Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 9. 2010,
10.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 9. 2010, 10.22

8 let, 2 meseca

Črni labod pljusknil v Benetke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Droge, umor in lezbični seks – vse to je del novega filma Darrena Aronofskyja Črni labod, ki je sinoči svečano odprl 67. Beneški filmski festival.

Aronofsky (Rokoborec) je izrazil veliko čast, da je njegov film odprl festival in priznal, da so se morali zelo potruditi, da je bil film dokončan v roku. "Na letalu sem spal več kot v zadnjem mesecu skupaj," je povedal režiser.

Črni labod (Black Swan) je postavljen v svet newyorškega baleta. Zgodba sledi plesalki, ki se znajde v mreži spletk nove tekmice v baletnem združenju. Klasični balet je redko predstavljen na tak način, kot se ga je lotil režiser zloglasnega Parfuma. Balet se prepleta z umori, brezobzirno ambicioznostjo, drogami, samopoškodovanjem, nezdravim narcisizmom in lezbičnim seksom. "Zgrožen sem nad tekmovalnostjo v baletu. Ti plesalci so res nevarni," je na otvoritvi povedal Darren Aronofsky.

V filmu ima Natalie Portman vlogo balerine, ki žrtvuje več kot samo svoje noge, da dobi glavno vlogo v Labodjem jezeru. Film je napet psihološki triler, v katerem igrata tudi Barbara Hershey kot Natalijina mama ter Winona Ryder kot nekdanja balerina. Vincent Cassel igra ambicioznega šefa, Mila Kunis pa konkurenčno balerino, ki se poteguje za isto vlogo v Labodjem jezeru.

Eden izmed najbolj razvpitih prizorov v filmu je nedvomno prizor lezbičnega seksa Portmanove in Kunisove. Portmanova je povedala, da se je z režiserjem Aronofskyjem prvič pogovarjala o filmu leta 2002. "Povedal mi je, da se bom morala samozadovoljevati in to se mi je zdelo zanimivo, kot vse v tem filmu, ki raziskuje človeški ego in narcistično privlačnost do samega sebe. Psihološki učinek takšnega prizora se mi je zdel velik izziv," je povedala Portmanova.

Aronofsky se spominja drugače. Po njegovih besedah je Portmanova spraševala zakaj, pa ji ni znal odgovoriti. Režiser je nekakšen ljubljenec beneškega občinstva; za Rokoborca, v katerem igra Mickey Rourke, je leta 2008 dobil zlatega leva. Oba filma se mu zdita kot komplet. "Bolj sem spoznaval balet bolj sem videl podobnosti z rokoborbo. Pri obeh disciplinah nastopajo ljudje s svojimi telesi na zelo naporni fizični ravni. Celotna predstava temelji na njihovi fizičnosti," je povedal režiser. V svetu baleta pa kljub svojemu imenu ni bil dobrodošel. Skupaj s scenaristom Markom Heymanom sta se močno trudila vstopiti v svet baleta, kar je bilo izjemno težko. "To je zelo omejen svet. Ne zanima jih popolnoma nič drugega kot samo balet. Povsod se odprejo vsa vrata, ko povem, da bomo snemali film, baletniki pa so se vsi potegnili vase in niso odgovarjali na klice," je še dodal režiser.

Počasi jima je uspelo dobiti odobritev. "Poskusili smo ujeti resničnost v dokumentarnem smislu. Hotel sem združiti estetiko z dokumentarnostjo, ki sem se je lotil v Rokoborcu," je povedal Aronofsky, ki mu je bil v veliko pomoč baletnik Benjamin Millepied, plesalec newyorškega mestnega baleta in partner glavne igralke. Millepied igra princa.

Poleg Črnega laboda, so film v Benetke sinoči pripeljali tudi Mačeta Roberta Rodrigueza in The Legend of the Fist: The Return of Chen Zhe honkonškega režiserja Andrewa Laua. Za zlatega leva se poteguje 22 filmov.

Preberite še:

Ne spreglejte