Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 12. 2009,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 12. 2009, 9.35

8 let

Novosti smučarske karavane že v Bormiu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi mož Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian Franco Kasper je po prvi tretjini svetovnega pokala alpskih smučarjev opozoril na zaskrbljujoče trende v zvezi s poškodbami tekmovalcev.

Razmišljajo o vrsti ukrepov za njihovo zmanjšanje, prve novosti bodo preizkusili že na smuku v Bormiu. Najvišji funkcionarji FIS so se minuli konec tedna v Val Gardeni ob robu tekem svetovnega pokala na ločenih sestankih pogovarjali tako s tekmovalci kot z njihovimi trenerji o izboljšanju varnosti na progah. "Rezultat tega je seznam idej, ki se gibljejo od spremembe smučarske opreme, priprave snega, drugačnih vratc in količkov ter drugega, s čimer bi lahko prispevali k zmanjšanju poškodb. Vse rešitve bomo preučili, v praksi pa bomo vpeljali le tiste, za katere bomo res prepričani, da bodo prinesle spremembo in ki bodo podkrepljene tudi z znanstvenimi izsledki," je med drugim poudaril predsednik FIS Gian Franco Kasper v svoji božični poslanici.

V Bormiu drugačne zastavice na količkih

Raje, kot da bi razmišljali o enem "čudežnem zdravilu", se bodo sprememb lotili postopoma. Tako bodo že na naslednji tekmi svetovnega pokala alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu prihodnji torek pristopili k uvajanju drugačnih zastavic na količkih, izdelanih iz takšnega materiala, ki ne bo povzročal še hujših posledic smučarjem, ki bi se znašli v težavah. Bližnje srečanje s temi, nevarnimi vrati je imel najboljši slovenski smukač Andrej Jerman na superveleslalomu v Val Gardeni. Jerman jo je na srečo odnesel brez hujših poškodb, če spregledamo buške in zaradi udarca razbolen hrbet. Jerman bo nastopil v Bormiu. Na smukaško progo pa se bodo podali še Rok Perko, Andrej Križaj, Gašper Markič in Andrej Šporn, ki se bodo imeli priložnost seznaniti z novostmi.

Teh pogovorov so se udeležili tudi predstavniki slovenskega smučarskega tabora. "FIS je v zadnjih letih poskrbela za varnost smučarjev z zaščitnimi ograjami, zračnimi blazinami, proge so širše, tako da je, če pride do padca, prostor ob straneh za tekmovalca. Kar se tiče zdajšnjih ukrepov, so novitete na zastavicah. Smuk zastavice bodo nove že na smuku v Bormiu. To pomeni, da se bodo hitreje snemale s količka, kot so se do zdaj. Za malenkost se bodo zmanjšali tudi skoki. Ustanovljena je bila tudi neodvisna komisija, ki bo delala na novih ukrepih. Med drugim gre za vgradnjo senzorjev v smučarske vezi, ki bi se ob padcih lahko prej odprle. Če tekmovalec pade brez smuči na nogah, posledice padca niso takšne, kot če ima smuči še vedno pripete na nogah," je novosti pojasnil moške smučarske reprezentance Urban Planinšek.

Planinšek: Zmanjšali se bodo tudi skoki

Delovna skupina nadzornega sistema FIS za poškodbe (ISS) skupaj s strokovnjaki z univerz v Oslu in Salzburgu že preučuje vzroke za poškodbe v zadnjih treh sezonah. V FIS pa so hkrati pozvali tudi same tekmovalce in njihove trenerje, naj se izogibajo tveganemu in nevarnemu smučanju. Kar pa je lažje povedati, kot izvesti. "Moramo vedeti, da je tudi olimpijska sezona, da tekmovalci vozijo na svojem 'limitu' ..., potrebno se je uvrstiti v olimpijsko ekipo, potrebno je biti v top pripravljenosti za olimpijske igre, konkurenca je huda, če hočeš na vrh je potrebno tvegati v svojih vožnjah," je opozoril Planinšek.

Najhujši davek je terjala severnoameriška turneja. Črni oblaki so se zgrnili predvsem nad francosko izbrano vrsto. Po tem ko je postalo jasno, da sta olimpijsko sezono že končala najboljši slalomist minule sezone Jean-Baptiste Grange, ki si je strgal kolenske vezi na veleslalomu v Beaver Creeku, in Pierre Emmanuel Dalcin, se jima je na seznamu poškodovanih pridružil še Thomas Fanara, ki je spektakularno padel v drugi vožnji veleslaloma tudi na progi Ptic roparic.

Seznam letošnjih žrtev je tako že grozljivo dolg. Poleg francoske vrste je Severna Amerika za olimpijsko preizkušnjo prikrajšala najboljšega smukača minule zime Kanadčana Johna Kucero, ki je grdo padel na superveleslalomu v Lake Louisu, in Američana T.J. Lanninga, ki si je na isti progi zlomil vrat. Že na veleslalomskem uvodu v Söldnu je s poškodovanim kolenom končala nastop nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Avstrijka Nicole Hosp.

Ne spreglejte