Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
21.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jim Jarmusch Tom Hiddleston Tilda Swinton grozljivka SiOL TV DKino

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 21.01

6 let, 7 mesecev

Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Tom Hiddleston in Tilda Swinton v vampirskem filmu, kot si ga je zamislil Jim Jarmusch. Antipod Somraka in sodobna oda svetovni glasbeni kulturi.

Velika Britanija, Nemčija, Francija/2013/118 min.
Režija: Jim Jarmusch
Igrajo: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright, Slimane Dazi, Carter Logan, Wayne Brinston
Žanr: Dramatično-romantična grozljivka
Ocena IMDb: 7,3/10

 Zgodba pripoveduje o Adamu in Evi, ranljivih in rahločutnih vampirjih, ki se ljubita že stoletja. Adam je samotarski glasbenik, ki skrit pred svetom med ruševinami sodobnega Detroita obupuje nad zatonom človeške civilizacije. Eva, razpeta med maroškim Tangerjem in svojim večnim ljubimcem, zgodovino človeštva spremlja že tri tisoč let in optimizem raje črpa iz narave.

Oba sta omikana intelektualca, strastna ljubitelja glasbe, literature, znanosti, poslednja pripadnika stare šole. Svoj divji gon sta se naučila krotiti. Za preživetje ne ubijata. Toda zombiji – kot pravita ljudem – niso zastrupili le svojih zalog vode, temveč tudi lastno kri, ki ostaja pogoj za preživetje nesmrtnikov.

 | Foto:


"To ni običajen vampirski film. Za nas je vampir pomenljiva metafora – globlji težnji zgodbe ponudi okvir. To je ljubezenska zgodba, a tudi zgodba o dveh izjemnih obrobnežih, ki imata po zaslugi nenavadne okoliščine neizmeren pregled nad človeško in naravno zgodovino, vključno z osupljivimi vzponi in tragičnimi, brutalnimi padci. Adam in Eva pa sta sama metafori za trenutno stanje človeštva – sta ranljiva in ogrožena, podvržena naravnim vplivom in objestnemu vedenju tistih, ki so na oblasti." Jim Jarmusch, režiser in scenarist filma


"Glavni razlog za ogled filma pa je že kar boleče seksi duo Swintonove in Hiddlestona, dveh starih, hladnih duš v še vročih telesih, med katerima se krešejo iskre privlačnosti, čeprav svet okoli njiju počasi ugaša v lastni zatohlost." Robbie Collin, The Telegraph


Zanimivost: Kljub takojšnji biblični analogiji, ki jo sprožita imeni protagonistov, Adama in Eve, je Jarmusch navdih za karakterizacijo in poimenovanje likov našel v enem zadnjih del velikega ameriškega satirika Marka Twaina, v Dnevnikih Adama in Eve. V njih naslovna junaka, moški in ženska, v obliki humornih dnevniških zapiskov podajata svoja drastično različna pogleda na svet.

 

 Portret avtorja:

 | Foto:

Jim Jarmusch velja za enega vodilnih ameriških neodvisnih režiserjev. Do tega statusa se je prikopal v osemdesetih z nizom poceni, večinoma črno-belih, minimalističnih tragikomedij (Bolj čudno od raja, Down by Law), ki so jih zaznamovali režiserjev nenavaden smisel za humor, specifičen občutek za filmski ritem in nezgrešljivo vzdušje melanholije.

Omenjene prvine je v devetdesetih združil s poigravanjem z žanrskimi obrazci, od eksistencialističnega filma ceste (Noč na zemlji, Zlomljeni cvetovi) do samurajske kriminalke(Ghost Dog, Meje razuma), med drugim je ustvaril enega najboljših ameriških filmov desetletja, ironičen pogled na zgodovino Divjega zahoda s pomenljivim naslovom Mrtvec.

Pod zapeljivimi površinami režiserjevih podob se pogosto skriva tudi nevsiljiv, vendar odločen politični angažma. Znan je tudi po sodelovanju s številnimi glasbeniki; v njegovih filmih so med drugim nastopili (in običajno tudi prispevali glasbo) John Lurie, Tom Waits, Iggy Pop, Screamin' Jay Hawkins, Neil Young in Robert Diggs (RZA).

Napovednik filma:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto ali 200 – DKino

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte