Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2018,
16.39

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

sluh Eric Clapton tinitus

Četrtek, 11. 1. 2018, 16.39

6 let, 3 mesece

Eric Clapton: Roke mi odpovedujejo in izgubljam sluh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Eric Clapton | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sloviti glasbenik, ki so ga zaradi virtuoznega igranja kitare oboževalci poimenovali kar Bog, je razkril, da zaradi zdravstvenih težav vse težje igra.

V intervjuju za BBC Radio 2 je 72-letni Eric Clapton razkril, da so zaradi zdravstvenih težav koncerti zanj postali velik izziv. Muči ga tinitus, šumenje v ušesu, ki ga povzroči dolgotrajna izpostavljenost zvoku in zaradi katerega vse slabše sliši, zaradi okvare živčevja pa vse težje nadzoruje roke. Kljub temu kitare ne namerava odložiti.

"Tudi sam se čudim, da sem še tu"

"Še vedno bom delal," je zatrdil v intervjuju. "Načrtujem nekaj koncertov, julija bom igral v londonskem Hyde Parku. Edina stvar, ki me skrbi, je moja izvedba. Zaradi tinitusa izgubljam sluh, moje roke pa komajda delujejo. Upam, da me ljudje ne bodo prišli poslušat le zaradi radovednosti. Vem pa, da bo vsaj deloma tako, saj se tudi sam čudim, da sem še tu."

Claptonov nastop v Inglewoodu v Kaliforniji septembra lani:

"Zavedam se, da je moje stanje resno, a živim iz dneva v dan. Srečen sem, da sem tu, da še lahko delam," je povedal in pojasnil: "Začelo se je z bolečinami v hrbtu, sčasoma pa je to prešlo v periferno nevropatijo, poškodbo živcev, ki povzroči slabotnost in otrdelost okončin ter neprijetno mravljinčenje."

Vsaj delna izguba sluha je pogosta usoda rockerjev

Tinitus oziroma težave s sluhom so pogosta težava glasbenikov, ki so skozi kariero izpostavljeni glasnemu zvoku oziroma hrupu. Pete Townshend, kitarist slovite skupine The Who, ima enake težave in si zdaj pri koncertiranju in snemanju pomaga z različnimi pripomočki od slušnih aparatov do računalniških programov, z delno izgubo sluha pa se med drugim spopadajo tudi Phil Collins, Sting, Ozzy Osbourne in Neil Young.

 

Ne spreglejte