Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
9.53

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasvet kopel sirup zdravo življenje

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 9.53

4 leta, 6 mesecev

Sirup iz smrekovih vršičkov: letos ga lahko naredite sami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Zdaj je čas, da naberete svetlozelene smrekove poganjke, jih posujete s sladkorjem in postavite na sonce. Sirup iz vršičkov pride še kako prav v hladnih zimskih mesecih.

Listavci spomlad osvežijo svoje krošnje z mladimi svetlozelenimi listi, iglavcem pa med majem in junijem zrastejo novi poganjki, ki jih prav tako prepoznamo po značilni nežno zeleni barvi. Smrekove in borove s pridom uporabljamo tudi v domačem zdravilstvu, saj iz njih pripravimo sirup za izkašljevanje ali blagodejno kopel.

Med majem in junijem – odvisno predvsem od nadmorske višine, kjer živite – se torej lotite nabiranja smrekovih vršičkov. Vršičke lahko nabirate z golimi rokami, s seboj pa imejte pleteno košaro ali vrečo. Imajo značilen smolnat vonj, lahko pa jih tudi poskusite, a naj vas ne preseneti njihova grenkoba.

Sirup za blaženje kašlja

 | Foto: Iz roda v roda prehajajo recept in vesti o blagodejnem učinku sladkornega sirupa iz smrekovih vršičkov, ki so ga že naše babice s pridom uporabljale pri blaženju kašlja. Sirup razkužuje dihalne poti, pospešuje prekrvavitev sluznice in jo varuje. Smrečje vsebuje veliko vitamina C, ki krepi odpornost, bogato pa je tudi s snovmi, ki čistijo kri in ustavljajo krvavitve dlesni.

Sirup lahko skuhamo …

Pri prvem za en kozarček sirupa potrebujete približno 20 dekagramov sveže nabranih smrekovih vršičkov, kilogram sladkorja (lahko rjavega) in liter vode. Vršičke v večji posodi prelijte z vodo, pristavite na štedilnik in segrejte do vretja. Vršički naj nežno vrejo deset minut, nato sok precedite, v tekočino vsujte sladkor in spet pristavite na ogenj. Med stalnim mešanjem naj sirup vre 20 minut, da se zgosti. Še vročega prelijte v primerne sterilizirane kozarčke ali steklenice ter do uporabe spravite na temno.

… ali pa se "skuha" sam

Po drugem receptu smrekove vršičke izmenjaje s sladkorjem v plasteh stresemo v visoke steklene kozarce. Pazimo, da kozarec zapolnimo do vrha in vršičke močno potlačimo. Končamo s plastjo sladkorja in kozarec dobro zapremo. Postavimo ga na mesto, ki ga čez dan obseva sonce, najbolje na okensko polico. Tam naj se vršički medijo od enega meseca do 40 dni.

Blagodejne kopeli

Na enak način lahko naredimo tudi sirup iz borovih vršičkov, ki pa ima precej močnejšo arome in zato ni najbolj primeren za otroke. Se pa borovi in smrekovi vršički dobro obnesejo tudi v kopeli. Pripravimo si jo tako, da v vročo vodo vsujemo nekaj pesti vršičkov. Vročina bo sprostila eterična olja, ki olajšajo dihanje.

Ne spreglejte