Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sarajevo

Sreda, 25. 9. 2013, 8.05

8 let

Balkan je nova filmska meka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Balkanu poteka sodobna filmska zgodovina, še posebej dobro gre Sarajevu, je povedal direktor neodvisnega filmskega festivala Sundance John Cooper.

Režiserka iz Bosne Jasmila Žbanič, ki je leta 2006 dobila berlinskega zlatega medveda za film o vojni v Bosni Grbavica, je sicer širšim množicam manj znana režiserka, ki jo bolje poznajo le filmski gurmani. Verjetno se bo sloves režiserjev iz tega dela Evrope kmalu spremenil, saj je direktor ameriškega festivala neodvisnega filma Sundance John Cooper filmsko industrijo Balkana in Srednje Evrope označil kot plodovito.

Ameriški režiserji svoje filme predstavljajo v Bosni in Hercegovini, ki ni postala le regijsko filmsko središče, ampak je v svoje kraje privabila eminentne hollywoodske in evropske režiserje. Zadnja režiserka, ki je v Bosni posnela film, je Angelina Jolie s filmom V deželi krvi in medu (In the Land of Blood and Honey), ki se dogaja med bosansko vojno.

"Sarajevu kaže zelo dobro na svetovnem filmskem odru, mesto je zanimivo še posebej zato, ker ima bogato filmsko zgodovino, hkrati pa se tam začenja novo filmsko obdobje," je Cooper povedal za Reuters. V Bosno je namreč prišel predstavit filmski program Film Forward, ki ga financirajo Sundance in kulturne agencije. Gre za triletni gostujoči program, ki vsako leto v drugih državah predstavlja izbrane filme festivala Sundance in skozi pogovore gledalcem približa tudi ustvarjalce filma.

Letos je festival izbral Bosno, Mehiko, Kitajsko, Kolumbijo in Jordanijo.

Bosno so si izbrali po tem, ko so se na Sundanceu srečali z Jasmilo Žbanič, zlato režiserko Berlinala 2006. "Veseli me, da bom mladim režiserjem povedal, kakšne priložnosti imajo na festivalu Sundance. Včeraj smo se srečali s številnimi mladimi. Če bo eden od njih posnel kratek film o skejtanju ali čem podobnem, bi bil to zame že uspeh," je še povedal Cooper.

Sarajevo je v filmskem svetu znan zaradi filmskega festivala, ki se je kot način upora filmskih navdušencev proti obleganju mesta začel proti koncu vojne v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995. Postal je največji filmski festival v regiji, ki promovira režiserje od Avstrije do Turčije.

Ne spreglejte