Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 11.14

8 let

Švedinja na vrhu, Fabjanova 12.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švedska tekačica Charlotte Kalla je zmagalovalka v sprinta v prosti tehniki v Asiagu na šesti tekmi serije Tour de Ski. Najboljša Slovenka Vesna Fabjan.

Sprint v Asiagu sicer ni premešal kart povsem na vrhu skupnega seštevka serije Tour de Ski, kjer sta še vedno v vodstvu Finka Virpi Kuitunen in Čeh Lukaš Bauer, je pa zmanjšal zaostanke nekaterih zasledovalcev, saj je bila Kuitunenova šele enajsta, Bauer pa je poleg štirih zmag tokrat že na drugem sprintu ostal brez najboljše trideseterice. Kuitunenova ima pred zadnjima dvema tekmama pred najbližjo zasledovalko Švedinjo Charlotte Kalla le dve desetinki prednosti. V soboto bo v Val di Fiemmeju na sporedu tekma s skupinskim startom v klasični tehniki, v nedeljo pa še finale, z vzponom na Alp Cermis.

Na šesti tekmi turneje Tour de Ski je iz slovenskega tabora najbolje nastopila 22-letna Kranjčanka Vesna Fabjan, ki je nase letos že opozorila s petim mestom na sprintu v Rjabinsku, zaradi smole pa je bila ob dobro uvrstitev na sprintu v Pragi v okviru serije Tour de Ski. Tokrat si Fabjanova ni privoščila napake, kot je dejala sama, se je želela maščevati za slabšo uvrstitev v Pragi, kjer jo je sotekmovalka zaprla, tako da je končala v četrtfinalu. V Asiagu je prišla krog naprej, v polfinalu pa je sicer dobro tekla, a popustila v drugem krogu in napredovala v mali finale. Med drugim so jo prehitele odlične Justyna Kowalczyk, Arianna Follis in Astrid Jacobssen. V malem finalu je tekla ob boku samih znanih imen, po odličnem startu je tekla na drugem mestu, znova popustila v drugem krogu in pristala na 12. mestu. Najhitrejša je bila odlična Finka Pirjo Muranen, vodilna v skupnem seštevku turneje Kuitunenova se je uvrstila le mesto pred Fabjanovo.

"Že pred kvalifikacijami sem se počutila zelo utrujeno in ta občutek me je spremljal tudi v polfinalu in malem finalu, tako da je to 12. mesto trenutno največ, kar lahko dam od sebe. V drugem krogu sem tekla slabše, taktično sicer dobro, lepo sem zapirala zasledovalke, a sem nato popustila. Veliko sem se naučila na napakah iz prejšnjih tekem, hotela sem se maščevati za Prago in pokazati, da sem sposobna več. Zelo se nam že pozna utrujenost, veliko tekem je že za nami. Zdaj nas čakata še dve, potem pa zaslužen počitek. Upam, da čim prej ponovim uspeh iz Rusije, ko sem bila peta," je po tekmi dejala Vesna Fabjan.

Naša sicer najboljša predstavnica Petra Majdič, ki se je s tokratnim 15. mestom v skupnem seštevku iz 18. povzpela na 17., je tokrat sicer dobro napadala, a zaradi napake, ko v zavoju ni zaprla sotekmovalk, izgubila odlično pozicijo, ki bi jo vodila v polfinale. "Spet sem imela smolo. Na spustu sem slabo odpeljala zavoj, še vedno nisem dovolj agresivna in se ne znam boriti za mesto. Ko enkrat tečeš na četrtem mestu, se je težko prebiti naprej, takrat je pač že skoraj konec. A tako pač je, zdaj gremo naprej. Jutri je sicer skupinski start, ki mi ne leži najbolj, a je v klasični tehniki in menim, da lahko v primeru dobrih smuči še kaj naredim. Sicer bosta obe Finki prav gotovo zelo hitri, a puške v koruzo še zdaleč nisem vrgla," je po tekmi povedala Majdičeva.

"Cilj Petre je bil biti blizu finala. Sama je naredila taktično napako, saj je bila v ospredju, a ni zaprla notranje smeri, zaradi česar je ostala na zunanji strani, od koder pa je težko napadati, saj je celoten vzpon na zavoju. Za Vesno je na vsaki taki tekmi cilj priti do polfinala. Danes ji je to uspelo, vidi pa se, da je že zelo utrujena, saj je za tekmovalci in tekmovalkami precej tekem," pa je po današnjih nastopih dejal Marko Gracer, vodja slovenske reprezentance.


Tour de Ski, 6. tekma, sprint v prosti tehniki:

ženske: 1. Charlotte Kalla (Šve) 2. Natalija Korosteleva (Rus) 3. Justyna Kowalczyk (Pol) 4. Arianna Follis (Ita) 5. Olga Ročeva (Rus) 6. Astrid Jacobsen (Nor) 7. Pirjo Muranen (Fin) 8. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 9. Magda Genuin (Ita) 10. Alena Prochazkova (Slk) .. 12. Vesna Fabjan (Slo) 15. Petra Majdič (Slo) 35. Maja Benedičič (Slo) 44. Barbara Jezeršek (Slo)

Ne spreglejte