Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

oskar Sam Rockwell Frances McDormand Martin McDonagh TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 13.12

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Trije plakati pred mestom | Three Billboards Outside Ebbing, Missouri © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Izjemna Frances McDormand v tragikomični kriminalni drami o materi umorjene deklice, ki z obcestnimi reklamnimi panoji izzove policiste k razreševanju primera. Film, s katerim se je irski režiser Martin McDonagh zažrl v drobovje malomestne Amerike, je prejel štiri zlate globuse ter oskarja za najboljšo glavno igralko in najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell).

Velika Britanija, ZDA │ 2017 │ 110 min. │ Komična kriminalna drama

R: Martin McDonagh│ I: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

Ocena IMDb: 8,2/10 (top 250 #139)│ Rotten Tomatoes: 92 % │ Uporabniki Googla: 87 %

Mildred Hayes so pred meseci umorili hčerko, policija pa še vedno ni odkrila morilca. Razjarjena in prizadeta mati se zato odloči za drzno potezo. Najame tri reklamne panoje, ki stojijo pred vstopom v domače mestece, nanje pa da napisati ogorčeno sporočilo, namenjeno vodji tamkajšnje policije.

HBO GO na televiziji Telekoma Slovenije
Trendi HBO GO – najboljše serije in filmi vedno in povsod, tudi ko ste na dopustu #video

Plakati nemudoma dvignejo veliko prahu. Ko se v primer vmeša policist Dixon, nezrel mamin sinko in nestrpen nasilnež, se bitka med Mildred in možmi postave v mestecu Ebbing samo še zaostri.

Fotogalerija
1 / 16

"Zanimivo je razmišljati, kaj se zgodi, ko ni nobenega upanja, pa si vendarle odločen, da boš drezal, dokler se to upanje ne pojavi. Mislim, da je zato ta film drugačen od večine kriminalk. Preveva ga večno vprašanje: 'Kaj če tega zločina ni mogoče razrešiti?'" Martin McDonagh, režiser in scenarist filma

TV-priporočila: Opice
Trendi Opice v boju za primat med primati #foto #video

"Pri svoji fizični pojavi sem se popolnoma oprijela Johna Wayna, saj se za lik Mildred nisem mogla zgledovati po nobeni ženski fizični ikoni.

Mildred pripada prej tradiciji skrivnostnega neznanca iz špageti vesterna, ki prikoraka v mesto po sredini glavne ulice, s pištolami v rokah, in vse postreli – čeprav se mi zdi zelo pomembno, da je edino orožje, ki ga Mildred uporabi, njena duhovitost." Frances McDormand, igralka


OSKAR: najboljša igralka v glavni vlogi (McDormand) in najboljši igralec v stranski vlogi (Rockwell).

NOMINACIJE ZA OSKARJA: film leta, igralec v stranski vlogi (Woody Harrelson), izvirni scenarij, filmska montaža in izvirna filmska glasba (Carter Burwell).


"Film, poln sarkastičnih dialogov in slikovitih likov, ki ga podžigata ironično luciden pogled na naš svet in dejstvo, da je lahko ta v istem hipu krut in ljubeč. Za zgodbo, ki je zgrajena na tako mračnih temeljih, je prav osupljivo poln upanja. In še strašansko zabaven." Dave Calhoun, Time Out London

Nevarno morje
Trendi Pozor, nevarno morje! #foto #video

"Film Trije plakati pred mestom je tragedija, ob kateri boste komaj zadrževali smeh, in komedija, ob kateri vam bo slabo, toda ne od zadrževanja smeha, temveč od zadrževanja nelagodja, ki ga utegnete izžareti – in izrežati – prav v najbolj tragičnih trenutkih." ZELO ZA. Marcel Štefančič, jr., Mladina

Napovednik filma Trije plakati pred mestom:

Zanimivosti:

  • Film je prejel štiri zlate globuse – za najboljšo dramo leta, glavno igralko (Frances McDormand), stranskega igralca (Sam Rockwell) in izvirni scenarij (Martin McDonagh).
    McDormandova in Rockwell sta v svojih kategorijah slavila tudi na Oskarjih, kipca za najboljši celovečerec leta in najboljši izvirni scenarij pa sta šla v roke ustvarjalcem filmov Oblika vode in Zbeži!.
  • Trije plakati pred mestom | Foto: To je šele drugi celovečerec po Kraljevem govoru (2010), ki je prejel bafti za najboljši film leta in najboljši britanski film leta.
  • Režiser in scenarist Martin McDonagh je navdih in osnovno idejo filma črpal iz lastne izkušnje. Ko je nekoč z avtobusom križaril po ameriškem podeželju, je ob cesti zagledal dva velika oglasna plakata s podobnimi napisi.
    Čeprav v tistem bežnem trenutku ni mogel razvozlati ozadja resnične zgodbe, se mu je tista podoba za vedno vtisnila v spomin.
  • McDonagh si je že med pisanjem scenarija zamišljal, da bo glavno vlogo v filmu odigrala Frances McDormand.
    Trije plakati pred mestom | Foto: Igralka, ki je svojega prvega oskarja prejela za vlogo noseče policistke v trilerju bratov Coen Fargo (1996), je sprva oklevala, ali naj sprejme vlogo Mildred, nazadnje pa jo je o tem prepričal njen mož Joel Coen.)
  • Trije plakati pred mestom so avtorjev šele tretji celovečerec po filmih Morilca na kolektivca (2008) ter Sedem psihopatov in shih tzu (2012).
    Glavni zvezdnik obeh njegov prejšnjih filmov Colin Farrell v Treh plakatih ne igra, zato pa je McDonagh k sodelovanju znova povabil štiri igralce iz Sedmih psihopatov Abbie Cornish, Sama Rockwella, Zeljka Ivaneka in Woodyja Harrelsona.
  • Trije plakati pred mestom | Foto: Film je spodbudil številne organizacije, združenja in posameznike po vsem svetu, da so s plakati opozarjali na najrazličnejše krivice.

    Podobni plakati so se pojavili po požaru v londonski stolpnici Grenfell in po množičnem streljanju na srednji šoli na Floridi.
    V Prištini na Kosovu so na 8. marec z njimi protestirali proti umoru dveh žensk, žrtev družinskega nasilja, na Malti pa so s plakati opozarjali, da državi štiri mesece po atentatu na novinarko Daphne Caruana še vedno ni uspelo odkriti morilcev.
Fear the Walking Dead S4
Trendi Nadaljevanje serije Fear The Walking Dead po izgubi dveh priljubljenih likov #foto #video

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Oblika vode
Trendi Oblika vode (The Shape of Water)
Fantomska nit
Trendi Fantomska nit (Phantom Thread)
Pokliči me po svojem imenu
Trendi Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name)
Ne spreglejte