Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 7. 2018,
7.15

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije film oskarji Sally Hawkins Guillermo del Toro

Sobota, 7. 7. 2018, 7.15

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Oblika vode (The Shape of Water)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Oblika vode

Domišljijska romanca mehiškega mojstra Guillerma del Tora o ljubezni med nemo čistilko (Sally Hawkins) in podvodnim bitjem, ki ga ameriška vlada zadržuje v tajnem laboratoriju. Film, ki so ga kritiki razglasili za režiserjevega najboljšega po Favnovem labirintu (2006), je prejel beneškega zlatega leva in štiri oskarje, med njimi tudi kipec za najboljši film leta in najboljšo režijo.

ZDA │ 2017 │ 118 min. │ Domišljijska romantična drama

R: Guillermo Del Toro I: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon

Ocena IMDb: 7,4/10│ Rotten Tomatoes: 92 % │ Uporabniki Googla: 81 %

Baltimore leta 1962. Elisa je nemo, vase zaprto dekle, ki dela kot čistilka v skritem, močno varovanem vladnem laboratoriju. Njeno življenje se za vedno spremeni, ko v poslopju odkrije strogo zaupno skrivnost: luskasto bitje iz Južne Amerike, ki ga je oblast zaprla v akvarij daleč od oči javnosti.

Oblika vode
Trendi Oskarji: zmaga favorita, najboljši film je Oblika vode

Elisa s svojim novim prijateljem postopoma razvije tesno vez, kar pa jo izpostavi veliki nevarnosti. Njena usoda je zdaj v rokah zlonamernega vladnega agenta in sumljivega morskega biologa.

Fotogalerija
1 / 20

"Voda obliko prilagodi prostoru, in čeprav je lahko blaga, je tudi najbolj mogočna in voljna sila vesolja. Takšna je tudi ljubezen, mar ne? Vseeno je, v kakšen kalup jo vlijemo, ta se bo oblikovala po njem – pa naj bo to moški, ženska ali stvor." Guillermo Del Toro, režiser in soscenarist filma


"Oblika vode je deloma kodirana pravljica, deloma gensko spremenjen pošastni film, v celoti pa čudovita." A. O. Scott, New York Times

Doug Jones
Trendi Igra v znanih filmih, a njegovega obraza ne poznate. Zakaj? #foto #video

"Elisa in humanoid sta avtsajderja, nevidna človeka, osamljena romantika, zaljubljena alternativca, ki ne potrebujeta besed, da bi se začutila. Izmislita si jezik, ki je bolj ekspresiven od paranoje, sovraštva in nestrpnosti.

Četudi bi hotela skriti svojo ljubezen, je ne bi mogla. A Oblika vode ne skriva – ljubezen je politična zadeva. ZELO ZA." Marcel Štefančič, jr., Mladina


OSKARJI (4): film leta, režija, izvirna filmska glasba (Alexandre Desplat) in scenografija.

NOMINACIJE ZA OSKARJE (9): igralka v glavni vlogi (Sally Hawkins), igralka v stranski vlogi (Octavia Spencer), igralec v stranski vlogi (Richard Jenkins), izvirni scenarij, fotografija, filmska montaža, kostumografija, montaža zvoka in mešanje zvoka.

TV Znanstvena fantastika
Trendi ZF-TV ali vsa ta fantastična znanstvena fantastika #foto #video

Napovednik filma Oblika vode:

Zanimivost:

  • Oblika vode je najdonosnejši prejemnik oskarja za najboljši film v zadnjih petih letih. Film, katerega proračun je znašal 19 milijonov ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil dobrih 194 milijonov zelencev.
  • Letos se je prvič zgodilo, da je prejemnik beneškega zlatega leva slavil tudi na Oskarjih. Oblika vode je tudi prvi film z znanstvenofantastično vsebino, ki mu je Akademija podelila najprestižnejšo nagrado. The Shape of Water © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. | Foto: The Shape of Water © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.
  • Film je doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, projekcija pa je bila v isti dvorani, kjer je Guillermo del Toro posnel prizore v kinematografu.
  • Del Toro je za vse glavne like napisal predzgodbe – nekatere med njimi so bile dolge več kot 40 strani –, igralci pa so se lahko odločili, ali jih bodo upoštevali pri svojih nastopih ali ne.
  • Sally Hawkins je med pripravami na vlogo preučevala igralske nastope Charlesa Chaplina, Stana Laurela, Oliverja Hardyja, Busterja Keatona in Audrey Hepburn, del Toro pa ji je pred začetkom produkcije podaril kolekcijo filmov s temi slovitimi igralci.
  • Oblika vode | Foto: Hawkinsonova je prispela na londonsko produkcijo Medvedka Paddingtona 2 (2017) le dan za tem, ko je v Torontu končala snemanje zahtevnih podvodnih prizorov za Obliko vode. Tam je izvedela, da bo morala že prvi snemalni dan znova snemati podvodne prizore.
  • Lik, ki ga igra Michael Shannon, v filmu pove, da so dvoživko odkrili v južnoameriški reki Amazonki. Tam se je odvijala tudi Pošast iz črne lagune (1954), del Toro pa je potrdil, da se je pri vizualni zasnovi svojega bitja opiral na naslovnega protagonista tega filma.
  • Oblika vode | Foto: Filmska ekipa je končno podobo podvodnega bitja oblikovala dolgih devet mesecev. Po režiserjevih besedah je bil to največji tehnični izziv njegove dozdajšnje kariere.
  • Doug Jones je vsak dan porabil tri ure, da se je prelevil v dvoživko. Po njegovih besedah ni bilo to nič v primerjavi s kostumi, v katere je bil odet v režiserjevih drugih filmih.
    Dvojica je pred tem sodelovala že pri Mimiku, Favnovem labirintu in obeh delih Hellboya, v katerih je Jones prav tako igral podvodno bitje.
Ultimativen vodnik po televizijski džungli
Trendi Ultimativen vodnik po televizijski džungli #foto #video

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Škrlatni vrh
Trendi Škrlatni vrh (Crimson Peak)
Ognjeni obroč
Trendi Ognjeni obroč (Pacific Rim)
Velikanka (Colossal)
Trendi Velikanka (Colossal)
Ne spreglejte