Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
16.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koncentracija spomin možgani spanje stres

Sobota, 1. 2. 2014, 16.23

6 let, 7 mesecev

7 načinov kako uspešno zmanjšamo stres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Stres je, hočemo ali nočemo, del naših življenj, na žalost je vsepovsod okoli nas in še kako ga občutimo na svojem počutju in zdravju.

Stres je dejstvo modernega časa in vsak izmed nas ga občuti na svoj način. A obstajajo načini kako se lahko stresu ognemo ali ga vsaj zmanjšamo. Mi smo zbrali nekaj takšnih, ki vam bodo pomagali, da lažje in manj stresno preživite dan.

Prepustite se toku Ob vsakem umivanju rok vam svetujemo, da si, medtem ko voda teče po vaših rokah, sami pri sebi rečete: "Prepusti se toku." To "mantro" si ponavljajte vsakič, ko umivate roke, ves čas ko teče voda. Ta način odganjanja stresa vas bo spomnil na to, da je življenje minljivo in da je veliko bolje, če se prepustite toku življenja v okviru katerega boste našli svoje pozitivne smernice.

Veter naj odnese skrbi Vsakič, ko si boste sušili lase obrnite sušilnik proti obrazu, za nekaj trenutkov zaprite oči in se prepustite vetru, ki vas bo objel. Ob tem si recite: "Srečo delim z drugimi, s tistimi, ki jo potrebujejo." Z zaprtimi očmi pomislite na vse tiste, ki so manj srečni kot vi, na bolne, lačne, žejne, tiste brez domov in družin, na potrte, zaprte, pa na tiste, ki jih imate radi, s katerimi delite lepe trenutke, na tiste, ki vas nasmejijo, osrečujejo in na tiste za katere vas skrbi. Prepustite se vetru v vaših laseh naj odpihne lepe želje do njih, delite z njimi svojo srečo.

 | Foto:

Začutite svojo hrano Hrana nas ne nahrani le energetsko. Če ji damo vrednote in ji dodamo zgodbo, ki je za njenim nastankom in obstojem nas lahko nahrani tudi čustveno. Vprašajte se od kod prihaja neko živilo na vašem krožniku, kje je bilo vzgojeno, kje je bilo nabrano, kaj vse je "videlo" in "doživelo" preden je pristalo v vaši nakupovalni košarici. Poskušajte podoživeti pot od izvora vaše hrane do vašega krožnika in začutiti pretok energij ob tem.

Izognite se jezi Ko pridete v situacijo v kateri vas začne obvladovati jeza poiščite pravi izgovor, da se lahko umaknete. Stopite do pipe, vzemite steklenico vode in z vodo, po možnosti hladno, splaknite svoj obraz. Če imate pri roki brisačo jo zmočite s hladno vodo in jo položite na tilnik, da se jeza pomiri, da se ohladite. Ob tem si zamislite, da ste pogasili vaš osebni čustveni ogenj, globoko vdihnite in se izognite izbruhu jeze.

Poslušajte zvoke noči Ne morete zaspati? Vam stres krade spanec? Vseeno ne bedite pred televizorjem pač pa se uležite v posteljo in poslušajte zvoke okoli sebe. Ko boste slišali vse kar se dogaja okoli vas sredi noči se poglobite vase. Slišite zvok svojega srca? Slišite svoje vdihe? Več notranjih zvokov boste slišali, bližje boste temu, da se sprostite. Štejte vsak izdih in počasi se boste zazibali v spanec.

 | Foto:

Stres pustite zunaj Ko prihajate domov po napornem dnevu ali, ko izgine razlog za stres, se poskušajte otresti skrbi. Preden vstopite v stanovanje se ustavite, globoko vdihnite in nekajkrat stresite svoje telo kot bi se želeli otresti vode. Stresite noge in roke, stresite z glavo, dovolite ramenskemu delu, da se sprosti. Otresanje skrbi zaključite z nekajkratnim zvijanjem telesa, ki bo odgnalo proč še preostalo negativno energijo, globoko zajemite zrak skozi nos in počasi izdihnite skozi usta.

Potujte skozi čas Ko se počutite napeti ali ko mislite, da ni izhoda iz dane situacije je napočil trenutek za potovanje v prihodnost. Zaprite oči, zazrite se v sebi v prihodnost, ne prepustite se trenutnemu negativnemu dogajanju. Vprašajte se: "Kaj bo zares pomembno čez nekaj let? Kako bo čez pet, deset ali petnajst let?" Ob vsakem vprašanju si predstavljajte odgovor in videli boste, da so trenutne situacije v prihodnosti povsem nepomembne.

Ne spreglejte