SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zamenjajte strešno okno in prihranite pri energiji

1

termometer

Prijetni bivalni prostori so svetli, s svežim zrakom in primerno temperaturo.

Če želimo poskrbeti za zdrave, zračne, svetle prostore, jih moramo redno vzdrževati. Tako kot vse stvari postanejo tudi strešna okna dotrajana, ne funkcionirajo več, mogoče celo puščajo.

Ko se to zgodi v stanovanju, v katerem živimo, ni najbolj prijetno, ko samo pomislimo na to, da bi bilo treba okno zamenjati, da nam bodo delavci hodili po stanovanju in da bo celo vse prašno.

Pa je res tako hudo? Je vredno z zamenjavo odlašati vsako zimo?

Niti ne. Seveda nekaj dela je, ampak še daleč od tega, da se je treba zato iz stanovanja izseliti ali pa vse zapreti. Sama menjava enega strešnega okna je narejena v eni ali dveh urah do dveh. To je tudi trenutek, ko je streha odprta in stanovanje izpostavljeno vremenskim vplivom. Uro ali dve časa pa je dovolj, da najdemo primeren jesenski dan, ko lahko to storimo in se s tem rešimo še marsikatere druge tegobe.

Z zamenjavo strešnega okna si poleg zmanjšanja skrbi zaradi dotrajanosti strešnega okna zmanjšate tudi račun za porabljeno energijo. Starejša strešna okna so imela slabšo toplotno izolativnost kot vsa današnja. Če je prostor temen in pri menjavi strešnega okna vzamete samo nekoliko večjo dimenzijo, boste prihranili tudi pri stroških energije za osvetlitev.

Kaj lahko še pridobimo pri menjavi strešnega okna?

Višina vgradnje: Če bi radi imeli skozi okno razgled, mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 centimetri od dokončanih tal. S tem bomo imeli pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je med 190 in 210 centimetri od dokončanih tal. Okno bo s tem na dosegu roke, kar bo omogočalo preprostejšo uporabo, pri čemer mislimo tako na zračenje kot tudi senčenje, prav tako pa bosta preprostejša tudi vzdrževanje in čiščenje okna.

Pravilna oblika notranjih oblog okrog okna: Zelo pogosta napaka v preteklosti je bila izvedba notranjih špalet – pravokotno na okno. Pri takšni izvedbi zaključnih oblog je onemogočeno kroženje toplega zraka po celotni površini strešnega okna. Da se izognemo tem težavam, je treba spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno. S tem dobimo tudi boljšo razpršenost svetlobe.

Poznamo dva načina odpiranja strešnih oken: Okno s sredinskim vpetjem z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je priporočljivo takrat, ko imamo pod oknom postavljeno pohištvo (pisalna miza, zofa …), saj nas pohištvo samo ne ovira pri odpiranju okna. Okno z ročico na spodnji strani pa je priporočljivo takrat, ko pod oknom nimamo postavljenega nobenega pohištva, saj bi nas to oviralo pri dostopu do ročice. Prav tako pa tega okna tudi ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se okno pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se nam ročica izmuzne z dosega roke.

Več o nasvetih za energijsko učinkovito mansardo najdete TUKAJ.

*Vaše podatke in vprašanje bomo posredovali podjetju Velux Slovenija. Njihovi strokovnjaki vas bodo poklicali in vam svetovali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin