Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 1. 2008,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 6. 1. 2008, 16.36

8 let

Tekaška poslastica na švedski način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švedinja Charlotte Kalla in Čeh Lukaš Bauer sta velika zmagovalca serije Tour de Ski v smučarskem teku.

Kallova si je zmago zagotovila prav na zadnji tekmi, potem ko je najhitreje pritekla na Alpe Cermis in presenetila tudi dotlej vodilno Finko Virpi Kuitunen, medtem ko je imel Bauer s skoraj dvema minutama naskoka zmago zagotovljeno že pred zadnjo tekmo. Petra Majdič je turnejo, ki je v Italiji in na Češkem v desetih dneh obsegala osem tekem, končala na 18. mestu, Vesna Fabjan na 40., Barbara Jezeršek na 42., Maja Benedičič na 45., Nejc Brodar pa na 57.

Kallova "poletela" mimo Kuitunenove

Posebej zanimiva je bila ženska tekma, kjer je mlada Švedinja Kallova, sicer trikratna mladinska svetovna prvakinja, pokazala, da je ni strah niti največjih izzivov. Še v soboto je dejala, da je 40 sekund zaostanka za odlično Kuitunenovo precej, kar je bilo sprva na ravninskem delu današnje tekme še nekako res. A že kmalu, ko se je pričel vzpon na 1278 metrov visoki Alpe Cermis, kjer so se morali vsi spopasti tudi z 28-odstotnim naklonom, je Švedinja pričela stopnjevati ritem, saj je vseskozi Kuitunenovo videla pred sabo. Po nekaj zavojih, še pred najbolj strmim delom, je bila Kallova na presenečenje vseh že skupaj s Kuitunenovo. Nato je nekaj časa tekla za Finko, si malo odpočila in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo napadla za zmago. To je v velikem slogu, s popolno premočjo, naredila na zadnjih nekaj zavojih najbolj strmega dela, ko je prav poletela mimo Kuitunenove, ki ni mogla slediti. Tako ji je ostal le še nekoliko položnejši del, ki ga je suvereno opravila in se na cilju veselila skupne zmage, za katero je 20-letna študentka na Fakulteti za šport v Östersundu v žep pospravila 101.036 evrov in slavo, da je premagala nepremagljivo.

Majdič: Vseeno je, ali sem 12. ali 18.

"Ta zmaga je zame veliko presenečenje, vsekakor je nisem pričakovala, saj sem menila, da imam preveč zaostanka. Na začetku vzpona sem le želela teči v svojem ritmu, potem pa sem videla, da Virpi ni daleč. Posvetovala sem se s trenerji ob progi, kako je z zaostankom, in ko so mi rekli, da sem ga zmanjšala, sem napadla. Vzpona si včeraj nisem ogledala, v bistvu nisem vedela, kaj pričakovati, malo sem le povprašala ostale, kako je s tem in na koncu mi je zneslo," je dejala Kallova, ki je šele leta 2006 prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, zdaj pa se je že okronala z zmago na najtežji preizkušnji.

"Kaj naj rečem? Za nami je, tega sem najbolj vesela. Danes sem tekla po zmožnostih. Držala sem se majhne skupinice, za katero sem upala, da bo ujela vodilne, potem ko smo se jim tekačice malo približale, a se to žal ni zgodilo. Ko so se začele tekmice v ospredju spet malo odmikati, je pri meni nastopila manjša kriza. Potem pa mi je bilo v bistvu vseeno, ali bom 12. ali 18. Če si med deset, to še nekaj pomeni, drugače pa ne. Zdaj se bližajo nove tekme, zato se tokrat nisem želela 'prekuriti', tako ali tako je bilo vse skupaj precej naporno in letos bodo še možnosti, da se dokažemo," pa je po tekmi dejala Majdičeva, ki je pred tekmo pravilno napovedala, da se bo zmage veselila Kallova, saj je precej boljša v drsalni tehniki kot Kuitunenova.

Moška tekma odločena že pred zadnjo etapo

"Utrujeni smo, ampak veseli, da je konec. Res je bilo težko, vsi so opravili strahovite napore. Reči moram, da nismo povsem zadovoljni, priznam, da smo pričakovali več, a sezone še ni konec in še bodo priložnosti za dobre uvrstitve. Veseli me dejstvo, da so tudi ostale tri naše tekmovalke prišle do cilja," pa je povedal trener reprezentance Ivan Hudač, ki je še dejal, da morajo zdaj vsi skupaj dogajanje prespati, nato pa bodo na torkovi (8. januarja) novinarski konferenci podrobneje strnili vtise.

Moška tekma je bila odločena že pred zadnjo etapo, saj je imel Čeh Bauer preveliko prednost pred zasledovalci. Za njim se je razvil boj za drugo mesto, kjer se je najbolje znašel Nemec Rene Somerfeldt, ki je z odličnim tekom na strmini do drugega mesta napredoval z devetega. Boj je bil neizprosen vse do konca, ko je krajšo potegnil tretjeuvrščeni Italijan Giorgio di Centa. V prvo deseterico so se uvrstili kar štirje Norvežani, Tord Asle Gjerdalen je danes z drugega mesta nazadoval na četrto, Tor Arne Hetland je bil peti, Petter Northug osmi, Jens Arne Svartedal pa deseti, kljub temu pa jim ostane le grenak priokus, saj se jim ni uspelo vmešati v boj za odličja. Bauer je z zmago na turneji "zaslužil" 150.000 evrov, poleg tega pa je bogatejši še za 400 točk svetovnega pokala. Lanski zmagovalec tega tekmovanja Nemec Tobias Angerer je bil letos 14., medtem ko je edini Slovenec Nejc Brodar danes boljše tekel, bil 50., in se na koncu v cilju moral zadovoljiti s končnim 57. mestom med 59 nastopajočimi, ki so Tour končali.

Tekači in tekačice imajo zdaj naslednji konec tedna prost, potem pa jih čaka nadaljevanje svetovnega pokala, ki se seli v kanadski Canmore.

Ne spreglejte