televizijske serije gledamo in poslušamo

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

Glasba igra v filmih in serijah izredno pomembno vlogo. Že v času nemih filmov je dopolnjevala podobe na ekranu, in sicer tako, da je film največkrat v živo spremljal pianist, včasih pa celo majhen orkester.

Halt and Catch Fire AMC | Foto:

Na začetku je bila glasba prisotna zgolj iz praktičnih razlogov, z namenom, da preglasi ropotanje projektorja, kasneje pa so jo začeli prilagajati dogajanju in vzdušju v filmu.

Glasba vpliva na razpoloženje in uravnava čustva

Halt and Catch Fire AMC | Foto:

Danes glasbo uporabljamo v številne namene – od kliničnih, izobraževalnih, terapevtskih in marketinških – ne nazadnje pa je izredno pomemben faktor tudi v filmski industriji.

Morda se včasih zdi, da je v filmih in serijah izbrana povsem naključno, vendar je temu ravno nasprotno. Predstavljajte si, da gledate svojo najljubšo serijo brez zvoka in takoj boste razumeli, zakaj. Glasba namreč ustvarja vzdušje – ob pravem trenutku mora v ljudeh vzbuditi ustrezna čustva in s tem naredi film oz. serijo bolj živo.

Glasba v AMC-jevih serijah

Halt and Catch Fire AMC | Foto:

Ustvarjalci serij skušajo z vsakim kadrom pri gledalcih izzvati točno določena čustva. To lahko naredijo z izbranimi soundtracki popularnih pesmi, ki se skladajo z vzdušjem v seriji ali pa z glasbo, ki je napisana za določeno serijo z namenom, da pomaga vzdušje ustvarjati.

Če pogledamo glasbo v serijah Humans, Fargo in Halt and Catch Fire, ki jih bomo oktobra lahko spremljali na priljubljenem kanalu AMC, lahko vidimo, da so ustvarjalci uporabili oboje – tako glasbo, ki je bila namensko napisana za posamezno serijo, kot tudi že obstoječe popularne pesmi. V AMC-jevi seriji Halt and Catch Fire lahko celo opazimo, kako so s skrbno izbranimi pesmimi iz osemdesetih posameznemu liku vlili osebnost in ga definirali.

Na Spotify, spletni storitvi za poslušanje glasbe, je za vsak glavni lik v seriji objavljen seznam pesmi, ki odražajo njegov karakter in mu dajejo pečat. Se strinjate z izborom?

Ne spreglejte