Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2018,
14.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Pjongčang 2018

Nedelja, 25. 2. 2018, 14.01

6 let, 1 mesec

Konec ZOI v Južni Koreji

Konec zimskega spektakla v Južni Koreji, čez štiri leta v Pekingu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Pjongčang | Foto Reuters

Foto: Reuters

XXIII. zimske olimpijske igre v Južni Koreji so se končale s spektakularno sklepno slovesnostjo. Slovenske barve je ob koncu "branil" le Filip Flisar.

Z ognjemetom se je na olimpijskem štadionu začela končala slovesnost 23. zimskih olimpijskih iger. Njen vrhunec je bilo kajpak vkorakanje športnikov z vsega sveta, ki so se poslovili od občinstva. Slovensko zastavo je nosil smučar prostega sloga Filip Flisar.

Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih. Po prihodu športnikov je nebo osvetlila podoba maskote letošnjih olimpijskih iger, tigra Sohoranga, ki se je nato oblikovala v veliko srce.

Na tribunah sklepno slovesnost spremljata tudi hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka in delegacija visokih severnokorejskih uradnikov, ki jo vodi general Kim Yong Chol. | Foto: Reuters Na tribunah sklepno slovesnost spremljata tudi hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka in delegacija visokih severnokorejskih uradnikov, ki jo vodi general Kim Yong Chol. Foto: Reuters

Predsednik MOK zelo zadovoljen

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je ob koncu barvite zaključne slovesnosti razglasil konec zimskih olimpijskih iger in gledalce povabil k vnovičnem snidenju čez štiri leta v Peking. Tokratne igre je označil za igre novih obzorij, na katerih so Korejci dokazali, da šport gradi mostove.

Vikingi najuspešnejši

Po 16. zanimivih tekmovalnih dneh je olimpijskih iger v Pjongčangu konec. Najbolj zadovoljni bodo Norvežani, ki se osvojili 14 zlatih in srebrnih ter 11 bronastih medalj, skupaj 39, Norveška je tako postala najuspešnejša država v zgodovini zimskih OI.

Jakov Fak (na sliki) in Žan Košir se v domovino vračata s kolajno. | Foto: Stanko Gruden, STA Jakov Fak (na sliki) in Žan Košir se v domovino vračata s kolajno. Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenska junaka Fak in Košir

Slovenija je s srebrom Jakova Faka in bronom Žana Koširja osvojila 24. mesto med 30 državami, ki so osvojile medalje. Za tretji najboljši slovenski rezultat je poskrbel Žan Kranjec, ki je na veleslalomu zasedel četrto mesto.

Popravili rekord Kanadčanov

Norvežani so na čelu večne lestvice prehiteli Kanado, ki je pred osmimi leti na domačih igrah v Vancouvru kot edina država doslej osvojila 14 zlatih medalj, vendar leta 2010 "le" sedem srebrnih.

Podelili so 102 kompleta medalj

Na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu je sodelovalo več kot 2.900 športnikov iz 92 držav, ki so tekmovali za medalje v 102 disciplinah 15 zimskih športov. Med njimi so bili tudi severnokorejski, kar je omogočil šele pred kratkim sklenjeni sporazum obeh Korej z MOK.

Ne spreglejte