Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2016,
0.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

superkategorija DKino SiOL TV vampirji grozljivka

Sobota, 21. 5. 2016, 0.35

6 let, 6 mesecev

Vampirski filmi v videoteki DKino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vampirski filmi

V videoteki DKino na SiOL TV smo za vas pripravili izbor filmov o nesmrtnih mitoloških bitjih z nadčloveškimi močmi in ostrimi čekani , ki v temi prežijo na svoje žrtve. Kri vam bodo med drugimi sesali Johnny Depp, Brad Pitt, Gemma Arterton, Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton in Tom Hiddleston.

Leta 2022 bo preteklo sto let, odkar je F. W. Murnau posnel svojo črno-belo ekspresionistično mojstrovino Nosferatu – najbolj znano in cenjeno, četudi neavtorizirano, filmsko priredbo Stokerjevega romana Drakula.

Transilvanski grof, ki ga je nemški režiser zaradi avtorskih pravic preimenoval v Orloka (v filmu niso smeli uporabiti niti izraza vampir), je pozneje nastopil v več kot 200 celovečercih in se s tem zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot lik, ki je bil največkrat upodobljen v grozljivkah, med vsemi žanri pa ga po številu filmskih upodobitev prekaša samo še Sherlock Holmes.

Čeprav nas Drakula in drugi vampirji, ki jih je ta navdahnil, spremljajo že od obdobja nemega filma, njihova priljubljenost skozi leta ni upadla. Nasprotno – glede na uspeh franšize Somrak se zdi, da vampirji med gledalci še nikoli niso bili bolj zaželeni, nad njimi pa se še vedno navdušujejo tudi tako sloviti režiserji, kot sta Neil Jordan in Jim Jarmusch.

Večni ljubimci (brez Edwarda in Belle) v filmski simfoniji groze

Prav prihod Jarmuschevih Večnih ljubimcev v videoteko DKino nas je spodbudil k temu, da smo ustvarili posebno kategorijo z razvedrilnimi in raznolikimi vampirskimi filmi – od razkošnih hollywoodskih produkcij do intimnih grozljivk –, ob katerih se boste zabavali in ki vam bodo pognali kri po žilah.

Pazite, da vam je kakšen vampir ne izpije, če se želite pred njimi zavarovati, pa vam svetujemo, da si pokovko začinite s česnom v prahu ali pa si filme ogledate v dobri družbi.


Vsi filmi vas čakajo v videoteki DKino na SiOL TV. Zbrani so v kategoriji Vampirji, ki jo boste našli na programskih mestih 5 in 200 (DKino). Za še več zanimivih filmov pobrskajte po katalogu videovsebin na SiOL TV.


Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive, 2013)

Zvezdnik miniserije Nočni portir Tom Hiddleston in oskarjevka Tilda Swinton v vampirskem filmu, kot si ga je zamislil Jim Jarmusch. Zgodba pripoveduje o Adamu in Evi, ranljivih in rahločutnih vampirjih, ki se ljubita že stoletja.

Oba sta omikana intelektualca, strastna ljubitelja glasbe, literature, znanosti, poslednja pripadnika stare šole, od večine drugih filmskih vampirjev pa se ločita po tem, da sta se naučila svoj divji gon krotiti in da za preživetje ne ubijata.


Drakula (Bram Stoker's Dracula, 1992)

Za eno najbolj znanih in slogovno izpiljenih upodobitev romana Brama Stokerja je poskrbel režiser Botra in Apokalipse danes, veliki Francis Ford Coppola. Ta je pred kamerami zbral impresivno igralsko zasedbo, na čelu katere blesti izvrsten (in v številnih prizorih popolnoma neprepoznaven) Gary Oldman.

Film, ki so ga posneli s staromodnimi prijemi in brez uporabe računalniško ustvarjenih podob, čeprav je tehnologija takrat že obstajala, je postal velika kinematografska uspešnica, Akademija pa ga je nagradila s tremi oskarji: za kostumografijo, montažo zvočnih učinkov in masko.


Temne sence (Dark Shadows, 2012)

Komična grozljivka oziroma grozljiva komedija Tima Burtona temelji na priljubljeni ameriški seriji, ki so jo predvajali med letoma 1966 in 1971, in pripoveduje zgodbo premožnega mladeniča Barnabasa, ki ga je ljubosumna čarovnica v 18. stoletju oropala ljubezni, spremenila v vampirja in zakopala v temačni grob. Leta 1972 Barnabas znova vstane od mrtvih in priskoči na pomoč obubožanim potomcem svoje družine.

Glavno vlogo je odigral Johnny Depp, zvezdniško igralsko zasedbo dopolnjujejo še Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green , Chloë Grace Moretz in znameniti Christopher Lee, ki je zaslovel prav z vlogo Drakule in za katerega je bil to okrogli dvestoti celovečerec.


Intervju z vampirjem (Interview With The Vampire, 1994)

Irski režiser Neil Jordan se je po uspehu Igre solz, za katero je prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij, lotil visokoproračunske predelave vampirskega romana ameriške pisateljice Anne Rice. Zgodba se razteza skozi tri stoletja in spremlja razburkan odnos med dvema vampirjema: krvoločnim Lestatom in malo bolj "človeškim" Louisom, ki se, potem ko ga je Lestat na lastno privolitev spremenil v krvosesa, nikakor ne more sprijazniti s svojo novo vampirsko naravo.

Film je v svetovnih kinematografih zaslužil 224 milijonov ameriških dolarjev, k čemur je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da sta Lestata in Louisa odigrala največja zvezdnika na planetu, Tom Cruise in Brad Pitt. V vlogi njune mlade varovanke, vampirke Claudie, se je izkazala tudi Kirsten Dunst, ki si je s svojim prelomnim nastopom  pri 12 letih prislužila prvo nominacijo za zlati globus in svetovno slavo.


Grozljiva noč (Fright Night, 2011)

Kaj storiš, če sumiš, da je tvoj najbližji sosed vampir – tvoja družina in policija pa ti ne verjameta? Natančno to se v komično obarvanem remaku grozljivke iz leta 1985 zgodi 17-letnemu Charleyju Brewsterju (Anton Yelchin).

Ker ga nihče ne jemlje resno, mladenič za pomoč prosi nekdanjega zvezdnika filmskih grozljivk Petra Vincenta (David Tennant), ki v najstniških blodnjah vidi priložnost za hiter zaslužek. Edini, ki Charleyju verjame, je prav njegov skrivnostni sosed Jerry Dandridge (Colin Farrell).


Byzantium (Byzantium, 2012)

Neil Jordan se je slabi dve desetletji po Intervjuju z vampirjem vrnil k vampirskemu podžanru, še vedno prežetem z režiserjevo otožno, a surovo romantiko, gotsko atmosfero, krvjo in skušnjavo.

Zgodba? Clara in Eleonor (Gemma Arterton in letošnja nominiranka za oskarja Saoirse Ronan), ženski različici Louisa in Lestata, se naselita v turobnem obmorskem mestecu, da bi ubežali teži krivde in skrivnostne preteklosti, ki ju zasleduje že dve stoletji.


Spusti me k sebi (Let Me In, 2010)

12-letnega Owena (Kodi Smit-McPhee) sovrstniki dnevno nadlegujejo, razumevanja pa ne najde niti pri preobremenjenih starših. Življenje se mu spremeni s prihodom skrivnostne deklice Abby (Chloë Grace Moretz), saj v njej prepozna sorodno dušo. Toda niz grozljivih umorov, ki pretresejo mesto, v dečkovi domišljiji vzbudi številne sume in strahove, da Abby obdaja zelo temačna in smrtonosna skrivnost.

Film, pod katerega se je podpisal režiser Pošatnega Matt Reeves, je ameriška priredba odlične švedske grozljivke Vampirska ljubezen iz leta 2008. Razlog za preplah? Niti ne, če vemo, da gre za enega najbolj hvaljenih remakov zadnjih let, film pa si je vredno ogledati že zaradi izvrstnih nastopov obeh vodilnih mladih igralcev.


Abraham Lincoln: Lovec na vampirje (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012)

Srhljiva akcijsko-domišljijska pustolovščina režiserja Nočne straže Timurja Bekmambetova in producenta Tima Burtona, v kateri se šestnajsti ameriški predsednik prelevi v največjega borca proti nesmrtnim krvosesom v zgodovini ZDA. Kot mlademu dečku so mu ubili mater in tako Lincoln priseže maščevanje krvoželjnim bitjem, ki leta pozneje, med ameriško državljansko vojno, grozijo, da bodo državo pahnili v večno temo.

Če ste ljubitelj ali ljubiteljica akcije in menite, da je Lincoln, Spielbergova biografija Abrahama Lincolna, dolgočasen film, dajte priložnost Lovcu na vampirje in si privoščite lekcijo iz "povampirjene" zgodovine.


Vampirska akademija (Vampire Academy, 2014)

Ko smo že pri vampirskih lekcijah, pa z njimi še končajmo. Vampirska akademija je filmska priredba prvega v seriji šestih priljubljenih mladinsko-fantazijskih romanov ameriške pisateljice Richelle Mead (vsi so prevedeni v slovenščino).

V filmu, ki ga je posnel režiser uspešnic Odštekani petek in Zlobna dekleta, spremljamo nesmrtno prijateljstvo med 17-letno polvampirko Rose (Zoey Deutch) in njeno varovanko, plemenito vampirko Lisso (Lucy Fry), ki na vampirski akademiji spoznavata težavno hierarhijo med učenci.

Lahkoten dokaz, da niso vsi vampirji slabi in da obstajajo tudi takšni vampirski filmi, v katerih ne prelijejo hektolitrov krvi.


Vsi filmi vas čakajo v videoteki DKino na SiOL TV. Zbrani so v kategoriji Vampirji, ki jo boste našli na programskih mestih 5 in 200 (DKino).
Za še več zanimivih filmov pobrskajte po katalogu videovsebin na SiOL TV.


Menite, da filmi o vampirjih, še posebej o Drakuli, niso primerni za majhne otroke? Potem si z njimi oglejte v slovenščino sinhroniziran animiran celovečerec Hotel Transilvanija 2 in se prepričajte v nasprotno. V vampirsko superkategorijo ga nismo uvrstili samo zato, da ga ne bi kakšen starš pomotoma zamenjal z Drakulo Francisa Forda Coppole.

Ne spreglejte