SiolNET. Sportal Zimski športi
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP POKLJUKA 2021, mešana štafeta

Znana slovenska štafeta za prvo tekmo, prvenstvo uradno odprto

0,41

termometer

Jakov Fak, Pokljuka 2021
Pokljuka je pripravljena na začetek SP. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na Pokljuki, ki jo je v torek spet na sveže pobelil sneg, se bo v sredo ob 15. uri s tekmo mešanih štafet začelo letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu. Glede na dosežke v letošnji sezoni so jasni favoriti za zmago Norvežani, ki so se lani veselili zmage na prvenstvu v Anterselvi.

A presenečenja so tudi na Pokljuki možna. Morda tudi zaradi pokljuške posebnosti tekme, saj bodo tako dekleta kot fantje nastopili na 7,5 km, prvič pa bodo na SP na koncu tekla dekleta. Slovenija bo nastopila s postavo Jakov Fak, Klemen Bauer ter Polono in Živo Klemenčič.

Na ta način bo zagotovljena konkurenčnost vsaj v prvih dveh predajah, ob dobrem streljanju pa je nato možna tudi solidna uvrstitev na zelo težkih pokljuških progah.

Pokljuka Sportal Bo tudi Pokljuka v znamenju presenečenj?

SP na Pokljuki tudi uradno odprto

Z virtualnim odprtjem se je sicer danes tudi uradno začelo letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki. Do 21. februarja bodo prireditelji na Rudnem polju razdelili 12 kompletov odličij. Z dvigom zastave Mednarodne biatlonske zveze, ki jo je prinesel najuspešnejši slovenski športnik novejše zgodovine, olimpijski in svetovni prvak v veslanju Iztok Čop, se je zaključilo zadnje dejanje pred vrhuncem biatlonske sezone 2020/2021.

"Žal mi je le, da zaradi aktualnih razmer ne bo navijačev, ki ustvarijo izjemno vzdušje, a prepričan sem, da bodo navijali od doma," je med drugim poudaril predsednik IBU Olle Dahlin "Žal mi je le, da zaradi aktualnih razmer ne bo navijačev, ki ustvarijo izjemno vzdušje, a prepričan sem, da bodo navijali od doma," je med drugim poudaril predsednik IBU Olle Dahlin Foto: Sportida

Po slavnostnem mimohodu zastavonoš in pozdravov reprezentantov držav, ki ga je zaključil slovenski reprezentant Jakov Fak, je biatlonsko družino" nagovoril še predsednik Mednarodne biatlonske zveze gospod Olle Dahlin, ki je prvenstvo tudi uradno odprl.

"Pokljuka je lokacija najvišjega svetovnega razreda. Tukaj smo že uživali na svetovnem prvenstvu in vrsti svetovnih pokalov. Ne dvomim, da je prvenstvo pripravljeno na izkušnjah prejšnjih tekmovanj. Pomembno pa je, da bo prvenstvo pustilo tudi pomembno sled v razvoju tega centra. Žal mi je le, da zaradi aktualnih razmer ne bo navijačev, ki ustvarijo izjemno vzdušje, a prepričan sem, da bodo navijali od doma," je med drugim poudaril predsednik IBU Olle Dahlin, ki se je zahvalil tudi vsem najpomembnejšim akterjem pri organizaciji letošnjega dogodka.

"Pomembno je, da vsak od nas opravi dober nastop"

"Moj cilj je predati čim bolj spredaj, če se le da prvi. To bi bilo najlepše, oziroma bi pomenilo, da sem nalogo opravil dobro. Kar vesel sem, da se bo začelo in da gremo. Ko bo prva tekma mimo, bo vse lažje. Težko je trenirati in čakati, ko pa se začne, je lažje," je pred prvo tekmo povedal Fak, ki upa, da bo v težkih pogojih pravo mažo zadel tudi servis.

O strelski formi pa je dodal, da je bilo leže odlično, stoje pa ne povsem, a to jemlje kot streznitev, saj ga to opozori, da se je treba zbrati za vsak strel. In o ciljih: "Pomembno je, da vsak od nas opravi dober nastop, kar je pomembno za naprej, na tekmi pa se bo to zložilo v neko dobro celoto, pa čeprav nismo kandidati za najvišja mesta."

"Za Jakova je pomembno, da na tekmi, kjer ne kotiramo med favorite in ni take napetosti, dobi prvi stik s prvenstvom. Klemen se mora po počitku reaktivirati, punci pa predvsem nabirata izkušnje," je pred tekmo napovedal glavni trener Uroš Velepec. "Za Jakova je pomembno, da na tekmi, kjer ne kotiramo med favorite in ni take napetosti, dobi prvi stik s prvenstvom. Klemen se mora po počitku reaktivirati, punci pa predvsem nabirata izkušnje," je pred tekmo napovedal glavni trener Uroš Velepec. Foto: Prezlc Photography

"Ne sodimo med favorite in zadovoljni bomo s petnajsterico. Za Jakova je pomembno, da na tekmi, kjer ne kotiramo med favorite in ni take napetosti, dobi prvi stik s prvenstvom. Klemen se mora po počitku reaktivirati, punci pa predvsem nabirata izkušnje," je pred tekmo napovedal glavni trener Uroš Velepec, ki je pri Bauerju imel v mislih predvsem počitek zaradi okužbe s koronavirusom, dekleti sta obe mladi, za Faka pa bo to pomembno, da razbije dolgotrajno čakanje na novo tekmo. Tudi Velepec je opozoril na nevarnost mehke proge in izzive, ki so pred servisom.

Pokljuka 2021 Sportal Pokljuka pripravljena. Prijavljenih 337 tekmovalcev iz 38 držav.

V tej sezoni le ena tekma mešanih štafet

V sezoni 2020/21 so se biatlonci v mešanih štafetah pomerili le na tekmi v Oberhofu, kjer so se zmage veselili Rusi, za katere so nastopili Uljana Kaiševa, Svetlana Mironova, Aleksander Loginov in Edvard Latipov. Drugo mesto so osvojili Norvežani, a v precej spremenjeni postavi brez nekaterih favoritov, tretji so bili Francozi.

A da so na prvenstvih vedno možna presenečenja, so lani dokazali Čehi, ki so osvojili bron, srebrni so bili Italijani, kar glede ena moč italijanske ekipe in poznavanje prog v Dolomitih ni bilo presenečenje.

Slovenci so pripravljeni na začetek SP. Slovenci so pripravljeni na začetek SP. Foto: Bojan Puhek

O moči Norveške najbolj zgovorno priča svetovni pokal. Letos so v moški konkurenci dobili 11 od 15 posamičnih preizkušenj svetovnega pokala in v skupnem seštevku zasedajo prva štiri mesta. V ženski so z Marte Olsbu Roiseland in Tiril Eckhoff na prvih dveh mestih, letos pa so norveška dekleta dobila osem tekem.

Poleg omenjenih reprezentanc so v krogu favoritov tudi Nemci in Švedi, številni pa stavijo tudi na Avstrijce, ki so tik pred SP pokazali izredno stopnjevanje forme tako v ženski kot moški konkurenci, spregledati pa ne gre niti Italijanov.

Preberite še:

Jakov Fak Sportal "Tudi če nihče drug ne bi verjel v medaljo, jaz moram" Tiril Eckhoff Sportal Čudno bi bilo, če eden od teh na Pokljuki ne bi osvojil odličja Biatlonci Sportal Biatlonci sanjajo o medalji na domačem prvenstvu na Pokljuki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin