Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2011,
15.28

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Avtomobili Pixar

Sreda, 29. 6. 2011, 15.28

6 mesecev, 3 tedne

OCENA FILMA: Avtomobili 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če odštejemo trilogijo Svet igrač, so se pri Pixarju prvič lotili nadaljevanja katere od svojih uspešnic, ki pa na žalost predstavlja prvo njihovo razočaranje in v ničemer ne opraviči svojega obstoja.

Naj se zdi še tako neverjetno, se je prej ali slej moralo zgoditi tudi to – strel v prazno animacijskega studia, ki nas je zadnjih 15 let neprestano navduševal z izdelki najvišje kakovosti. V obdobju, ki se je začelo leta 1995 s prvencem Svet igrač in končalo lani z njegovim tretjim delom, so posneli 11 celovečercev – vse so oboževali tako kritiki kot gledalci –, od uvedbe kategorije za animacijo leta 2001 jih je bilo osem nominiranih za oskarja in jih šest tudi prejelo kipec, vsak pa je v kinodvoranah v povprečju zaslužil več kot 600 milijonov dolarjev. S podobnim dosežkom se ne more pohvaliti noben drugi studio v zgodovini in Avtomobili 2 tega povprečja najverjetneje ne bodo znižali. Želeli bi si, da bi bili s predhodniki vsaj približno primerljivi tudi po kakovosti.

Čeprav so bili prav Avtomobili iz leta 2006 dosedanji Pixarjev najšibkejši člen, je zgodba o mladem dirkalnem avtomobilu, ki se znajde v majhnem zaspanem mestecu ob sloviti ameriški avtocesti Route 66, še vedno nosila njihov značilen pečat. Želeli bi si, da bi nadaljevanje poskušalo popeljati zgodbo o pomenu družine in prijateljstva na višjo raven, vendar nas dogajanje na platnu hitro sooči z resnico – nadgradnjo opazimo samo s tehničnega vidika, preostale elemente pa so popolnoma zanemarili.

Sorežiser John Lasseter je pojasnil, da je idejo za nadaljevanje dobil med evropsko promocijo prvega dela, ko se je vprašal, kako bi se v različnih mestih znašel najboljši prijatelj Strele McQueena, vlečni tovornjak Dajz. Morda bi iz te ideje nastal odličen kratki film, zgodba o mednarodnem dirkaškem tekmovanju in vohunski spletki v slogu Jamesa Bonda pa mestoma preizkuša potrpežljivost gledalcev. Skoraj vsi avtomobili so oboroženi s težkim orožjem, nekateri spreminjajo obliko, nekateri celo letijo – ne se čuditi, če boste dobili občutek, da gledate Transformerje.

Razočara tudi Pixarja nevreden humor, ki se naslanja predvsem na stereotipe (nastopaškega Italijana na tekmovanju spremlja mama). Predvsem pa animacija ne izžareva nobenih globljih življenjskih resnic, s katerimi so nam ustvarjalci postregli v preteklosti, dobimo samo končni nauk, ki nas na silo prepričuje: "Bodi to, kar si, ne glede na okolico."

Da ne bo pomote, Avtomobili 2 so tehnično dovršen akcijski vrtiljak, ki bo zabaval večino otrok. Morda tudi številne odrasle, če bodo pričakovanja pustili v prtljažniku. Ne morem pa se znebiti občutka, da so mojstri animacije nalašč znižali lastne kriterije, da bi se s tem znebili pritiska, ki je prihajal s pričakovanji. Razočaranju navkljub jih sam po enem spodrsljaju še ne nameravam znižati.

Ne spreglejte