Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
13.59

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

1

Natisni članek

Mika Kojonkoski

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 13.59

12 mesecev

Tarejo jih finančne težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

1

Niko Kytosaho | Niko Kytosaho je bil na 37. mestu najboljši finski skakalec v pretekli sezoni. | Foto Guliverimage

Niko Kytosaho je bil na 37. mestu najboljši finski skakalec v pretekli sezoni.

Foto: Guliverimage

Skakalna sezona se je končala pred slabim mesecem v Planici, Finci pa so imeli še sredi aprila državno prvenstvo. In prav nad deželo nekdanje skakalne velesile se zgrinjajo temni oblaki, povezani s financami.

Po poročanju portala Yle.fi so v finski skakalni reprezentanci prekoračili proračun za preteklo sezono. Mika Kojokonski, ki je bil lani zaposlen kot direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, je izpostavil, da so številke višje zaradi potovanj in stroškov opreme.

Zvezi grozi tudi kazen, in sicer da bi zaradi odpadle tekme v Lahtiju morala plačati sto tisoč evrov za televizijske pravice.

"V znak varčevanja smo odpovedali trening kamp pred državnim prvenstvom v Rovaniemiju. Tam bi morali testirati tudi smuči za prihodnjo sezono, vendar nismo imeli več denarja," je dejal Kojonkoski.

Mika Kojonkoski izpostavlja, da potrebujejo več financ za nemoteno delovanje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mika Kojonkoski izpostavlja, da potrebujejo več financ za nemoteno delovanje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prihodnost z vidika financ ni pozitivna, poudarja skakalni strokovnjak. "V tem trenutku nismo na kredibilni poti glede prihodnosti. To je moje osebno mnenje," je dejal Kojonkoski in ob tem pristavil, da je proračun finske skakalne reprezentance za približno desetkrat manjši kot v skakalnih velesilah: "Za razvoj moraš skrbeti postopoma in premišljeno. Denar sam po sebi ne reši ničesar, a dolgoročen razvoj zahteva več denarja, kot ga imamo danes."

"Tako kot vse športne organizacije se tudi mi spopadamo z naraščajočimi stroški. In ko se državna sredstva ne povečajo, so obeti težki. Seveda je v takšnih trenutkih še posebej potreben nadzor nad porabo. Zdaj moramo biti zelo previdni pri načrtovanju in porabi proračuna, ki ga imamo," pravi Markku Haapasalmi, predsednik finske smučarske zveze.

Zaradi finančnih težav na Finskem še ne morejo naznaniti nacionalnih ekip za prihodnjo sezono: "Ne moremo dati v javnost stvari, za katere še nimamo pogojev za delovanje. Cilj je, da obelodanimo ekipe v prihodnjih dveh tednih."

Ne spreglejte