Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
9.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

7

Natisni članek

starši alergija risanka Peter Zajec

Torek, 13. 2. 2018, 9.29

6 let, 2 meseca

Risanka Peter Zajec razburila starše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,86

7

Peter Zajec | Foto IMDb

Foto: IMDb

V risanki o priljubljenem pravljičnem junaku se pojavi prizor, v katerem se ustvarjalci risanke po mnenju gledalcev norčujejo iz alergij na hrano.

V ameriških kinematografih so pretekli konec tedna začeli predvajati celovečerni animirani film Peter Zajec - v Slovenijo prihaja konec marca -, ki je nastal po priljubljenih otroških zgodbah pisateljice Beatrix Potter.

Risanka s simpatičnim zajcem pa je nepričakovano naletela na plaz kritik jeznih staršev. Razlog? Prizor, v katerem Peter Zajec glavnega negativca Tomaža Gregorja onesposobi tako, da mu s fračo v usta izstreli borovnico - Gregor je na te alergičen, zato doživi anafilaktični šok in se zgrudi.

"Šale na račun alergij na hrano so škodljive"

Kmalu po premieri risanke je po družbenih omrežjih zaokrožila objava fundacije Kids With Food Allergies (Otroci z alergijami na hrano), naslovljena na produkcijsko hišo Sony Pictures, ki stoji za nastankom risanke. "Prepričani smo, da so 'šale' na račun alergij na hrano škodljive. Lahkoten odnos do teh tegob škodi našim članom, ker javnost zaradi tega možnosti alergijskih reakcij ne jemlje dovolj resno," so zapisali. "Pozivamo vas, da se v prihodnosti vzdržite vsebin, ki se norčujejo iz alergij na hrano."

Ustvarjalci filma so se že opravičili

Ta in podobne kritike so družbena omrežja zajele kot vihar, kmalu zatem pa so iz Sony Pictures poslali uradno opravičilo. "Alergije na hrano so resna stvar. Naš film se ne bi smel norčevati iz dejstva, da je glavni sovražnik Petra Zajca, gospod Gregor, alergičen na borovnice," so zapisali. "Resnično obžalujemo, da glede tega nismo bili bolj ozaveščeni, in se iskreno opravičujemo."

Kljub vsem kritikam pa je Peter Zajec - glas mu je posodil priljubljeni komik James Corden - v ameriških kinematografih doživel izjemen uspeh. Prvi konec tedna, kar ga predvajajo, je bil drugi najbolj gledan film, premagal ga je le Petdeset odtenkov svobode.

Ne spreglejte