SiolNET. Sportal Zimski športi
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP Östersund, štafeta (moški)

Izjemna predstava Faka, Bauerja in Tršana za peto mesto v Östersundu

2,35

termometer

Klemen Bauer
Klemen Bauer je v tretji predaji nadaljeval odlično delo Jakova Faka, naša najboljša biatlonca sta slovensko štafeto spravila celo v boj za kolajne. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca je na moški štafetni tekmi na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Östersundu na Švedskem nastopila v najmočnejši postavi z Jakovom Fakom, Klemnom Bauerjem, Rokom Tršanom in Miho Dovžanom. Zasedla je imenitno peto mesto. Zmagali so Norvežani pred Nemci in Rusi.

Prvi v smučini od Slovencev je bil danes Miha Dovžan, ki je po treh popravah na strelišču Jakovu Faku predal 17. mesto. Najboljši slovenski tekmovalec je bil strelsko brezhiben in je pridobil sedem mest, Bauer pa je tekel izjemno, na strelišču imel le dve popravi in slovensko štafeto spravil na odlično peto mesto.

Tršan zdržal pritisk

Tršan je zdržal pritisk, čeprav je tekel v družbi asov, kot so Johannes Thingnes Boe, Benjamin Doll, Martin Fourcade. Streljal je brezhibno - na strelišču je iz boja za odličja izpadel Fourcade - za tretjim Rusom Aleksandrom Loginovim zaostajal celo samo 20 sekund, nato mu je zmanjkalo moči, prehitel ga je Čeh Michal Krčmar, ciljno črto pa je prečkal na petem mestu.

"Tekma nam je uspela zelo v redu, vsi smo zadovoljni s petim mestom. Pri svojem nastopu sem vedel le, da moram na strelišču oddelati stoodstotno, saj sem vedel, da bodo drugi grešili. Bili smo blizu boja za kolajne, z odličnim streljanjem sem ostajal skupaj z njimi v stiku in s svojim nastopom sem zelo zadovoljen," je po tekmi dejal Tršan.

Zmagali so Norvežani z 28 sekundami prednosti pred Nemci, tretji so bili Rusi (+1:04,1). 

Jakov Fak je pred začetkom prvenstva načrtoval, da bo nastopil le na posamičnih tekmah, danes je štafeti pomagal do najboljše uvrstitve v tej zimi. Jakov Fak je pred začetkom prvenstva načrtoval, da bo nastopil le na posamičnih tekmah, danes je štafeti pomagal do najboljše uvrstitve v tej zimi. Foto: Reuters

Čez leto ali dve bodo lahko "razmišljali tudi o kakšni medalji"

"Danes smo imeli res odlične smuči, je treba pohvaliti servis. Vesel sem, da se je poklopilo ravno tukaj na svetovnem prvenstvu. Sicer sem malo slabše začel, a končalo se je zelo dobro. Tekaško smo vsi dobro oddelali svoje, strelsko pa s svojim nastopom nisem najbolj zadovoljen, a so preostali oddelali toliko bolje," je bil zadovoljen Dovžan.

"Zelo sem vesel, da nam je uspel odličen rezultat kot ekipi. To je po olimpijskih igrah v Sočiju, ko smo bili šesti, eden boljših rezultatov v štafeti v zadnjih letih. Mislim da smo lahko vsi zadovoljni, da smo vsi oddelali dobro in nismo delali napak, ki se nam dogajajo pogosto. Čeprav nimamo konstantno dobrih uvrstitev v štafetnih preizkušnjah smo pokazali, da lahko posežemo zelo visoko in da čez kakšno leto ali dve morda lahko razmišljamo tudi o kakšni medalji," ima še višje cilje zadovoljni Jakov Fak.

Peto mesto zanje enako kot medalja

"Nekako smo izpolnili napovedovanja o presenečenju. Že pred začetkom smo vedeli, da je v biatlonu mogoče prav vse. Danes nam je ravno na svetovnem prvenstvu to uspelo, čeprav nimamo dobrih rezultatov tukaj, smo na podlagi sproščenosti, ki smo jo pridobili v zadnjih nekaj dneh, prikazali pravi ekipni duh in vsak je pokazal tisto, kar najbolje zna. To je zadostovalo za peto mesto, ki za nas pomeni enako kot medalja, in res smo lahko zadovoljni," je bil po koncu tekmovanja vesel tudi Bauer.

Rok Tršan je zdržal pritisk in pred tekmeci obvaroval pozicijo, ki sta jo priborila Fak in Bauer. Rok Tršan je zdržal pritisk in pred tekmeci obvaroval pozicijo, ki sta jo priborila Fak in Bauer. Foto: Reuters

"Fantje so streljali odlično, bili sproščeni in jim lahko samo čestitam"

"Brez kakršnegakoli dvoma lahko rečemo, da je to danes izjemen rezultat. Celotno sezono smo se trudili pokazati neko kvaliteto, imeli smo ogromno težav z vsemi stvarmi. Na koncu pa je pomembno to, da tak rezultat lahko naredi ekipa. Kajti če imaš enega posameznika, si lahko rečeš, imamo enega, zdaj pa lahko rečemo, da imamo štiri fante, ki so sposobni, in to poudarjamo že nekaj časa. Končno se je to tudi 'poklopilo' na tekmi, imeli smo odlične smuči, fantje so streljali odlično, bili sproščeni in jim lahko samo čestitam," je po tekmi odleglo tudi trenerju Urošu Velepcu.

Miha Dovžan je bil od Slovencev prvi v ognju, tekel je v gneči, na strelišču pa je trikrat popravljal. Miha Dovžan je bil od Slovencev prvi v ognju, tekel je v gneči, na strelišču pa je trikrat popravljal. Foto: Reuters

Za slovensko moško štafeto je bil to najboljši dosežek v tej zimi, na tekmah svetovnega pokala je nastopila na štirih tekmah, bila v Hochfilznu (Dovžan, Fak, Bauer, Drinovec) 11., v Oberhofu (Dovžan, Fak, Bauer, Drinovec) deveta, v Ruhpoldingu (Dovžan, Bauer, Drinovec, Tršan) 15., v Canmoru v Kanadi pa ni tekmovala, saj sta manjkala tako Fak kot Bauer.

Za slovenska dekleta je prvenstva konec, jutri pa zadnja tekma čaka Jakova Faka, našega edinega predstavnika na skupinskem štartu. "Upam, da bom štirikrat ponovil današnji strelski nastop in se tako počutil na smučeh, kot sem se danes, saj bo potem tudi na strelišču veliko lažje," pravi Fak.

SP Östersund, štafeta (4 x 7,5 kilometra):

 

Preberite še:

norveška, biatlon, Synnoeve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Roeiseland Sportal Norveškim biatlonkam štafeta, Slovenke zadnje Östersund 2019 Sportal Norveška pričakovano na vrhu, pred Nemčijo in Italijo Marte Olsbu Roeiseland Johannes Thingnes Boe Sportal Norvežana zlata, predčasen konec za Slovenca Jakov Fak Sportal Zmaga Nemcu, Fak trpel in si priboril nedeljski skupinski štart Hanna Oberg Östersund 2019 Sportal Švedinja zlata, vrnitev Pojetove, najboljša Slovenka Polona Klemenčič Jakov Fak Sportal Zlato v Ukrajino, Fak in Bauer preveč grešila

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4946
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin