Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
4. 12. 2013,
21.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Peterka

Sreda, 4. 12. 2013, 21.38

8 let

Peterka pravi, da je prišel tisti čas

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naš nekdanji vrhunski skakalec Primož Peterka že tretjo sezono zapored začenja kot pomočnik ženske reprezentance. Naše skakalke vidi kot potencial za vrhunske uvrstitve.

Za ženske skakalke bo letošnja sezona tretja v svetovnem pokalu. V prvi je prevladovala Američanka Sarah Hendrickson, drugi kristalni globus je osvojila Japonka Sara Takanaši, zanimivo pa bo videti, ali bo v novem tekmovalnem obdobju na vrhu kakšen nov obraz.

Z visokimi uvrstitvami se spogledujejo tudi slovenske skakalke, ki čakajo na preporod oziroma skok povsem na vrh. "Lani smo bili skoraj vsako tekmo tik pod stopničkami. Sem optimist in verjamem, da bodo v novi sezoni večkrat stopile na njih," poudarja Primož Peterka, pomočnik novega strokovnega šefa pri dekletih Jožeta Berčiča, o katerem ima dobro mnenje: "Jojo je sproščen in stvari ne zapleta. Mislim, da se to pozna pri kateri od skakalk."

"Kot optimist si to razlagam tako, da so vse na visoki ravni"

Tako kot v moški reprezentanci je tudi v ženski ekipi, čeprav ne ravno v takšnem izobilju, konkurenca močna, saj je več skakalk, ki lahko posežejo po uvrstitvah, ki bodo zadovoljile želje javnosti in predvsem lastne. Novinka Ema Klinec je s 15 leti sicer najmlajša, a je z zmago v grand prixu in marsikaterim uspehom na celinskem pokalu in državnem prvenstvu pokazala, da lahko tudi ona poseže po najvišjih mestih.

"Imamo zelo močno konkurenco v ekipi. Skozi poletje in lansko zimo smo kazali, da smo eden od močnejših narodov. Na petih snežnih treningih je bila skoraj vsakič ena v ospredju, kar je dobrodošlo. Kot optimist si to razlagam tako, da so vse na visoki ravni."

"Ema je dokazala, da ima hladno glavo"

In kaj bo pomembno pri nadarjeni Emi, ki bo verjetno že v petek debitirala v svetovnem pokalu, ko je v Lillehammerju na sporedu tekma mešanih ekip – dva skakalca in skakalki iz posamezne države? "Ema je mlada in opazil sem, da je imela največ težav pri prehodu na sneg. Na četrtem treningu je že bila tista Ema, ki jo poznam. Kako bo na tekmi, težko govorim v njenem imenu, a je dokazala, da ima hladno glavo. Vendarle je vodila na poletnem grand prixu po prvi seriji in zdržala. Dovolj je močna," odgovarja dvakratni lastnik velikega kristalnega globusa in o njeni sproščenosti dodaja: "O, Ema razmišlja (smeh, op. p.). Ravno to poskušamo umiriti in ji vlivati samozavest. Ne vem, zakaj ne bi šla na tekmo samozavestno, če na treningih dobro skače. Malce večkrat ji je treba to povedati."

Biti ali ne biti

A ne delajo dobro le v našem taboru, saj imajo velik vložek in zagotovo še krepko večjega pri tistih najbogatejših ekipah. Olimpijske igre in svetovni pokal, ki so ga uvedli dve sezoni nazaj, so vendarle velik magnet za vse skakalke. "Iz skakalnih krogov so mi povedali, da v drugih taborih trdo delajo. Marsikatero dekle iz tujine pa tudi kakšno naše je dobilo v tem času drugačno telo. Ženski skoki napredujejo z nadsvetlobno hitrostjo. Olimpijske igre so vrhunec te sezone. Pravzaprav štiriletnega obdobja. Vse oči so uprte vanje. Iz izkušenj lahko povem, da ni nujno, da so na tisti tekmi favoriti povsem pri vrhu. Na žalost imajo dekleta le eno tekmo. 'To be, or not to be'," razmišlja Peterka, ki mu na olimpijskih igrah, predvsem leta 1998 v Naganu, kjer je bil v vrhunski formi, na posamični tekmi ni uspel veliki met in se ni uvrstil med najboljše tri. Zadoščenje je dobil v Salt Lake Cityju čez štiri leta, kjer se je veselil ekipnega brona.

Zadnje dni so skakalke vadile v Planici, kjer je po mnenju Peterke skakalnica popolno pripravljena. Dobro naj bi bila pripravljena tudi Katja Požun, ki je bila v zadnjih dveh letih naša najboljša posameznica. "Tudi letos jo vidim pri vrhu. O tem sem prepričan. Vem, da bi bila lahko v zadnjih dveh sezonah še boljša. Nekajkrat ji ni šlo. Krojila bo svetovni vrh," je dejal zmagovalec novoletne turneje iz leta 1997, ki verjame, da je prišel čas za spremembo oziroma izboljšanje uvrstitev ženske skakalne ekipe.

Ne spreglejte