Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
26. 1. 2016,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki Severin Freund Kenneth Gangnes

Torek, 26. 1. 2016, 15.25

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc od vseh preletel največ kilometrov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z izvrstnimi predstavami je Peter Prevc na prvem mestu v številnih skakalnih segmentih. Osvojil je vse pomembne posamične lovorike, rumeno majico nosi že mesec in pol, najdlje od vseh je v zraku ...

Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je z dobrimi nastopi in uvrstitvami nadaljeval tudi v Zakopanah, kjer se je sicer prekinila njegova zmagovita serija, ki je bila dolga pet tekem, če štejemo še naslov svetovnega prvaka v poletih, a je tretje mesto nov odličen dosežek.

Kot prva sta v letu 2016 pred njega skočila Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck, zato je bilo njuno zadovoljstvo ob uspehu na Poljskem še toliko večje, saj so se v karavani smučarskih skokov spraševali, kako stopiti pred v tej sezoni izvrstnega Prevca.

Streljaj od legendarnega Ahonena

Da je njegova sezona sanjska, govorijo tudi številni dejavniki. Osvojil je prestižno novoletno turnejo, pred dobrim tednom dni je postal svetovni prvak v poletih, v tej zimi je že sedemkrat zmagal v svetovnem pokalu in na kar dvanajstih od skupno trinajstih tekem je stal na odru za zmagovalce. Le še dvakrat mora stopiti nanj in bo izenačil dosežek iz prejšnje sezone, vendar je treba ob tem dodati, da je v tej zimi dosegel že štiri zmage več.

Zelo blizu je tudi rekordu, ki je v lasti legendarnega Janneja Ahonena. Finec je namreč v eni sezoni svetovnega pokala štirinajstkrat zapored na posamični tekmi stal na odru za zmagovalce, kar mu je uspelo v sezoni 2004/05. Peter je trenutno pri številki enajst.

Vse skupaj preletel 11,1 kilometra, le na tekmah skoraj štiri kilometre

Vse od 13. decembra nosi na sebi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Prednost pred zasledovalci pa ima ogromno. Drugi Severin Freund zaostaja že za 305, tretji Kenneth Gangnes pa 359 točk.

Prevc pa je prvi še v enem delu. Od vseh skakalcev v karavani smučarskih skokov je poletel najdlje v tej sezoni. Če gledamo le daljave s posamičnih tekem in svetovnega prvenstva v poletih (niso vštete daljave iz kvalifikacij, treningov, poskusnih skokov in ekipnih tekem), mu manjka še 26 metrov, da se bo pohvalil z daljavo štirih kilometrov.

Po podatkih, s katerimi razpolaga Ski Jumping Insights, pa je ob upoštevanju vseh skokov njegova skupna daljava v tej zimi že 11,1 kilometra. V tem delu je bil najboljši tudi lani, ko ni izpuščal nobenih skokov. Po Planici se je pohvalil s skupno daljavo 23,5 kilometra, kar je bilo 1,6 kilometra več od drugega Norvežana Andersa Fannemela. Ker je več kot pol sezone še pred njim, bo lahko tudi to znamko letos še popravil.

Prva v nizu naslednjih postojank ga čaka Japonska, kjer se bodo skakalci ta konec tedna v Saporu pomerili na dveh posamičnih tekmah, tam pa bo lahko spisal novo poglavje skakalne uspešnice, katere avtor bo on sam.

Ne spreglejte