Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
29. 12. 2013,
22.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Lienz Andrea Massi

Nedelja, 29. 12. 2013, 22.43

8 let

Tina Maze ni prišla pred oltar

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarski konec tedna v Lienzu je Tini Maze namesto novoletne popotnice prinesel novo razočaranje, ki kar kliče po izkoreninjanju težav in spremembah.

Središča za novinarje so na vsaki večji športni prireditvi pomemben in zajeten organizacijski zalogaj. Sedma sila, ki spremlja karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju, je vajena nadvse raznolikih lokacij. Ponekod "press centre" gostijo hotelske konferenčne dvorane, v nekaterih krajih se zadovoljijo s šotori, primerna rešitev so tudi pokrite teniške dvorane, šolske telovadnice, kulturni ter gasilski domovi in še kaj bi se našlo.

Že vrsto let pa z unikatnim delovnim okoljem za novinarje postreže Lienz, ki vsako drugo sezono gosti ženski del smučarske karavane. Središče za novinarje namreč Avstrijci uredijo kar v cerkvi. Slednja resda ne služi več svojemu prvotnemu namenu, temveč je s prizidkom del tamkajšnje šole in primeren prostor za različne kulturne prireditve. Vseeno pa se podoba skorajda ni spremenila, le da so namesto molilnih klopi zvrščene mize za novinarje, namesto oltarja pa stoji oder, na katerem se po tekmah na novinarskih konferencah predstavijo najboljše tri smučarke.

Kaj se dogaja s Tino Maze?

Peščica slovenskih poročevalcev je ob koncu tedna pred omenjenim "oltarjem" zaman čakala Tino Maze, ki se verjetno tudi sama ne bi branila ponovitve zgodbe iz leta 2011. Pred dvema sezonama je namreč veleslalom v Lienzu končala na 14. mestu (tako kot tudi tokrat), vtis pa popravila s slalomskim drugim mestom. Zanimivo, tudi takrat je zmago slavila Marlies Schild, le da Mazejeva tokrat ni zbrala dovolj notranje energije za četrti skok na oder za zmagovalke v tekoči tekmovalni sezoni in skupno že neverjetne sedemnajste stopničke v iztekajočem se koledarskem letu.

Vzroke za na videz anemično in razglašeno predstavo, ki je Mazejevo vnovič oddaljila od najboljših, gre iskati predvsem v pomanjkanju prave tekmovalne oziroma napadalne iskre, zanjo značilne smučarske igrivosti in dinamike. Del razlogov za manko prepotrebne samozavesti, občutka za izkoriščanje fizične moči in zmagovalne energije, ki jo je odlikovala v pretekli sanjski sezoni, si zaradi priponke "pravice do zasebnosti" nedvomno ne zasluži javne obravnave. Vseeno pa Tina po dveh novih razočaranjih ne skriva, da jo pred vrhuncem sezone čaka nemalo dela predvsem v iskanju prepotrebne opore. "Ne morem delovati, če ne zaupam ljudem, ki so ob meni," je razočarano priznala ob koncu ponesrečenega smučarskega konca tedna v Lienzu.

Jo je Höfl Riescheva že odpisala?

Vidno boljše volje so deževni Lienz, ki je sicer zaradi četrtkovega sneženja smučarke vsaj deloma pričakal v beli preobleki, zapuščale sobotna veleslalomska zmagovalka Anna Fenninger, njena rojakinja Marlies Schild, ki je dobila nedeljsko preizkušnjo in si zdaj sama lasti rekordno število slalomskih zmag v svetovnem pokalu (35), ter Maria Höfl Riesch. Z nedeljskim tretjim mestom je namreč prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Zadovoljna sem, da v novo leto vstopam kot vodilna v svetovnem pokalu. Tudi večji del prvega dela sezone je bil zame zadovoljiv. Vem pa tudi, da lahko na določenih segmentih še kaj pridobim," je dejala izkušena 29-letna Bavarka, ki se že sedmo zaporedno sezono zadržuje v krogu treh najboljših smučark svetovnega pokala. Leta 2011 je osvojila celo veliki globus. O njem sanja tudi letos, če gre soditi po njenih besedah v Lienzu, pa je iz boja že "izločila" branilko naslova Tino Maze. "Bomo videli, kako se bo razvijala sezona, a zdi se, da me čaka predvsem kosanje z mlajšimi tekmicami, torej s Tino Weirather, Anno Fenninger in Laro Gut," meni Höfl Riescheva, ki bo čez dober mesec v Sočiju branila tudi naslova olimpijske prvakinje v slalomu in superkombinaciji.

Ne spreglejte