SiolNET. Trendi Glasba
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Alfi Nipič: Ostanejo lepe pesmi in lepi spomini

2

termometer

Častitljiva nagrada viktor za življenjsko delo je letos pripadla enemu izmed večjih imen slovenske glasbe. Njegove skladbe so danes močno zasidrane v našo kulturo in naša srca.

Letošnji nagrajenec za življenjsko delo Alfi Nipič se lahko pohvali z že več kot petdeset let trajajočo profesionalno kariero, v kateri je z glasbo obšel svet in Slovenijo ponesel v še tako oddaljene kotičke modrega planeta.

Njegov glasbeni opus je osupljivo bogat. V slovensko glasbo, kulturo in srca ljudi se je zasidral tako močno, da skoraj ni novoletne priložnosti, ko se ob ognjemetu ne bi spomnili na njegovo uspešnico Silvestrski poljub in jo tudi zapeli. Njegova številna glasbena sodelovanja so zaznamovali Avseniki, s katerimi je po vsem svetu na številnih turnejah prepeval kar 18 let. "50 let sem čakal na to" Ko smo legendo slovenske zabavne glasbe povprašali o tem, kaj občuti ob prejemu viktorja za življenjsko delo, je Alfi odgovorila, da bi ga primerjal z oskarjem, saj je to tista nagrada, ki nekaj pove. Nanjo je, kot pravi, čakal kar 50 let, a ni nikoli računal na to, da jo bo dobil, saj ni nikoli prepeval za nagrade, ampak zato, ker ga je to veselilo.

"Ko sem še hodil na srednjo glasbeno šolo, sem prepeval bolj resno glasbo, a moja večna želja je bila zabavna glasba. To mi je tudi nekako uspelo, čeprav ni preprosto tega delati v Sloveniji in se s tem preživeti," je svoje spomine opisal Alfi. "Počel sem to, kar so bile moje sanje" Lepih spominov iz več desetletij trajajoče kariere je ogromno, pravi in ob tem pripomni, da je zato težko izpostaviti le enega, saj je "težko med desetimi otroki enega najbolj pohvaliti". Na svoji poti je tudi zato, ker od glasbe vendarle ni preprosto živeti, prepeval v različnih glasbenih zvrsteh: "Čeprav vse življenje nisem načrtoval stvari, mi je bilo lepo, ker sem lahko počel to, kar so bile moje sanje. Peti in od tega živeti v Sloveniji namreč ni preprosto, jaz sem moral peti vse žanre, od šansonov do narodno-zabavne glasbe, in vedno mi je bil izziv poskusiti nekaj novega."

Od popa do narodno-zabavne glasbe Pomembnejša prelomnica v karieri Alfija Nipiča je tudi 18-letno sodelovanje z Ansamblom bratov Avsenik: "Najbolj sem se bal iti k Avsenikom, to je bilo takrat zame nekaj povsem levega, ker sem pred tem eno leto v Zagrebu prepeval s skupino Klan, s katero smo hodili po pop festivalih. Tega mogoče danes marsikdo ne ve, a zame je bil to velik obrat v popolnoma drugo smer glasbe."

"Mi je pa to sodelovanje z Avseniki pustilo neki poseben pečat. Z njimi sem nastopal skoraj dvajset let in po tem sodelovanju z njimi posnel zadnjo ploščo. Moram reči, da sem vedno, ko sem gledal stare slike, videl, da ostanejo lepe pesmi in lepi spomini," je še dejal.

Bili so tudi grenki trenutki Na njegovi glasbeni poti je bilo tudi nekaj grenkih trenutkov, ki pa so, ko se ozira nazaj, že pozabljeni, saj je za njimi vedno prišlo nekaj lepega: "V vseh letih ustvarjanja je bilo tudi nekaj grenkih trenutkov, a če rad ustvarjaš, rad delaš z dušo in telesom, kot pravimo, ti pride v kri in meso in potem preživiš te težke trenutke, ker upaš, da bo za tem prišlo tudi nekaj lepega." "Slovenci imamo ogromno dobre glasbe" Ko smo ga za konec povprašali še o tem, kje vidi prihodnost slovenske glasbe, je Alfi pogledal čez slovenske meje in poudaril: "Če pogledamo k sosedom, jaz na primer poslušam neko madžarsko postajo, oni prepevajo tuje hite v madžarščini. Upam, mogoče me takrat več ne bo, da se bo to zgodilo tudi v Sloveniji. To bi zelo rad, ker imamo ogromno dobre slovenske glasbe."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin