Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 2. 2018,
16.01

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

2

Natisni članek

#zanaše Pjongčang 2018 Žan Košir Gloria Kotnik

Nedelja, 4. 2. 2018, 16.01

6 let, 2 meseca

Gloria Kotnik

Skrita slovenska olimpijska favoritinja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

2

Najboljša slovenska deskarka Gloria Kotnik je dovolj oddaljena od najožjega svetovnega vrha, da v Pjongčangu ne bo čutila najhujšega rezultatskega bremena, a po drugi strani dovolj blizu, da je dobro biti med olimpijskimi igrami nanjo pozoren.

Gloria Kotnik: zadnji rezultati pred olimpijskimi igrami veliko obetajo. | Foto: Sportida Gloria Kotnik: zadnji rezultati pred olimpijskimi igrami veliko obetajo. Foto: Sportida

Na kar šestih svetovnih prvenstvih se še nikoli ni uvrstila med šestnajsterico. Tudi na zadnjih dvoje olimpijskih igrah se ni prebila v izločilno fazo tekmovanja. V svetovnem pokalu pa nikoli ni nastopila v velikem finalu ali pa stopila na stopničke. Vseeno se – v primerjavi z igrami v Sočiju ali Vancouvru – ob nekoliko šibkejši olimpijski odpravi med pregledovanjem morebitnih slovenskih adutov za najvišja mesta pogled ustavi tudi pri 28-letni velenjski deskarki na snegu Glorii Kotnik.

Tudi sama ne skriva optimizma in pravi, da celo napad na eno od kolajn še zdaleč ni utopičen. "Zadnji rezultati kažejo, da sem blizu najboljšim. A še bolj kot končne uvrstitve mi optimizem vlivajo kvalifikacijske vožnje. Kar dvakrat sem namreč že postavila najboljši čas kvalifikacij. To je dokaz, da sem lahko najhitrejša. S takšno misijo se bo lažje podati v Južno Korejo. Če namreč sestavim vse vožnje tako, kot znam, je mogoče prav vse," pred potjo v Pjongčang pripoveduje prva dama slovenskega deskanja.

V veleslalomskem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda deveto mesto. | Foto: Sportida V veleslalomskem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda deveto mesto. Foto: Sportida V pravem trenutku

O njenem napredku, rezultatskem stopnjevanju in kakovostnem tempiranju forme dovolj zgovorno priča podatek, da je svojih pet najboljših dosežkov v karieri dosegla prav v tej zimi. Še več, pod najboljše tri uvrstitve v svetovnem pokalu se je podpisala v izdihljajih meseca januarja. V Banskem in na Rogli je bila celo četrta, ob tem pa še po enkrat šesta, osma in deseta. Dober obet pred Pjongčangom, kjer se bo po krčenju programa in brisanju paralelnega slaloma na progo podala 22. februarja?

"Letošnji rezultati niso naključni. So plod dela zadnjih treh ali štirih let, po drugi strani pa kar vse kariere. Predvsem letos sem trenirala več in na višji ravni. Med drugim sem bila poleti na novozelandskih pripravah. To se pozna. Deloma pa sem tudi formo tempirala tako, da lahko največ pokažem prav zdaj, ko je to najbolj pomembno," odgovarja članica sedemčlanske deskarke odprave, v kateri pa bodo ob njej v paralelnem veleslalomu nastopili le še Rok Marguč, Tim Mastnak in Žan Košir.

Z dobrimi vožnjami je letos postregla tudi na Rogli. | Foto: Sportida Z dobrimi vožnjami je letos postregla tudi na Rogli. Foto: Sportida

Preprosto, levi in desni zavoji

"Olimpijske izkušnje bodo koristne. Zase lahko rečem, da se prav zaradi predhodnih izkušenj ne bom zaletavala. Ne bom si ustvarjala prevelikih pritiskov. Kljub vzdušju, ki se te, če hočeš ali ne, dotakne, bom olimpijsko tekmo poskušala vzeti tako kot vsako drugo. Ko si namreč enkrat na štartu, te čakajo zgolj levi in desni zavoji. Verjamem, da sem letos veliko bolj osredotočena. Znam izklapljati zunanje dejavnike. Če bom takšna, kot na zadnjih tekmah svetovnega pokala, potem rezultat zanesljivo ne bo izostal," poudarja Gloria, ki sodeluje s trenerjem Acom Sitarjem, je pa tudi ena od številnih "varovank" kondicijskega trenerja Mitje Bračiča.

Poleti se je tako med drugim znojila tudi v družbi Gorana Dragića, Žana Kranjca, Harisa Vučkića … "Na vsakem treningu sem delala z mislijo na zimo. Ne le na Pjongčang. Želela sem se dokazati. Najprej v svetovnem pokalu, nato še na osrednjem odru," pravi deskarka, ki je bila pogosto prepuščena lastni iznajdljivosti, zato ob koncu pogovora dodaja: "V svoji športni karieri sem prestala marsikaj. Tudi zaradi tega svoj vzpon še toliko bolj cenim. Kdor me dobro pozna, lahko potrdi tudi to, da se spreminjam. Če sem še pred nekaj časa poskušala ustreči vsem in vsakomur, pa letos bolj mislim nase. Neke vrste pozitivni egoizem. Vem, kaj hočem."

Ne spreglejte