Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 11. 2012,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 13.39

8 let

Od besed k dejanjem: Vonnova na moški tekmi?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška krovna smučarska organizacija je vložila tudi uradno prošnjo za nastop Lindsey Vonn na moški smukaški preizkušnji svetovnega pokala v Lake Louisu.

Če so bila v prejšnjih tednih sanjarjenja Lindsey Vonn o nastopu na moškem smuku svetovnega pokala v kanadskem smučarskem središču Lake Louise omejena na neformalno, pogovorno in medijsko raven, pa se bo primer zdaj, kot vse kaže, tudi dejansko preselil v razpravo vodilnih mož Mednarodne smučarske zveze. Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje je namreč s podpisom predsednika Billa Marlota na naslov prvega moža FIS Giana Franca Kasperja naslovila uradno prošnjo za razpravo o možnostih nastopa najboljše smučarke zadnjih let v moški konkurenci. O tej temi, ki je nadvse medijsko odmevna, naj bi predsedstvo FIS, katerega član je vrsto let tudi že dr. Janez Kocijančič, razpravljalo ob koncu tedna v Švici. Možnosti za zeleno luč brez slehernih ''stranskih učinkov'' so bržčas minimalne. Na to vseskozi opozarjata tudi prva moža svetovnega pokala Günter Hujara in Atle Skaardal, ki sicer na načelni ravni ekshibicijskem preizkusu ne nasprotujeta, opozarjata pa na upoštevanje pravil, med katerimi sta osvetlila vprašanje kvalifikacij po točkah FIS in predvsem dejstvo, da bi Vonnova z morebitnim sodelovanjem na moških tekmah kršila prepoved smučanja na tekmovalni progi pet dni pred tekmo. Po moških bodo namreč v Lake Louise nastopala še dekleta.

Naj spomnimo, lastnica velikega kristalnega globusa je željo za spopad z močnejšim spolom izrazila v začetku oktobra in dvignila veliko prahu ter v dobršni meri razdelila smučarko javnost. Kot odmev na njeno prošnjo so o možnostih tovrstnega eksperimenta že v oktobru razpravljali člani odbora za alpsko smučanje pri FIS. Ideja je takrat naletela na povsem odklonilno stališče. Še celo ameriški predstavnik v odboru ni kazal pretiranega interesa za lobiranje za svojo rojakinjo. Omenil je sicer primer iz sveta golfa, kjer je pred leti Švedinja Annika Sörenstam nastopila v moški konkurenci, resda brez večjega uspeha. A alpsko smučanje je vendarle šport z drugačnimi naravnimi in formalnimi pravili. Pomembno vlogo igrajo štartne številke, hkrati pa so nujne tudi kvalifikacije v obliki FIS točk. "Tudi če bi tekmovalki izjemoma dovolili nastopati v moški konkurenci, primer pade že na prvi točki. Vonnova namreč svojih točk pač ne more prenesti, osnove za nastop na tekmi najvišje ravni pa kot taka torej nima. V najboljšem možnem primeru bi torej do štartnega mesta lahko prišla s postopnim zbiranjem točk in napredovanjem na tekmah nižje ravni, kar pa bi bil dolgotrajen postopek, poleg tega pa bi tudi ob ugodnem razpletu lahko nastopila z visoko štartno številko. Verjetno pa nekonkurenčen nastop s številko 62 ni njen motiv. Takšen nastop tudi ne bi bil tržno zanimiv in odmeven, kar je verjetno eno od vodil prošnje. Nikakor pa ne bi mogli pristati na začeten nastop s številko petnajst," je takrat soglasno zavrnitev komentiral Tone Vogrinec, dolgoletni član alpskega odbora pod okriljem Mednarodne smučarske zveze.

Vonnova je klub negativnim signalom sicer vseskozi vztrajala pri svoji želji, čeprav je večkrat poudarila, da za ceno nastopa na moški tekmi nato teden dni pozneje ni pripravljena izpustiti ženskih preizkušenj. Navsezadnje bi se zaradi koledarja morala odpovedati tud tekmam v ZDA. Toda … "To je moja življenjska želja, moje sanje. Idejo sem dobila, ko sem smučala na moških smučeh. Tudi na treningih pogosto smučamo skupaj s predstavniki močnejšega spola. Zdaj me zanima, kako hitra sem, kako daleč lahko grem. Lake Louise sem izbrala z namenom. Tam sem vselej dobro nastopala, za nameček pa gre za edino progo, ki je tako v moškem kot tudi ženskem smukaškem koledarju. Kako konkurenčna sem? Ne vem, a prav odgovor je moj motiv. Nočem točk, nočem publicitete, želim le priložnost za nastop na moški tekmi. Nočem primerjave na paralelni tekmi, želim smuk," je pred dnevi v Söldnu dejala Vonnova, katere primer se torej po skoraj enomesečnem medijskem ''pingpongu'' zdaj seli tudi na dnevni red predsedstva FIS.

Ne spreglejte