Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
15.05

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Daikin

Natisni članek

Prenova in gradnja elektrika energetska učinkovitost klimatska naprava ogrevanje toplotne črpalke Daikin advertorial

Torek, 24. 10. 2023, 15.05

2 meseca

Koliko lahko privarčujete pri ogrevanju s klimatsko napravo?

Vsebino omogoča Daikin
daikin | Foto Daikin

Foto: Daikin

Znate do popolnosti izkoristiti svojo klimatsko napravo? Klimatske naprave, prvotno zasnovane za hlajenje, so se v zadnjih letih razvile v naprave, ki lahko ponudijo tudi učinkovito in udobno ogrevanje. Preverili smo, katere prednosti ponuja ogrevanje doma s klimatsko napravo, kako prispeva k udobnemu bivalnemu okolju, koliko se izplača ter ali lahko tudi na ta način zmanjšate onesnaževanje in s tem negativen vpliv na okolje?

Je klimatska naprava varčna in učinkovita rešitev za ogrevanje?

Kako je torej pri ogrevanju s klimatsko napravo? Ta že dolgo ni več namenjena le hlajenju. Ker ob tem uporablja še obnovljivo energijo, ima tudi manjši vpliv na okolje, ob čemer so sodobne klimatske naprave tudi energetsko zelo učinkovite.

daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Ob primerjavi obratovalnih stroškov klimatske naprave z drugimi načini ogrevanja je treba upoštevati kar nekaj dejavnikov. Ti se razlikujejo tako glede na posameznika kot tudi njegove potrebe in lastnosti njegovega doma:

  • vrsta izbrane klimatske naprave,
  • velikost ogrevanega prostora,
  • število sob, ki jih ogrevate,
  • temperatura, ki jo želite doseči,
  • lokacija vašega doma,
  • kakovost izolacije in
  • vzdrževanje.

Daikin klime | Foto: Daikin Foto: Daikin

Daikin za svoje klimatske naprave razvija in izboljšuje tehnične rešitve, kot sta inverterska tehnologija ter sistem za nadzor kompresorja, ventilatorja in ekspanzijskega ventila, kar dodatno zmanjšuje njihovo porabo energije.

Koliko stane ogrevanje s klimatsko napravo?

Klimatska naprava je torej prijaznejša do okolja kot ogrevanje na fosilna goriva, pa je tudi ekonomsko vzdržna? Koliko stane ogrevanje s klimatsko napravo? Se izplača? Primerjali smo ogrevanje klimatske naprave s tistim na plin. Rezultati so zgovorni.

V spodnji preglednici je na podlagi povprečnih cen iz leta 2022 prikazano, koliko bi stala zamenjava plinskega kotla z novim kotlom ali večdelnim klimatskim sistemom Multi+. Če imate star nekondenzacijski kotel, boste z namestitvijo večdelnega sistema Multi+ prihranili veliko, poleg tega pa boste vsako leto prihranili tudi pri obratovalnih stroških. Novejši kondenzacijski plinski kotli namreč zahtevajo drugačen dimnik oziroma sistem za odvod dimnih plinov. Če bi zamenjali samo kondenzacijski plinski kotel, bi bila začetna naložba za večdelni sistem Multi+ vsekakor višja kot za zgolj nov kondenzacijski kotel, vendar morate pri tem upoštevati tudi tekoče stroške obratovanja. Z uporabo večdelnega klimatskega sistema Multi+ za ogrevanje boste namreč v vsakem naslednjem letu znatno prihranili, tako da boste že v petih letih nadomestili prvotne stroške, obenem pa še naprej varčevali.

Ogrevalna naprava

Stroški enote in namestitve

(EUR, brez DDV)

Tekoči stroški na leto

(EUR, brez DDV)

Skupni stroški za prvo leto

(EUR, brez DDV)

Skupni stroški za prvih pet let

(EUR, brez DDV)

Učinkovitost ali SCOP

Nov kondenzacijski plinski kotel (zamenjava kondenzacijskega kotla)

1.900

839

2.739

6.095

93 %

Nov kondenzacijski plinski kotel (zamenjava nekondenzacijskega kotla)

8.000

839

8.839

12.195

93 %

Klimatski sistem Multi+

4.300

497

4.797

6.785

4.63

Na podlagi podatkov v tej tabeli lahko primerjate tudi učinkovitost in oceno SCOP za posamezne vrste grelnika, kar je še en podatek o tem, kako lahko prihranite pri tekočih stroških. Novi kondenzacijski kotel ima približno 93-odstotno učinkovitost, pri čemer 93 odstotkov porabljene energije pretvori v toploto, medtem ko ima nov večdelni klimatski sistem Multi+ oceno SCOP (sezonski koeficient učinkovitosti) 4,63, kar pomeni, da bo za vsako porabljeno enoto energije prenesel več kot štirikrat več toplotne energije iz zunanjega zraka v vaš dom.

daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Kam postaviti klimatsko napravo za učinkovito delovanje?

Ni vseeno, kam v domu postavite klimatsko napravo. Da bi zagotovili učinkovito in udobno ogrevanje, je treba upoštevati več dejavnikov.

Idealno je, da klimatsko napravo postavite v središče bivalnih prostorov, na primer v dnevno sobo ali kuhinjo. To bo omogočilo enakomerno porazdelitev toplote po vsem domu. Namestite jo čim višje na steno ali strop, saj bo tako topli zrak bolje krožil po prostoru.

daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Pri izbiri lokacije za namestitev bodite pozorni tudi, da enota ne bo izpostavljena neposredni sončni svetlobi, saj to lahko poveča obremenitev sistema in zmanjša učinkovitost. Poskrbite, da pred enoto ali okoli nje ne bo ovir, ki bi omejile pretok zraka in zmanjšale učinkovitost ogrevanja.

Če imate večji dom, razmislite o namestitvi klimatskih naprav v več prostorih ali uporabi centralnega sistema z več notranjimi enotami. To vam bo omogočilo boljši nadzor nad temperaturo v različnih prostorih.

Upoštevanje teh smernic bo zagotovilo, da bo klimatska naprava optimalno delovala pri ogrevanju vašega doma in vam zagotavljala udobno bivalno okolje v hladnejših mesecih.

daikin | Foto: Daikin Foto: Daikin

Ne spreglejte