Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koncentracija

Sobota, 27. 4. 2013, 16.01

8 let

Se težko zberete?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nezmožnost koncentracije je lahko rezultat stresnega obdobja, lahko pa vzrok tiči tudi drugod. Če se težko zberete, vam bodo morda pomagali naši nasveti.

Ne glede na to, v kakšnih situacijah vas zmede nezbranost, je prvi korak k bolj umirjenemu in premišljenemu delovanju ta, da si vzametek trenutek zase, zadihate in se vprašate, kaj na vas vpliva tako zelo, da moti vaš delovnik, učenje, morda celo povsem običajne opravke, kot so hoja po mestnih ulicah ali vožnja s kolesom ali avtomobilom. Morda je vaš urnik prenatrpan, skačete od ene obveznosti do druge, ste neprespani in brez energije? Karkoli vas že ovira pri nemotenem delu, obstaja nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko izboljšate svojo zbranost in se v miru posvetite prav vsakemu opravku posebej. In to uspešno!

Bodite spočiti Pomembno je, da si znate privoščiti dovolj počitka, med katerim si opomoreta tako glava kot telo. Če vam življenjski slog ne dopušča popoldanskega dremeža, vi pa ste utrujeni po napornem delovniku, raje kot še eno kavo izberite sprehod na svežem zraku. Ta vas bo prebudil, vas napolnil z novimi močmi, s katerimi boste prekrmarili do večera. Zastavite si skrajno uro, do katere morate biti v postelji, in se je držite. Če boste vsak dan odšli spat ob desetih zvečer, boste zjutraj lažje vstali, saj boste dobili dovolj spanca. Ponočevanje in jutranje poležavanje pa si privoščite ob koncih tedna, kot nagrado za pretekli teden.

Poskrbite za hidracijo Pomanjkanje tekočine v telesu nas oslabi, povzroča zaspanost in glavobole. Tudi zato moramo piti veliko vode, ki nas poživlja, nam daje moč in tudi zbranost. Če recimo na delovnem mestu preživite osem ur, vsako uro spijte vsaj en kozarec vode, ki jo lahko nadomestite tudi z nesladkanim čajem. Za izjemno koristnega velja zeleni čaj, ki krepi spomin in izboljšuje zbranost. Lahko ga pijete tudi ohlajenega in mu dodate limonin sok. Dovolj tekočine pa zaužijte tudi doma.

Umaknite se Če vas pri delu motijo sodelavci ali družinski člani, si brez slabe vesti dovolite odrezati moteče dejavnike in se od njih umaknite. Če potrebujete tišino, zanjo vljudno prosite, kadar pa to ni mogoče, posezite po izhodu v sili – umaknite se v drug prostor ali si nadenite slušalke ter si zavrtite pomirjajočo glasbo. Ta tudi sicer velja za izjemno pomagalo pri izboljšanju koncentracije, a pozor, izbrati morate umirjeno, nevsiljivo in nežno glasbo.

Osredotočite se! Čeprav se sliši težko, se v enem trenutku posvetite le eni stvari. Najsi bo to delo v službi ali doma, pomembno je, da znamo postaviti prioritete in se z vsemi mislimi posvečamo le zadevi, ki je v danem trenutku najpomembnejša. Tako jo bomo opravili hitreje in bolje, zato se bomo lahko kmalu posvetili drugemu opravku ali zadolžitvi. Ko uspešno končamo zadano, nas zajame občutek ugodja, počutimo se sposobni in učinkoviti. Tako smo tudi bolj motivirani za nadaljnje delo.

Izklopite vse Ko gre zares, se morate naučiti odpovedati aplikacijam in različnim komunikacijskim kanalom, s katerimi smo v sodobnem svetu skoraj neprestano na voljo za klepet. Izklopite ali vsaj utišajte mobilni telefon, zaprite nepotrebne zavihke in bodite čisto zares zaposleni, odsotni in nevidni za skušnjavo.

Ne spreglejte