Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

vonj neprijeten vonj pametni dom dom

Nedelja, 10. 2. 2019, 12.00

5 let, 2 meseca

Neprijeten vonj v domu: kaj ga povzroča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
vonj | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vsak dom ima svoj edinstven vonj - tako kot ljudje. Različne vonjave v gospodinjstvu so zelo pogost in povsem normalen pojav, ki pa ni vedno nujno posledica nečistoče. Nekatere vonjave nastanejo povsem naravno, druge pa kot posledica različnih vzrokov, ki jih je treba najprej prepoznati.  

čiščenje v paru
Trendi Razdelite si domača opravila, da ne bo več prepiranja in slabe volje

Ste ob vstopu v notranjost svojega doma vsakič znova presenečeni nad vonjem, kljub temu da skrbite za redno čiščenje in prezračevanje in imate povrhu vsega še v vsakem prostoru osvežilec zraka, ki pa ni najbolj učinkovit? V resnici je v naših domovih veliko dejavnikov, ki vplivajo na razvoj vonjav, te pa se med seboj mešajo in ustvarjajo res neprijetno vzdušje. 

dišeče sveče | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Prezračevanje in temperatura prostora

Vzdrževanje konstantne temperature vse leto (idealno med 21 in 23 stopinjami Celzija) je nujno, da se v vašem domu ne razvijeta plesen in vlaga, ki sta dva izmed največjih in najpogostejših povzročiteljev neprijetnega vonja v domu. 

Svetujemo vam, da v vsakem letnem času naredite temeljit pregled sten, še posebej tistih delov, ki so v neposredni bližini okenskih in vratnih odprtin. Če opazite sledi vlage, takoj ukrepajte. 

Ravno tako kot je pomembno vzdrževanje temperature, je nujno, da vse prostore vsak dan vsaj za deset minut prezračimo, zato da izboljšamo kroženje in kakovost zraka v notranjosti. To je najbolje narediti kar dvakrat na dan - zgodaj zjutraj, ko se zbudimo oziroma odhajamo od doma, in zvečer, ko se odpravljamo spat. 

Neprijetne vonjave po prostorih

PROSTOR VZROK
hodnik V hodniku neprijeten vonj lahko povzročijo nepospravljeni čevlji, hišni copati, umazana preproga, umazani in mokri plašči, mokri dežniki, smeti, ki se nabirajo pred vrati.
dnevna soba staro pohištvo, stari kavči in vzglavniki, umazane preproge, stare neprepleskane stene, neoprane zavese, dlaka hišnih ljubljenčkov, odprta hrana na mizi, staro in gnijoče cvetje, dišeče sveče
kuhinja pokvarjena hrana v hladilniku, pomivalni stroj, prenatrpan pult (odprta hrana), gnijoče sadje, koš za smeti, zamašen odtok, vlažne gobice za pranje posode, priprava jedi in kuhinjska para, umazane zavese, preproge, kuhinjske krpe, vložena zelenjava, umazana kuhinjska krpa
kopalnica umazana prha (kombinacija vodnega kamna in plesni), WC-školjka, zamašen odtok v prhi in umivalniku, umazane in vlažne brisače, kopalni plašči, preproge, zobne ščetke, vlažen toaletni papir, koš za smeti (v katerem so na primer higienski vložki), odsotnost okenskih odprtin in prezračevalnega sistema, kombinacija visoke vlažnosti in slabega zraka, stroj za pranje perila, koš, poln umazanega perila
spalnica umazana posteljnina, stari in umazani vzglavniki in prešite odeje, nepospravljene obleke, preproge, zavese, majhne smeti

Na srečo lahko večino vonjav preprečimo

Sprijazniti se je treba, da se hišnega vonja nikoli ne bomo povsem rešili ne glede na to, kako redno čistimo in kako agresivna čistila uporabljamo, zato je najbolje, da se posvetimo preventivnim ukrepom, ki lahko ohranijo dom svež.

dišeče sveče | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Redno prezračujte vse prostore v domu, med kuhanjem imejte odprto okno, redno poskrbite za pranje perila in zaves, vsakodnevno odnašajte smeti. Vsaj enkrat na leto globinsko posesajte vse preproge, kavče in vzmetnice. Med tednom se poskušajte prisiliti k hitremu (površinskemu) pospravljanju, ravno tako pa ne pozabite na redno brisanje mokrih površin. 

Kylie Jenner
Trendi Kylie Jenner odprla vrata svojega 13 milijonov vrednega domovanja #foto #video
Ne spreglejte