Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2018,
15.02

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Klemen Kosi Martin Čater alpska kombinacija Wengen

Petek, 12. 1. 2018, 15.02

6 let, 3 mesece

Wengen, kombinacija (m)

Francoz zavriskal od sreče, Čater zapravil lepo priložnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Martin Čater | Foto Sportida

Foto: Sportida

Francoz Victor Muffat-Jeandet je zmagovalec alpske kombinacije za svetovni pokal v Wengnu. Za slabo sekundo je prehitel Rusa Pavla Trikičeva, na zmagovalni oder pa se je povzpel še Italijan Peter Fill. Točke so osvojili trije slovenski tekmovalci. Martin Čater, edini Slovenec, ki se je po smukaškem delu uvrstil med najboljših 30, je po hudi napaki v slalomu izgubil 13 mest.

Na slovitem Lauberhornu se je v petek najbolj smejalo Francozu Victorju Muffat-Jeandetu. V smuku si je za vodilnim Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem pridelal več kot poltretjo sekundo zaostanka, nato pa v slalomu ugnal vso konkurenco in dosegel prvo zmago v karieri.

Na roko so mu šli tudi odstopi. Ko je na koncu brez uvrstitve ostal tudi Kriechmayr, ki kljub veliki prednosti ni zdržal pritiska, je Francoz zmagoslavno dvignil roke v zrak in se veselil prestižne zmage v Wengnu.

Čater po smuku odličen 13. ...

Martin Čater je bil v smuku 13., v slalomu pa je po napaki pokvaril uvrstitev. | Foto: Reuters Martin Čater je bil v smuku 13., v slalomu pa je po napaki pokvaril uvrstitev. Foto: Reuters V slovenskem taboru si je najboljše uvrstitve obetal Martin Čater. Celjan je odlično opravil z zahtevnim smukom, za vodilnim Avstrijcem zaostal le sekundo in 52 stotink, kar je zadoščalo za visoko 13. mesto.

"Martinov smuk je bil vrhunski, glede na ostalo konkurenco. Dobro se je lotil in imel v redu čas. V slalomu se je videla želja, po prvi oziroma drugi napaki pa se je predal, kar je zame nedopustno. Vedeli smo, da bo težko. Če bi bilo v spodnjem delu malo več volje, bi lahko vseeno prismučal do 18. ali 20. mesta. Kosi je šel preslabo v smuku in če štartaš zadaj moraš biti zadovoljen s to malenkostjo, kar je dobil. Obvezno bi moral biti med trideset s startno številko 6, njegov smuk je bil slab. Sem pa zelo vesel za Hrobata, saj je bil fant 18. decembra v izgubljenem položaju. Vse do predvčerajšnjim praktično ni smučal. Iskali smo rešitve za zdravstvene probleme. Brez treninga, a z veliko voljo in koncentracijo, je prismučal do svojih prvih točk v svetovnem pokalu in mislim, da je s tem dosegel tudi olimpijsko normo," je slovenske nastope ocenil glavni trener slovenskih smukačev Peter Pen.

Odlično izhodišče mu ni pomagalo do nove vrhunske uvrstitve. Na prvi tekmi alpske kombinacije v tej sezoni je v Bormiu osvojil sedmo mesto, tokrat pa je bil 26. Z novimi točkami za svetovni pokal sta se lahko pohvalila še Klemen Kosi (27.) in Miha Hrobat (28.), Tilen Debelak pa je krepko zaostal za dobitniki točk. 

Uvrstitve Slovencev:

26. Martin Čater (Slo) +4,36
27. Klemen Kosi (Slo) +4,81
28. Miha Hrobat (Slo) +5,21
41. Tilen Debelak (Slo) +7,40

Boštjan Kline, ki je kot specialist za hitre discipline na smuku prišel v cilj slabe tri sekunde za Avstrijcem, in Rok Perko, ki se mu je nastop ponesrečil do te mere, da je zaostal več kot šest sekund in v prvem delu kombinacije prehitel le dva tekmovalca, sta odpovedala nastop v slalomu.

Obe tekmi za svetovni pokal v tej sezoni v kombinacija sta dobila Francoza. V Borminu je zmagal Alexis Pinturault, v Wegnu pa je bil najhitrejši Victor Muffat-Jeandet.  | Foto: Reuters Obe tekmi za svetovni pokal v tej sezoni v kombinacija sta dobila Francoza. V Borminu je zmagal Alexis Pinturault, v Wegnu pa je bil najhitrejši Victor Muffat-Jeandet. Foto: Reuters

Uvodno preizkušnjo za svetovni pokal v alpski kombinaciji je 29. decembra 2017 v Bormiu dobil Francoz Alexis Pinturault, za najboljši slovenski rezultat pa je s sedmim mestom poskrbel Celjan Čater. V slalomskem delu tekme je takrat pridobil kar 20 mest.

V soboto bo Wengen gostil tekmo smuka, v nedeljo pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji slaloma.

Alpska kombinacija, Wengen (m):

  1. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 2:35:29
  2. Pavel Trikičev (Rus) +0,96
  3. Peter Fill (Ita) +1,15
  4. Kjetil Jansrud (Nor) +1,16
  5. Dominik Paris (Ita) +1,18
  6. Mauro Caviezel (Švi) +1,23
  7. Justin Murisier (Švi) +1,30
  8. Matthias Mayer (Avt) +1,37
  9. Bryce Bennett (ZDA) +1,45
  10. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +1,50
    ...
Ne spreglejte