Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
18.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Rok Tršan Miha Dovžan Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak svetovno prvenstvo Östersund 2019

Sreda, 13. 3. 2019, 18.07

5 let, 1 mesec

SP ÖSTERSUND, POSAMIČNA TEKMA (Moški)

Zmaga Nemcu, Fak trpel in si priboril nedeljski skupinski štart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Jakov Fak | Jakov Fak je na najdaljši tekmi trpel v smučini, saj mu po težavah z zdravjem primanjkuje moči, a dobro uvrstitev je zapravil predvsem s slabim streljanjem. | Foto Reuters

Jakov Fak je na najdaljši tekmi trpel v smučini, saj mu po težavah z zdravjem primanjkuje moči, a dobro uvrstitev je zapravil predvsem s slabim streljanjem.

Foto: Reuters

Zmagovalec najdaljše moške preizkušnje na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Östersundu na Švedskem je Nemec Arnd Peiffer. Na stopničke sta se na 20-kilometrski posamični tekmi prebila še Bolgar Dimitar Ilijev in Norvežan Boe, a ne v tej zimi izjemni Johannes Thingnes, temveč njegov starejši brat Tarjei. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 42. mestu, Klemen Bauer je bil 46., Rok Tršan 55. in Miha Dovžan 71. Fak si je priboril pravico nastopa na nedeljskem skupinskem štartu.

Strelsko brezhibni Peiffer je bil za 1:08,7 minute hitrejši od Bolgara Ilijeva in 1:09,1 od Tarjeija Boeja. Oba sta zgrešila po en strel. 

Enaintridesetletni Nemec, tudi olimpijski prvak v sprintu, je osvojil svoj drugi posamični naslov prvaka (sprint, 2011), trikrat pa je bil v karieri najboljši tudi z nemško štafeto. Zlato si je v težkih pogojih, vetru in sneženju, priboril predvsem s streljanjem. "Tudi sam sem presenečen. Prav 20-kilometrska posamična tekma je bila tista, s katero se v dolgoletni karieri nikakor nisem mogel res spoprijateljiti. Prav zato je veselje še toliko večje," je po zmagi med drugim povedal Peiffer. 

Vse do konca je bil v boju za zmago tudi Latvijec Andrejs Rasturgujevs, ki pa je na zadnjem postanku na strelišču zgrešil dvakrat in zasedel 13. mesto.

Arnd Peiffer se je po brezhibnem streljanju veselil drugega posamičnega zlata na svetovnih prvenstvih.  | Foto: Reuters Arnd Peiffer se je po brezhibnem streljanju veselil drugega posamičnega zlata na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Slovenska aduta pogorela na strelišču

Glavna slovenska aduta na najdaljši preizkušnji nista posegla po visokih mestih, priložnost zanje sta zapravila na strelišču. Faku je po prvem streljanju kazalo dobro, na drugem pa si je prislužil kazensko minuto pribitka za prvi zgrešen strel na tekmi. Če bi ostalo pri tem, bi bil vseeno visoko, a je v drugi polovici tekme popustil, dodal še en zgrešen strel na tretjem postanku in kar dva na zadnjem. 

Bauer je bil enkrat nenatančen že na prvem obisku strelišča, na drugem dodal še dve minuti pribitka za dva zgrešena, tretjič sicer zadel vseh pet tarč, pa nato na zadnjem postanku poslal še dva strela mimo. Skupaj je imel pet minut pribitka. 

Fak na zasledovanje, Bauer prva rezerva

Fak je kljub današnjemu 42. mestu potrdil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim štartom, na kateri bo nastopilo 30 najboljših tekmovalcev. Pravico nastopa na sklepni tekmi prvenstva ima 30 biatloncev, 15 vodilnih v svetovnem pokalu in še 15, ki so na prvenstvu samem dosegli najboljše uvrstitve.

V tem posebnem seštevku je Fak na 26. mestu, Bauer pa čaka, če bo kateri od tekmecev nastop morda odpovedal. 

Klemen Bauer je imel po dveh strelskih postankih že tri minute pribitka, na koncu pet. | Foto: Reuters Klemen Bauer je imel po dveh strelskih postankih že tri minute pribitka, na koncu pet. Foto: Reuters

Obetal si je več

"Za menoj je slaba tekma. Ne glede na to, da nisem najbolje pripravljen, sem si vsekakor od današnje tekme obetal več. Predvsem sem mislil, da bom na strelišču oddelal veliko bolje, na progi pa sem bil danes zelo slab in izgubil preveč časa za boljši rezultat. Samo streljanje se je sicer začelo dobro, nato pa ena napaka na prvem postanku stoje. Žal sem imel na drugem postanku leže tudi malo smole, saj se je veter med mojim nastopom povsem obrnil in zadnji strel sem nato zgrešil na desno. Zadnji nastop pa se mi je nato ponesrečil. Ne glede na vse skupaj, da je bil celoten dan neuspešen za celotno ekipo, pa si želim, da bom kar se da dobro nastopil v nedeljo," je misli na nedeljsko tekmo s skupinskim štartom že usmeril Fak.

Bauer vesel, da je sploh prišel v cilj

"Vesel sem, da sem prišel v cilj. To je bila prava preizkušnja za duh in telo. Za takšno tekmo moraš imeti ta šport res rad, da sploh nastopiš v takih pogojih. Seveda na tekmi daš od sebe, kar zmoreš in ni tako, da bi se vnaprej predal, a z doseženim na koncu ne morem biti zadovoljen," je o tekmi za nacionalno televizijo povedal 33-letni Bauer.

Tršan boljši od Dovžana

Slovenske barve branita še Miha Dovžan in Rok Tršan. Po prvem streljanju sta bila s po enim zgrešenim strelom 66. in 67., nato sta se njuni dirki začeli močno razlikovati. Tršan je bil zbran in je svoj drugi strel zgrešil šele na zadnjem streljanju, Dovžanu pa se je ponesrečilo že na drugem strelskem postanku, na katerem je pridelal tri kazenske minute. Do cilja je zdržal brez dodatnih pribitkov in zasedel 71. mesto. Tršan je tekmo končal na 55.

"Rezultati niso dobro. To je jasno."

"Jasno je, da ne moremo biti zadovoljni, saj rezultati niso dobri. To je jasno. Danes fantje niti strelsko niti tekaško niso prikazali tistega, kar znajo. Če strelsko še lahko nekako pohvalimo Roka, ostali na strelišču niso naredili tistega, kar znajo. Na tako težki progi, najtežji v svetovnem pokalu, Jakova lahko razumemo, da je imel na najdaljši preizkušnji težave. Sedaj imamo pred seboj še dve štafetni preizkušnji, zato je treba dvigniti glave, nekako pa še upamo na dober nastop Jakova  na tekmi s skupinskim štartom," razlogov za veselje ni imel trener Uroš Velepec.

V četrtek je na sporedu tekma mešanih parov.

SP Östersund, posamična tekma (20 km):

 

Svetovni pokal, skupno:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)           1082 točk

 2. Aleksander Loginov (Rus)               753

 3. Simon Desthieux (Fra)                  723

 4. Quentin Fillon Maillet (Fra)           721

 5. Martin Fourcade (Fra)                  634

 6. Arnd Peiffer (Nem)                     628

 7. Simon Eder (Avt)                       626

 8. Antonin Guigonnat (Fra)                584

 9. Tarjei Boe (Nor)                       567

10. Benedikt Doll (Nem)                    549

...

30. Jakov Fak (Slo)                        235

50. Klemen Bauer (Slo)                      80

78. Miha Dovžan (Slo)                       19

Preberite še:

Östersund 2019
Sportal Norveška pričakovano na vrhu, pred Nemčijo in Italijo
Hanna Oberg Östersund 2019
Sportal Švedinja zlata, vrnitev Pojetove, najboljša Slovenka Polona Klemenčič
Jakov Fak
Sportal Zlato v Ukrajino, Fak in Bauer preveč grešila
Ne spreglejte