Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 11. 2020,
14.11

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Natisni članek

Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Neja Dvornik Ana Bucik Meta Hrovat slalom Levi

Sobota, 21. 11. 2020, 14.11

3 leta, 5 mesecev

Levi, slalom (ženske)

Vlhovi boj s povratnico Shiffrinovo, Neja Dvornik do prvih točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Petra Vlhova - Levi 2020 | Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka uvodnega slaloma sezone 2020/21. | Foto Reuters

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka uvodnega slaloma sezone 2020/21.

Foto: Reuters

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka prvega slaloma za svetovni pokal v novi sezoni. Vlhova je v božičkovi deželi v Leviju na Finskem za 18 stotink sekunde ugnala Američanko Mikaelo Shiffrin, ki se je tako z drugim mestom po dolgem tekmovalnem premoru vrnila na tekme svetovnega pokala. Ana Bucik je finalno vožnjo sklenila na 16. mestu, prvih točk v svetovnem pokalu pa se je razveselila Neja Dvornik.

Slovakinja Petra Vlhova je na Finskem odločno začela boj za ubranitev malega kristalnega globusa. Slovakinja je bila najhitrejša že v prvi vožnji, v finalu pa je odbila napade vseh tekmic in se razveselila svoje prve zmage v sezoni. Za zmago v Leviju bo tako v last prejela tudi severnega jelena, ki ga prireditelji podelijo najboljši smučarki.

Drugo mesto je osvojila ameriška povratnica Mikaela Shiffrin, ki je na štartu tekem svetovnega pokala ni bilo vse od februarske tragične smrti očeta Jeffa. Zaradi bolečin v hrbtu je izpustila tudi uvodni veleslalom te sezone v Söldnu. Tretja je bila Avstrijka Katharina Liensberger (+0,57). Shiffrinova in Vlhova sta dobili zadnjih 27 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja že vse od januarja 2017, ko je v avstrijskem Flachauu slavila Švedinja Frida Hansdotter.

Slovakinja čutila nekaj pritiska

Na slalomskem vrhu je po prvi tekmi nove sezone mogoče zgolj ugotoviti, da sta najbolje pripravljeni tekmovalki, ki sta dobili zadnjih 27 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja že vse od januarja 2017.

"Druga vožnja je bila veliko težja. Bila sem zadnja v startni hišici in hotela sem odpeljati brez napak, čutila sem nekaj pritiska, a mi je uspelo, kljub mogoče ne perfektni vožnji," je dejala Vlhova, ki po dveh tekmah sezone vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugo progo je postavil njen trener Italijan Livio Magoni, ki je pomagal tudi slovenski šampionki Tini Maze.

Vlhova je po letu 2017 še drugič zmagala na tem prizorišču. Skupno ima 15 zmag v svetovnem pokalu. Največ zmag v Leviju, štiri, ima še vedno Shiffrinova, ki je s 43 slalomskimi zmagami daleč najuspešnejša slalomistka v svetovnem pokalu tako v ženski kot moški konkurenci.

"Vesela sem, bilo je zabavno. Zadovoljna sem z občutkom na smučeh," je povedala Shiffrinova po 300 dneh odsotnosti iz karavane v zanjo čustveno napornem letu, v katerem je februarja umrl njen oče Jeff.

Ana Bucik je bila v Leviju najboljša Slovenka. | Foto: Reuters Ana Bucik je bila v Leviju najboljša Slovenka. Foto: Reuters

Najboljša Slovenka v Leviju je bila Ana Bucik, ki je osvojila 16. mesto (+2,86). Meta Hrovat je bila po prvi vožnji 24., a  se ji v finalu ni izšlo in je odstopila. Kot tretja Slovenka pa se je s številko 47 v finale prebila Neja Dvornik, ki je prvič v karieri nastopila v drugi vožnji, z 28. mestom (+3,93) pa je se je razveselila premiernih točk v svetovnem pokalu. 

Na startu ni bilo svetovne podprvakinje Anne Swenn Larsson. Švedske smučarke so namreč v samoizolaciji, potem ko je bil na novi koronavirus pozitiven glavni trener Christian Thoma.

Bucikova in Dvornikova veseli …

"Vesela sem, da smo začeli sezono, bila je res lepa tekma, dobri pogoji. Predvsem z drugo vožnjo sem bolj zadovoljna, bila je bolj agresivna, več napadanja. V prvi je bilo kar nekaj rezerve, ampak bom vseeno skušala za jutri še nekaj dodati, še malo izboljšat svoje smučanje, oziroma nekaj dodati na tempu. Sicer pa kar soliden uvod v sezono slaloma," je bila zadovoljna danes najboljša Slovenka Ana Bucik.

Neja Dvornik odslej brez nahrbtnika. | Foto: Sportida Neja Dvornik odslej brez nahrbtnika. Foto: Sportida

Svojih prvih točk svetovnega pokala se je razveselila tudi Neja Dvornik: "Fajn je osvojiti prve točke, kar nekaj časa sem jih lovila, ampak zdaj so tu in bom v prihodnosti smučala brez tega nahrbtnika. Današnja tekma je bila malo lažja v Leviju, kot sicer in zdi se mi, da nisem imela prevelike treme pred drugim tekom in hotela rezultat še izboljšat, ampak vseeno je v glavi vsakega smučarja, ki lovi prve točke to, da mora priti nekako do cilja, da jih bo osvojil. Za jutri to, da sem danes osvojila točke danes, ne pomeni nič, ker jutri je nov dan, nova tekma in bo treba spet napasti in dati vse od sebe, tako, da bomo videli, kako bo."

… Hrovatova zelo razočarana

Mete Hrovat pa po odstopu v finalu razumljivo ni ravno razganjalo od navdušenja: "Današnja tekma, prvi slalom sezone se mi ni izšel tako, kot bi si jaz želela. Prvi tek je bil spet mogoče tako, kot v Söldnu, zelo zadržan, kontroliran. V drugo sem si želela nekaj preveč, mogoče iti čez tisto kar znam, kar obvladam in se mi je zgodila napaka v takem kratkem času, da nisem odreagirala potem pravilno in to se je na koncu končalo z odstopom. Moram reči, da sem danes res razočarana nad tekmo, ampak dobra stvar je, da je jutri še en slalom, popravni izpit in jest upam, da ga bom znala izkoristit, se zbrati in odpeljat tako, kot vem, da znam."

V Leviju bo v nedeljo na sporedu še en slalom.

Svetovni pokal, skupni vrstni red:

1. Petra Vlhova (Slk)          160 točk
2. Marta Bassino (Ita)         113
3. Michelle Gisin (Švi)         95
4. Federica Brignone (Ita)      80
. Mikaela Shiffrin (ZDA)       80
6. Mina Fürst Holtmann (Nor)    63
7. Katharina Liensberger (Avt)  60
8. Wendy Holdener (Švi)         55
9. Katharina Truppe (Avt)       52
10. Sofia Goggia (Ita)           40
. Meta Hrovat (Slo)            40
. Laurence St-Germain (Kan)    40
...
19. Ana Bucik (Slo)              25
48. Neja Dvornik (Slo)            3

Seštevek slaloma:

1. Petra Vlhova (Slk)          100
2. Mikaela Shiffrin (ZDA)       80
3. Katharina Liensberger (Avt)  60
4. Wendy Holdener (Švi)         50
5. Michelle Gisin (Švi)         45
6. Laurence St-Germain (Kan)    40
7. Katharina Truppe (Avt)       36
8. Chiara Mair (Avt)            32
9. Melanie Meillard (Švi)       29
10. Katharina Huber (Avt)        26
...
16. Ana Bucik (Slo)              15
28. Neja Dvornik (Slo)            3

Levi, slalom, druga vožnja:

 

Po prvi vožnji:

 

Preberite še:

Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin se vrača na veliki oder
Anna Swen Larsson
Sportal Koronska rdeča luč za Švedinje
Meta Hrovat
Sportal Oteženo oblikovanje "nove" Mete Hrovat
Drago Grubelnik
Sportal Slovenska smučarska tragedija, ki je sprožila akcijo
Hansi Hinterseer
Sportal Zvezdniško življenje smučarskega "šlager" pevca
Žan Kranjec
Sportal Napoved mesarskega klanja
Ne spreglejte