Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
18.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

piknik

Torek, 30. 4. 2013, 18.37

7 let, 12 mesecev

Kam na piknik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če vas prvi majski dnevi vabijo na piknik v naravo, potem je dobro vedeti, kje smemo piknikovati in kje ne. Menda se sredi sproščenega druženja ne želite srečati iz oči v oči z razjarjenim kmetom?

Malo za šalo, malo zares – piknikovati (ali taboriti) ne smemo ravno povsod, četudi se nam morda zdi tisti kotiček ob reki naravnost popoln za uživanje, tista jasa sredi gozda dovolj prostorna še za igro odbojke. Preden se torej odločimo na piknik povabiti družbo, se je dobro pozanimati, kje se lahko namestimo. Leseni in zidani jurčki Po naših gozdovih in jasah pogosto naletimo na urejene prostore, namenjene piknikom, zabavam, polhanju in podobnim aktivnostim. Jurčke morda lastniki uporabljajo za lastne potrebe, nekateri pa jih tudi oddajajo – če imajo oddajanje prostora za piknike prijavljeno kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Jurčki so odlična rešitev za tiste, ki tudi na pikniku prisegajo na udobje, saj imajo vso potrebno infrastrukturo: od miz s klopmi, urejenih kurišč, toalete … Lastniki pa po dogovoru običajno ponudijo tudi izposojo žara in preostale opreme, preskrbo s pitno vodo, odvoz smeti in podobno.

Gozdne jase in travniki Čeprav ste po duši morda avanturist, je piknik dobro načrtovati vnaprej. Že prej si oglejte kraj, kjer si želite piknikovati in se pozanimajte, kdo je lastnik parcele. Vprašajte ga za dovoljenje, dogovorite se za pogoje, morda tudi za košnjo visoke trave, predvsem pa je dobro vedeti tudi to, ali lahko s svojo zabavo zmotite gozdne prebivalce – nepovabljenih medvedjih gostov si najbrž ne želite med svojimi ražnjiči in kotleti, kajne? Pri nas so medvedi pogosti predvsem na Kočevskem, Dolenjskem in Notranjskem, in čeprav se medved pred ljudmi najraje umakne sam, skrb ni odveč. Ob rekah in jezerih Če v bližini žubori potoček, je idila lahko popolna. Poskrbite, da bo tako idilično ostalo tudi po vašem odhodu, za seboj pospravite in odpadkov nikakor ne mečite v vodo. Preverite tudi, ali gre morda za zaščitena območja, kjer so pikniki prepovedani. Spoštujte naravo in jo postavite pred svojo zabavo.

Na domačem vrtu Tudi domač vrt se lahko spremeni v prav očarljivo mesto za prvi pomladni piknik. Pomislite – pri roki boste imeli vse, kar morda potrebujete, prihranjena pa vam bo tudi skrb za primerno hlajenje hrane in pijače. Na robu vrta razgrnete odejo in kosilo pojeste kar tam! Pomembno je, da si ustvarimo prijetno vzdušje in v vsakdan vnesemo nekaj drugačnega.

Ne spreglejte